Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdenka Vítková
1
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109
2
CIBULE Čerstvá cibule je na trhu jako lahůdková, s natí (zelenačka) či s krátkou natí. Čerstvá lahůdková cibule se prodává po několika kusech. Spodní část má průměr 1,5 až 2,5 cm, nat' je zelená a zdravá. Čerstvá cibule s natí má nat' dlouhou min. 40 cm, zdravou. Čerstvá cibule s krátce seříznutou natí má celou cibuli, nat' má délku max. 4 cm a kořínky jsou zkrácené. Kuchyňská cibule má průměr 3,5 až 8 cm, je dobře vybarvená (má bílou, žlutou či červenofialovou dužinu), je proschlá a bez kořínků. 1. http://bubu-relax.webnode.cz/radce-jak-to-vsechno-zvladnu-/zdravi-a-kosmetika/zdravi/na- krevni-obeh-cibuli/
3
ŠALOTKA Šalotka je drobnější cibule (min. 2 cm, na společném podpučí vyrůstá trs načervenalých cibulek). Velmi trvanlivá mrazuvzdorná, nemá ostrou chuť, je sladší než kuchyňská cibule. Prodává se proschlá, bez kořínků a se zkrácenými listy. Nakládačka (perlovka) je cibule malá (průměr 1,5 až 3 cm) kulatá, roste v trsech v zemi. v trsech v zemi. Loupe se spařením a promnutím, konzervuje se sterilací ve sladkokyselém nálevu. 2. http://www.kuechengoetter.de/rezepte/warenkunde/33000/Schalotten.html
4
ČESNEK Hlavička (cibule) česneku je tvořena drobnými cibulkami (stroužky), které jsou pokryty bílou či růžovou slupkou. V prodeji je česnek čerstvý nebo suchý. Čerstvý česnek s natí má zdravou zelenou nať. Česnek suchý bílý stvol nemá, hlavička je pevná a stroužky jsou drobnější. Je trvanlivější. 3. http://www.nazeleno.cz/bio/alternativni-medicina/cesky-cesnek-elixir-zdravi.aspx
5
PÓREK Pór má bílý krček cibulovitě zakončený. Jeho aroma je jemnější než aroma cibule. Jakostní pór nesmí mít poškozený krček, listy musí být zdravé zelené. Pór je mj. zdrojem vitamínu C, železa a fosforu. Dobře snáší mrazy. 4. http://skramlikova.wordpress.com/tag/porek/
6
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.