Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRudolf Vopička
1
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ PRACUJÍCÍ
2
Je určený pro běžnou populaci- sestavován podle tzv. racionální pyramidy Zásady racionálního jídelníčku: Jídlo 5-6x denně- pravidelný čas Jednotlivé porce kaloricky vyvážené Zelenina 5-6 porcí, ovoce 2 porce Alespoň 1 kysaný výrobek denně Místo cukrů komplexní sacharidy Dbát na kvalitní oleje- bez nasycených tuků Libové maso- není nutné jíst maso denně Luštěniny min. 2xtýdně Ryby min. 2x týdně Pestrost rozmanitost K tomu alespoň 3-4x hodina pohybu/týden Racionální jídelníček
3
Je určený pro redukci hmotnosti, řídí se podle redukční pyramidy Zásady redukčního jídelníčku- stejné jako u racionálního plus: Energetický deficit- nižší příjem energie než u racionálního jídelníčku- ale ne pod bazál Snížení příjmu sacharidů- ne pod 140 g/den Navýšení množství bílkovin- max. 1,8g/kg/den Hlídání tuků- ne pod 40 g/den Pravidelný pohyb- alespoň 30 minut denně (svižná chůze, běh, plavání, kolo) Redukční jídelníček
4
Pohyb má pro redukci hmotnosti rozhodující význam- snížit energetický příjem nestačí!!! Jak naplánovat pohybovou aktivitu? Pohybová aktivita by měla trvat alespoň 30 minut- do 20.minuty hradíme energetický výdej ze sacharidů a až poté spalujeme tuky Důležité je po celou dobu dodržovat tepovou frekvenci mezi 60- 70% TFmax (muži- 220-věk, ženy 225-věk)- ideální je sporttester- např Sigma PC 3.11 za 580 kč- hlídá vám nastavené pásmo TF Např. muž 45 let- 220-45=175- z toho 65%=115 tepů/min. Lze zjistit i tzv. talk testem- dokud si při pohybu můžu povídat je to OK. Ideální pro hubnutí jsou sporty, při kterých zapojíme co nejvíce svalových skupin- běžky, nordic walking… Plavání je problematické, protože díky pobytu v chladné vodě tělo tolik nespaluje. Pohyb a redukce hmotnosti
5
Mají nižší energetický výdej, pomalejší trávení a metabolismus- jídlo by mělo podporovat intelektové funkce a neunavovat tělo. Zásady tvorby manažerského jídelníčku- jako u racionálního plus: Hlídat příjem bílkovin- max. 1,2 g/kg hmotnosti/den- preferovat rybí a bílé maso Hlídat si dostatečný příjem sacharidů- mozek jede na glukózu Hlídat pitný režim a dostatečný příjem vlákniny Dbát na pravidelnost- vyvarovat se kolísání glykemie Omezit smažená jídla a přepalované tuky (transmastné kyseliny) Stravu doplňovat omaga 3 mastným kyselinami a Q10- podpora myšlení Pravidelně se hýbat a to pokud možno i během pracovní doby Jídelníček pro manažery a duševně pracující
6
Kromě předchozích doporučení ( vyvážená strava, tělesná aktivita, hodně zeleniny a ovoce, libové maso, komplexní sacharidy, fermentované výrobky…) také: Kontrola solení- doporučená dávka 4 g denně- 1 kávová lžička, ale realita je 15 g- pozor na sůl skrytou v potravinách- tu je třeba počítat také Pozor na pitný režim, nápoje bez přidaného cukru !!! Denní doporučený příjem tekutin je 300-400 ml/10 kg hmotnosti/den. Matky kojit bez příkrmů alespoň do ukončeného 6. měsíce, pak příkrmy s kojením do 2 let U zeleniny pozor na tu s velkým množstvím sacharidů- neládovat se večer kukuřicí a mrkví !!! Večer neplatí, že se nemá jíst po 17.hodině- ale doporučeno konzumovat poslední vydatnější jídlo max. 3 hodiny před spaním. Pozor na energii ukrytou v alkoholu- 2 půllitry piva 10 stupňů mají 1550 kJ, 12 stupňů 1750 kJ, 2 panáky Baileys (kromě alkoholu také tuk a sacharidy) 1700 kJ !!!, litr polosuchého vína až 3600 kJ!!! Výživová doporučení pro všechny typy jídelníčků
7
Základem pro určení energetického příjmu pro daného člověka je znát jeho bazální metabolismus BMR (energie potřebná na udržení organismu v chodu). BMR se dá spočítat- např. pomocí Harris-Benediktovy rovnice: Harris – Benedictova rovnice pro výpočet BMR v kcal: Ženy: 655 + (9.6 x Hmotnost v kg) + (1.8 x Výška v cm) – (4.7 x Věk v letech) Muži: 66 + (13.7 x Hmotnost v kg) + (5 x Výška v cm) – (6.8 x Věk v letech) Pakliže toužíte po hodnotě vyjádřené v KJ, stačí výsledek vynásobit hodnotou 4.2, což je koeficient přepočtu. Jednodušší je ale zjistit BMR pomocí elektrické bioimpedance na přístroji InBody. Jak určit energetický příjem ?
8
Jak určit energetický příjem My potřebujeme u klienta kvůli optimálnímu nastavení jídelníčku zjistit jeho pracovní matabolismus- tzn. jeho bazál navýšený o energii na krytí jeho fyzické aktivity. Proto BMR vynásobíme koeficientem pohybové aktivity KPH dle následující tabulky:
9
BMR (bazál) navýšený o pohybovou aktivitu nazýváme pracovní metabolismus. Teď je třeba ještě vše navýšit o tzv. termický efekt potravy- tzn. o energii, kterou tělo potřebuje na strávení přijaté potravy. Termický efekt činí 10% BMR. Příklad výpočtu: Muž má BMR dle Harris-Benedictovy rovnice 7200 kJ. Jde o aktivního rekreačního sportovce (koeficient 1,7). 7200x1,7=12240 kJ+ 720kJ(termický efekt) = 12960 kJ Doporučený kalorický příjem je 12960 kJ. Jak určit energetický příjem
10
Při redukci hmotnosti musíme vycházet z týdenního jídelníčku, který nám klient přinese- v něm spočítáme průměr/den a zjistíme buď: 1/ klient jí moc a nadbytečná energie se metabolizuje do podkožního tuku 2/ klient jí pod bazální metabolismus- ten je tzv. zaškrcený (tělo má tendenci si potravu ukládat) a musí se rozhýbat a zrychlit 1/Pokud jí klient moc: Snížíme současný denní energetický příjem o 1500-2000 kJ- pozor dejte na alkoholické nápoje- u klientů, kteří pijí, představuje příjem energie z alkoholických nápojů významnou položku. Pokud někdo denně vyloupne litr polosuchého vína, znamená to příjem 3600 kJ- to je u žen skoro polovina denního příjmu. Pití nezakážeme úplně, ale 1 dcl úplně stačí- 360 kJ už je akceptovatelných. Redukce hmotnosti a počítání jídelníčku
11
2/Pokud jí klient málo a má zaškrcený metabolismus - Snažíme se klienta dostat na bazální metabolismus BMR (vypočítáme dle rovnice nebo změříme na InBody) -Přidáme termický efekt potravy TEF(10% z BMR) -Nakonec se snažíme o navýšení kalorického příjmu na pracovní metabolismus (BMR+TEF) x koeficient PAL (viz.str.8) -Toto nejde ale najednou- člověk by to „neujedl- dávky jídla zvyšujeme postupně- týdně cca 400 kJ. Redukce hmotnosti a počítání jídelníčku
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.