Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES. 06 Pravopisné jevy Zájmeno :mě-mně, s sebou, sebou, Předložky s - z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES. 06 Pravopisné jevy Zájmeno :mě-mně, s sebou, sebou, Předložky s - z."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES. 06 Pravopisné jevy Zájmeno :mě-mně, s sebou, sebou, Předložky s - z

2 Pravopisné jevy Zájmeno já ( mě, mně), s sebou, sebou, předložka s - z

3 Zájmeno já Skloňování zájmena já 1.p. jámy 2.p. mne, měnás 3.p. mně, minám 4.p. mne, měnás 6.p. o mněnás 7.p. mnounámi

4 Dlouhé a krátké tvary zájmena já Tvary mě v 2. a 4. pádě a mně v 3. pádě jsou vždy správné Tvar mne v 2. a 4. pádě se užívá řidčeji Tvar mi lze užít v 3.pádě, ale jen není li zájmeno po předložce a není li na něm důraz !!

5 příklady BEZ DŮRAZU: 2.p. Nikdo si mě (mne) nevšímá. 3.p. Něco mně ( mi) přivezte, prosím. 4.p. Nenašel mě (mne) tam. PŘI DŮRAZU A PO PŘEDLOŽKÁCH: 2.p. Mě ( mne) si nikdo nevšímá. Místo mě (mne) půjde Karel. 3.p. Mně jistě něco přiveze. Proti mně nic nemá. 4.p. Mě (mne) tam neviděl. Zlobí se na mě (mne).

6 Zapamatujte si 2. a 4.pádmě Ptáme se KOHO? Nebo si pomáháme ukazovacím zájmenem TEBE, TĚ 3. a 6. pádmně Ptáme se KOMU? Nebo si pomáháme ukazovacím zájmenem TOBĚ

7 Sebou – s sebou Pozor na rozdíl v psané podobě!!!! Hází sebou, Chlapec sebou vrtěl, Budu sama sebou ( jedná se o pád prostý, většinou slovesa pohybu) Ale!!! Vzali jsme ho s sebou do kina. Vezmi si s sebou svačinu. Nemám s sebou psa.( 7.pád předložkový, označuje společenství s původcem děje)

8 Předložka s - z Předložka – s - se pojí vždy se 7. pádem s bratrem, se psem, s námi, s autem, s Petrem Předložka – z, ze - se pojí s 2.pádem z práce, z čela, ze školy, ze zápasu Ale! Kdo s koho, nejsem s to, nebýt s to (píšeme s- jedná se o 4.pád) 2.pád – píšeme – s- jedná li se o případy z povrchu pryč Stáhnout prsten s prstu, shodit se stolu (předložku- z- můžeme také psát, ale nerozliší se směr gramaticky)

9 Praktická cvičení A)Rozhodni, co je správně: 1.a) Jeli jsme s Janou na výlet b) Jeli jsme z Janou na výlet 2.a) Vzali jsme Ivu sebou na hory b) Vzali jsme Ivu s sebou na hory 3.a) Z toho si nic nedělej b) S toho si nic nedělej 4.a) S láskou se žije lépe b) Z láskou se žije lépe

10 B) rozhodni, co je správně 1. a)R odiče se o mě dobře starali b) Rodiče se o mně dobře starali 2.a) Kdo to o mně říkal? b) Kdo to o mě říkal? 3.a) Sedí v lavici vedle mně. b) Sedí v lavici vedle mě. 4.a) Podíval se na mně vyčítavě. b) Podíval se na mě vyčítavě. 5.a) Přijmi ode mě srdečný pozdrav. b) Přijmi ode mně srdečný pozdrav.

11 Správné odpovědi A) 1a,2b, 3a, 4a B) 1a,2a, 3b, 4b,5a

12 Předložky s –z, doplňte předložku Přijet ……..venkova, svetr ……..ovčí vlny,vyndat tužky……..stolu, jíst ……..talíře, nespustit …….očí, kniha……..barevnými obrázky, rozluč se …….otcem, ozvala se rána………..děla, telefonoval ………matkou, vlak přijel……..zpožděním, motýl se vylíhl …….kukly, uvidí se kdo ……..koho,vstal …..postele,díval se……..okna, hrál ……..Janem fotbal, dřevo…….pily, návrat…..kina, jít…….dobou,nenakláněj se….okna, sejde …očí, sejde…mysli, úryvek…….poezie Seiferta,smést drobky ……stolu.

13 řešení Přijet z venkova, svetr z ovčí vlny, vyndat tužky ze stolu, jíst z talíře, nespustit z očí, kniha s barevnými obrázky, rozluč se s otcem, ozvala se rána z děla, telefonoval s matkou, vlak přijel se zpožděním, motýl se vylíhl z kukly, uvidí se kdo s koho, vstal z postele, díval se z okna, hrál s Janem fotbal, dřevo z pily, návrat z kina, jít s dobou, nenakláněj se z okna, sejde z očí, sejde z mysli, úryvek z poezie Seiferta, smést drobky se (ze) stolu.

14 Zájmeno já, doplňte správné tvary Nemohl bys ………pomoci ? Petr …….pomohl. Vypravovali si o …….. a………..to nevadilo. Nikdo …….neuvidí. Seděl vedle ………. O ………se nestarej. ………to nevadí. Díval se na …………a neviděl…………… …….. to neříkej! Neboj se …………… ………..se to netýká. Snil o ……………

15 řešení Nemohl bys mně (mi)pomoci ? Petr mně (mi)pomohl. Vypravovali si o mně a mně to nevadilo. Nikdo mě (mne)neuvidí. Seděl vedle mě (mne) O mě (mne)se nestarej, mně to nevadí. Díval se na mě (mne)a neviděl mě (mne). Mně to neříkej! Neboj se mě (mne). Mě (mne) se to netýká. Snil o mně.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES. 06 Pravopisné jevy Zájmeno :mě-mně, s sebou, sebou, Předložky s - z."

Podobné prezentace


Reklamy Google