Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193
2
Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Pravidla správné výživy Racionální strava Výživová pyramida
3
Slide 1 Pravidla správné výživy
4
Slide 2…atd Jezte pravidelně několikrát denně - jídlo rozdělte do 5 až 6 menších dávek. Energetický příjem je třeba rozložit mezi snídani – 25 %, oběd – 35 %, večeři – 25 % a dopolední a odpolední svačiny – maximálně 5 až 10 %. Pauza mezi jednotlivými denními jídly by měla být přibližně 3 hodiny. Snažte se udržovat rovnováhu mezi příjmem potravy a energetickým výdejem Dodržujte pitný režim – pijte minimálně 1,5 až 2 litrů tekutin denně. Alkoholické nápoje a kávu omezte na minimum.
5
Slide 2…atd Konzumaci soli omezte na minimum – zvýšený obsah soli ve stravě zvyšuje krevní tlak a vede ke kardiovaskulárním chorobám. Nezapomínejte na skryté soli obsažené např. v uzeninách. Omezte příjem tuků, zejména tuků živočišných. Dávejte přednost tukům rostlinným, které obsahují nenasycené masné kyseliny. Oříšky a semínka jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus.
6
Slide 2…atd Nezapomínejte, že živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu. Tuky by neměly přesahovat 30 % celkového denního příjmu energie Omezte cukr a sladkosti – zvyšují glykemický index, jednoduché cukry by neměly přesahovat 15% celkového denního příjmu energie
7
Slide 2…atd Omezte smažené potraviny Nezapomínejte do jídelníčku zařadit ryby (alespoň jednou týdně) – jsou významným zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, mořské ryby jsou významným zdrojem jodu. Zařazujte do jídelníčku dostatek mléčných výrobků – zejména nízkotučných sýrů, jogurtů, tvaroh. Jsou významným zdrojem vápníku.
8
Slide 2…atd Do jídelníčku zařazujte dostatek vlákniny v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Nekonzumujte potraviny napadené plísní nebo hnilobou Pokrmy nezapíjejte – tekutiny ředí žaludeční šťávy, pokud jídlo zapíjíme studenou vodou, žaludek se navíc ochlazuje a tím se jeho činnost velmi zpomaluje. Jezte pomalu a jídlo pořádně rozkousejte
9
Slide 1 Racionální strava
10
Slide 2…atd Strava by měla být pestrá, přiměřená věku a fyzické zátěži. Ideální strava by měla obsahovat: 15 % bílkovin 30 % tuků 55 % sacharidů
11
Slide 2…atd Vhodné rozložení stravy během dne. Energetický příjem by měl být rozložen následujícím způsobem: snídaně 15-20% svačina 10-15% oběd 30-35% svačina 10-15% večeře 20-25%
12
Slide 2…atd Udržovat optimální váhu racionální stravou a dostatkem pohybu. Redukční, zejména jednostranné diety nejsou příliš vhodné, po návratu k normální stravě, se váha opět zvyšuje.
13
Slide 1 Výživová pyramida dle Fořta
14
Slide 2…atd Rozlišujeme čtyři stupně této pyramidy: První stupeň pyramidy obsahuje: pečivo (především celozrnné a vícezrnné), obiloviny, těstoviny, rýži. Doporučená denní dávka je 3 - 6 porcí. Druhý stupeň pyramidy obsahuje: ovoce (denní dávka 2 - 4 porce) a zeleninu (denní dávka 3 - 5 porcí). Z toho vyplývá, že ovoce či zelenina by měly být součástí každého pokrmu.
15
Slide 2…atd Třetí stupeň pyramidy obsahuje: mléko, mléčné výrobky (denní dávka 2 - 3 porce), ryby, drůbež, vejce, luštěniny, netučné maso (denní dávka 1 - 3 porce) Čtvrtý stupeň pyramidy obsahuje: tuky, oleje, sladidla, sůl. Všechny složky z této skupiny zařazujeme do jídelníčku s rozvahou a opatrností.
16
Slide 2…atd Výživová pyramida: zdroj: (vyziva-zdrave[online], 2009).
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.