Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009
2
Zdroje expozice Cd u člověka
3
Odhadovaná expozice Cd z různých skupin potravin (dospělí) PotravinaVýskyt mg/kg (ø ) Spotřeba g/den (median) Expozice Cd µg/den Cereálie2574.189 Zelenina, luštěniny oříšky 0.01891943.667 Vnitřnosti0.1263243.031 Kořenová zelenina, brambory 0.02091292.696 Maso0.01651512.492 Ryby, seafood 0.0268621.662
4
RIZIKOVÉ HODNOCENÍ KADMIA (update EFSA 2009) konc Cd v moči biomarker alimentární příjem Cd BMDL5 - 1µgCd/g creatininu ⇑ β2-mikroglobulin 0.36 µgCd/kg ž.hm/den (BMDL5 benchmark dose lower confidence limit = 5% zvýšení β2-mikroglobulinu) TWI2.5 µg Cd / kg ž.hm Průměrný příjem Cd potravinami v EU2.3 µgCd/kg ž.hm/týden Vegetariáni, kuřáci, pravidelní konzumenti mořských plodů, některých hub a výživových doplňků a všeobecně děti mohou dosáhnout až dvojnásobku příjmu Cd
5
Příklady nejvyšších povolených hladin Cd (maximum levels - ML) v potravinách (mg/kg) Potravina ML Kořenová zelenina0.10 Listová “ “0.20 Cereálie (pšenice, rýže), klíčky,0.20 Maso (mimo koňského), drůbež0.05 Játra0.50 Ledviny1.00 Výživové doplňky, některé houby (např.žampióny)1.0 “ “ (mořské řasy+produkty) 3.0 Pro bližší údaje viz Regulation (EC) No 1881/2006 s nejposlednějším doplněním viz Regulation (EC) No 629/2008
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.