Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní Rok světla 2015 ZŠ Příbram VII, 28.října 1 UNESCO 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní Rok světla 2015 ZŠ Příbram VII, 28.října 1 UNESCO 2015."— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní Rok světla 2015 ZŠ Příbram VII, 28.října 1 UNESCO 2015

2 1.ročníky Co vidíš, když nevidíš? Projekt byl zážitkový, na rozmanitých činnostech, při nichž měly děti zavázané oči, si vytvářely zkušenosti, které jim přiblížily zvláštnosti života slepých lidí. Cílem bylo soustředit pozornost k zrakově handicapovaným lidem. Nejprve děti snědly svačinu poslepu, poté se orientovaly v prostoru ve třídě i v tělocvičně. Následoval řízený rozhovor o životě nevidomých, jejich dovednostech a schopnostech. Děti si poslechly nevidomého operního pěvce A.Bocceliho. Pak si prohlédly model oka, pozorovaly oči spolužáka a nakreslily je. Vyzkoušely si i ostatní smysly, poznávaly sluchem i hmatem předměty a činnosti. Seznámily se s braillovým písmem a samy si vyzkoušely napsat své jméno. Na závěr hovořily o tom, co je nejvíce zaujalo i překvapilo.

3 CO vidíš, když nevidíš?

4 Učím se číst rukama.

5 1.ročníky – Tma – Učíme se číst své jméno.

6 2.ročníky - světlo a tma v reálném životě. Podzemí Hornického muzea v Příbrami. Žáci II.C v rámci projektu Mezinárodní rok světla navštívili podzemní štoly Hornického muzea na Drkolnově, aby si mohli více uvědomit potřebu světla pro život. Při výtvarné výchově diskutovali o tom, kde všude se můžeme se světlem setkat. Vše si nakreslili.

7 Jdeme do podzemí Březových Hor.

8 Dostat se do podzemí není tak snadné!

9 Jak vnímám světlo a tmu.

10 3.ročníky – světlo a tma kolem nás - závislost přírody na světle

11 4. ročníky - Tma a světlo Práce se slovy a myšlenková mapa na téma Světlo a tma v mém životě.

12 Světlo nás provází celým životem.

13 Třída III.B 17. dubna žáci 3.B zaseli semínka řeřichy. Za několik dní se zazelenaly malé drobné rostlinky. Některá semínka jsme zakryli, aby se k nim nedostalo světlo. Ta vyrostla žlutá až bílá. V Čase se děti učily o fotosyntéze, která probíhá pouze za tepla a světla. Tady měly důkaz o důležitosti slunce( světla a tepla ) pro Zemi. Pokud by nenarostly rostliny, neměli by býložravci a všežravci potravu, a následně ani masožravci. Děti tvořily potravinové řetězce a zjišťovaly závislost rostlin a zvířat i člověka na světle. Nakonec si řeřichu přidaly na chleby a snědly.

14 Od semínka ke snězení – i tady potřebujeme světlo.

15 Vše se musí řádně zaznamenat!

16 5. ročník – Když se řekne,,světlo´´.

17 Co si vyberu, když se řekne světlo.

18 6. ročníky – čj - citáty o světle. (Žáci vyhledávají citáty o světle.)

19 ,,Světlo zůstává světlem, i když ho slepý nevidí.´´ L.N. Tolstoj

20 6.ročník – zeměpis pojem světla a tmy geograficky.

21 Vytvoření katalogu.

22 7. ročníky – přírodopis Vliv světla a tmy na rostlinstvo.

23 Zapisujeme naše zkoumání a poznatky.

24 Protokoly z pozorování.

25 8. ročníky – čj – úvahy na téma,,světlo´´ Světlo Světlo je jedna z věcí, pod kterou si každý může představit něco jiného. Většina lidí si asi představí energii nebo elektřinu, která se v dnešní době bere jako samozřejmost. Také se říká, že vidíte světlo na konci tunelu, když dojde život člověka. Někdo může vidět světlo v Bohu, náboženství, kterému věříte. No, to je jen zlomek toho, co si pod světlem může někdo představit. Světlopoděs a Měsíc Tento příběh je starý jako sám vesmír a hvězdy a pouze světlopoděs ho vypráví. Za temných, černých nocí, kdy se strašidlo oblohou plouží a Večernice odchází, se bláznům světlopoděs zjeví. Zuby polité světlou krví honí se za měsíční krví. Krvavý kotouč se stvoří, jakmile zuby okusí. Chudák měsíc mizí a roste za vlivu bestie. Myšlenky honící se hlavou, proč vlastně ryby plavou a moře se mění… Vždy se najde nějaké vysvětlení.

26 Básně a úvahy byly propojeny do posteru a doplněny obrázky.

27 Ukázky posterů složené z jednotlivých prací žáků.

28 9. ročník - aj - Osobnost Louise Brailla. Žáci vyhledávají informace ze života Louise Brailla, zpracovávají do aj. Následně vytvořili karty s Braillovým písmem. Dalším krokem byla návštěva Prahy - Výstava,,Potmě´´. Hodina potmě v reálném světě na vlastní kůži.

29 9. ročník – aj – vytvoření tématického slovníku,,Světlo´´.

30 Jednotlivé karty byly svázány do souboru.

31

32 Zpracovala Mgr. Jana Batelková Děkuji za pozornost. Příbram 2015


Stáhnout ppt "Mezinárodní Rok světla 2015 ZŠ Příbram VII, 28.října 1 UNESCO 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google