Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ."— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice

2 Našemu zdraví prospívá Pestrá vyvážená strava Omezený příjem živočišných tuků Obohacení stravy o rostlinné oleje a ryby Dostatek ovoce a zeleniny Dostatečný příjem tekutin Omezení sladkostí Omezení solení

3 Výživová hodnota potravy = nutriční hodnota Na ní se podílejí: Biologická hodnota = obsah a poměr živin v potravinách Stravitelnost potravy – souvisí s trávením a zažíváním Využitelnost potravy – vyjadřuje v %, jaké množství živin je potřebné k činnosti a stavbě organizmu Hygienická jakost = zdravotní nezávadnost, hygienický stav potravy, smyslové vlastnosti Energetická hodnota – vyjadřujeme ji v KJ / kilojoulech/ Fyziologický nárok spotřebitele – řídí se naším momentálním zdravotním stavem

4 ŽIVINY HLAVNÍ PŘÍDATNÉ Tuky /30 – 10%/ Bílkoviny /14 – 10%/ Sacharidy /56% a více/ Nerostné látky Voda Stopové prvky Vitamíny

5 BÍLKOVINY Růst a obnova tkání Nezbytné pro tvorbu trávicích šťáv, ochranných látek, krevního barviva Ovlivňují látkovou přeměnu Mají vliv na plodnost Ovlivňují činnost nervové soustavy Udržují tělesnou i duševní výkonnost

6 Rozdělení bílkovin Maso Mléko Vejce Kvasnice Zelenina Obiloviny Luštěniny ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODUROSTLINNÉHO PŮVODU

7 TUKY Jsou nejbohatším zdrojem energie Dodávají organizmu vitamíny, které jsou v nich rozpustné: A, D, E, K Jsou zdrojem důležitých mastných kyselin Mají vysokou sytivou hodnotu Dodávají příznivé chuťové vlastnosti Při trávení se přeměňují na teplo Jsou základem pro tvorbu např. pohlavních hormonů, žlučové kyseliny Jsou nepostradatelné při ochraně vnitřních orgánů před nárazem

8 Rozdělení tuků: Máslo Sádlo Lůj Slanina Ztužené tuky Oleje – řepkový, slunečnicový, makový, olivový,sójový, sezamový, mandlový, arašídový Živočišné Rostlinné

9 SACHARIDY Hlavní zdroj energie Objemem jsou hlavní složkou lidské potravy Ovlivňují proces trávení Chrání střevní stěnu před cizorodými látkami Jsou chuťovým faktorem Nadbytečné množství se v těle přeměňuje na tuk / obezita/

10 Výskyt sacharidů: V potravinách rostlinného původu: cukr hroznový, ovocný, řepný třtinový, mléčný, pektiny / jablka, rybíz, angrešt/, rostlinný škrob, celulóza = vláknina Živočišný škrob glykogen tvoří sacharidovou zásobu v organizmu / je ve svalech, v játrech/

11 Tabulka 1

12 Tabulka 2

13 VODA Nezbytná součást všech živých organizmů Je obsažena ve všech tkáních Tvoří 70% hmotnosti lidského těla Pomáhá udržovat stálost a rovnováhu vnitřního prostředí Je důležitá pro látkovou výměnu Podmiňuje trávení Zajišťuje vylučování škodlivých a nepotřebných látek Podílí se na udržování tělesné teploty Tvoří podstatnou část krve Chrání okolí kloubů a sliznice před vyschnutím V době těhotenství v podobě plodové vody chrání vyvíjející se plod Část ji přijímáme v potravinách a část ve formě tekutin

14 Množství spotřeby tekutin na den záleží na věku, hmotnosti, na aktivitě a na okolním prostředí. Věk Kojenec 2 roky 5 let 8 let 10 let 14 let 16 let dospělý Spotřeba tekutin ml/ den 500 – 1000 1750 1800 200 2525 3025 3150 2500

15 Potravinová pyramida obrázek 1

16 Použité zdroje MARÁDOVÁ, Eva. Rodinná výchova. Výživa a příprava pokrmů.1.vyd.Praha: Fortuna 1992.ISBN 80-7168-007-9. s. 7 – 19 MUŽÍK, Vladislav. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. Brno: Paido 2007. ISBN 978-80- 7315-156-0. s. 13 (obrázek 1), s. 34

17 Test – zdravá výživa Jméno a příjmení: Dne:

18 Našemu zdraví prospívá: A/ pestrá vyvážená strava B/ dostatek cigaret C/ dostatečný příjem tekutin

19 JÍDELNÍ LÍSTEK je A/ nabídka jídel B/ seznam oblíbených jídel C/ složení pokrmů

20 Zdrojem bílkovin živočišného původu je

21 Nejdůležitější živiny jsou: A/ bílkoviny – tuky – jikry B/ bílkoviny – tuky – citrusy C/ bílkoviny – tuky – cukry

22 Vitamíny rozpustné v tucích jsou: A/ A – D - B - K B/ A – D – E – K C/ F – A - D – K

23 Sacharidy jsou nejdůležitější zdroje A/ chuti B/ cukru C/ energie

24 Zdrojem vitamínu A jsou : A/ rybí tuk, sluneční záření B/ žloutky, játra, rybí játra, barevná zelenina, ovoce C/ maso, mléko

25 Vitamín …. je důležitý pro růst.

26 Kolik litrů tekutin potřebuješ denně pro správnou funkci organizmu?

27 Co je to bulimie? A/ dlouhodobé hladovění B/ přejídání se a následné vynucené vyzvracení C/ nepřetržité zvracení

28 Mentální anorexie je porucha: A/ přijímání potravy B/ přijímání tekutin C/ přijímání masa

29 Výsledek


Stáhnout ppt "Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google