Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procvičování a úkoly Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procvičování a úkoly Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."— Transkript prezentace:

1 Procvičování a úkoly Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165

2 Anotace Obsahuje pracovní listy se cvičeními na procvičování předpon s-, z-, vz-, bez- roz- s důrazem na zdvojené hlásky, dále psaní ě a je ve slovech. Žáci si procvičí stavbu slova, psaní předložek s a z, zopakují podstatná jména a jejich rod. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětČeský jazyk Očekávaný výstup Rozlišuje ve slově kořen, část příponovou, předponovou a koncovku, Určuje podstatná jména a jejich rod, porovnává významy slov, užívá správných předpon a předložek a píše je pravopisně správně. Tvoří s nimi věty. Druh učebního materiáluPracovní listy Cílová skupinaŽáci 5. ročníku Metodický postupJe součástí pravopisných cvičení

3 Doplň správnou předponu s-, z- vz-, bez-, roz- Pozor na zdvojené hlásky. Draci se ro – lobeně - pínali. Byl jsem - čilený a - lomil Jsem si přední zub. Takové neštěstí ji úplně - ničilo. Letadlo se bezpečně - jelo a - létlo. Ptáci - létli ze stromu A - zobali všechno zrní slepicím. - zubý - domovec se – hlí- Žel po kamarádovi. - pomeň si, cos včera snědl. Starý pařez postupně - trouchnivěl. Nemysli si, že mě jen tak - ničíš. - klamaní manželé se brzy - vedli.

4 Doplň správná písmena a opiš. V restauraci m – přinesli dobrý ob – d. Vše mu ob – tovala a ten se jí zavd – čil ! Budoucí učitelé studují na V – soké škole pedagogické. Nejraději b – ch ob – l celý svět. Stala jsem se ob – tí vlastní dův – řivosti. Nediv se, že po takovém v – p – tí nemáš na nic náladu. Ob – dnali jsme si nový kávovar. V – děl moc dobře, že se to nev – platí. Sp – chej pomalu. Přisp – j svou trochou do ml – na. Podtrhej slova s předponou ob- a v-.

5 Rozlišuj předpony od předložek. Zopakuj si pravidlo a přepiš. Od/díl vojáků přišel od/východu. Zůstal úplně bez/radný. Kovář ohýbal roz/žhavené železo. Bez/tebe to nezvládnem. Bydlel v ulici Na Pod/doubí. Bere ty věci s nad/hledem. Pod/kanálem vede pod/mořský tunel. Nad/hodil míček a Od/pálil. Bez/důvodně se roz/zlobil. Nad/pisy laskavě pod/ Trhni. Po náročném výstupu těžce od/dychovali. Od/Třebelovic se přihnala bouřka. To auto je na od/pis. Vysvětlete si společně neznámá slova. Podstatná jména roztřiďte podle rodu.

6 PŘEDLOŽKY s, z, se, ze Doplň správnou předložku a slovní spojení užij ve větách. - Jemnice, - rodiči, - polohrubé mouky, - důvtipem, - škatulky, - pašíka, - minulosti, - višní, - čím, - čeho, - Šumavy, - kamarády, - švihadly Uváděj další příklady vět s těmito předložkami. Můžeš je vyhledávat i v časopisech a podobně.


Stáhnout ppt "Procvičování a úkoly Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."

Podobné prezentace


Reklamy Google