Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilBohumír Němeček
1
Semenářství Semenářská terminologie
2
Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací materiál – osivo a sadba, tj. semena určená k výsevu, hlízy, oddenky, cibule a jiné části rostlin sloužící k rozmnožování, včetně výpěstků získaných z buněčných a tkáňových kultur Udržovací šlechtění – šlechtitelský postup zachovávající vlastnosti odrůdy, kterým se zabezpečuje základní rozmnožovací materiál odrůdy Semenářská terminologie
3
je hodnota osiva vyplývající z genetických vlastností odrůdy, modifikovaná podmínkami prostředí a agrotechnikou při množení osiva. Jejím projevem je výnosový potenciál osiva. Biologická hodnota semen
4
Semenářská hodnota osiva jsou objektivně stanovené znaky k vyjádření jakosti osiva, např. čistota, klíčivost, HTS, vlhkost
5
Kategorie rozmnožovacího materiálu:
6
Uznávací řízení (ÚKZÚZ) Uznávání množitelských porostů - celkový stav porostu - čistota druhu - pravost a čistota odrůdy - zaplevelení porostu - zdravotní stav porostu - izolace porostu Uznávání ve vzorku - čistota - klíčivost - hmotnost tisíce semen (HTS) - vlhkost - zdravotní stav osiva
7
Schéma vzorkování osiva
8
Čistota - je procentický podíl hmotnosti čistých semen ku hmotnosti celého analyzovaného vzorku frakce: - čistá semena - semena jiných kulturních plodin a plevelů - neškodné nečistoty Hmotnost tisíce semen (HTS) - dvakrát 500 semen
9
Výpočet normy výsevu (výsevek v kg/ha) V (kg/ha) = HTS (g) x počet semen na 1 m 2 x 100 čistota (%) x klíčivost (%)
10
Klíčivost - je schopnost semene poskytnout v optimálních podmínkách za stanovenou dobu normálně vyvinuté klíčence Zkouška klíčivosti - % klíčivosti je průměr min. 3 opakování testu klíčivosti Substráty- filtrační papír - křemenný písek - zemina - cihlová drť Podmínky- teplota (většinou 20 o C) - voda (relativní vlhkost 90-95 %) - vzduch (cirkulace vzduchu)
11
Zkoušení vlhkosti - sušení– do předem odvážených vysoušeček se odváží 10 g šrotu nebo celých semen. Suší se při 130 ºC (u většiny polních plodin) po dobu 90 minut. Po vysušení se vysoušečky nechají zchladnout v exikátoru a poté se zváží. - stanovení vlhkosti vlhkoměrem – provozní rychlá metoda, méně přesná Zdravotní stav osiva - zjištění chorob a škůdců osiva metody - makroskopický rozbor (okem, lupou – např. námel) - zjišťování živých škůdců (např. zrnokaz, roztoči) - zjišťování patogenních hub (mikroskopie, inkubace) - vegetační zkoušky (vypěstování rostlin chráněných proti infekci)
12
Moření osiva je vysoce účinný a efektivní způsob ošetření osiv rostlin proti patogenům - fungicidní - insekticidní Dle mořidla: - suchou cestou - mokrou cestou (Rotostat) - pomocí pěny Dle patogenu:
13
Zkoušení pravosti odrůd a druhů - mikroskopie (semena brukvovitých) - fluorescenční metoda (různá intenzita fluorescence při osvícení ultrafialovým světlem) - chemické metody (barevné změny po reakci s chemikáliemi) - elekroforéza (genetický popis bílkovinných genetických markerů, musí být vzorová elektoforetická spektra bílkovin jednotlivých odrůd) - křemíková lampa - cytologické metody (barvení a počítání chromozomů) - vegetační metody (jař x ozim, cukrovka x krmná řepa)
14
Speciální úpravy osiv jsou nadstandardní posklizňové úpravy, které zvýší kvalitu, výkonnost, klíčivost semen a následný růst rostlin Předkličování sadby Obalování osiva
15
Balení osiv a skladování Způsob balení musí odpovídat biologickému charakteru rozmnožovacího materiálu a požadavku zemědělské prvovýroby na setí nebo sázení. Každý obal musí být opatřen údaji, které umožní jasnou identifikaci jeho obsahu, dané legislativními předpisy Skladování je dáno biologickým charakterem baleného materiálu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.