Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – 8.1.17. Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – 8.1.17. Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí."— Transkript prezentace:

1 skořápkoviny

2 Pořadové číslo projektu:III/2 – 8.1.17. Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí

3 Základní popis materiálu: Anotace: Prezentace seznamuje se zástupci skořápkovin Očekávané výstupy: rozpoznává základní odrůdy skořápkovin Klíčová slova: ořešák, líska, mandloň

4  Významné obsahem tuků, bílkovin a minerálních látek  Ořešák  Líska  mandloň

5  Mohutný strom s košatou korunou  Až 20 metrů vysoký  Přizpůsobivý i horším podmínkám  Nezralé plody se zavařují  Podle plodů:  Papírky – tenká skořápka  Křapáče – velká rozbrázděná skořápka  Kamenáče – tvrdá skořápka  Vitamín B, vápník, železo, fosfor

6 MARS – PAPÍRÁK, KRÁLOVSKÝVLAŠSKÝ OŘEŠÁK

7  Nenáročný, rozvětvený, rychle rostoucí keř  Podhorské polohy  Přizpůsobivý druh  Podle tvaru: oválné, podlouhlé  Nejvíce tuku ze skořápkovin  Důležitá pochutina pro výrobu čokolády  Vitamín B, vápník, železo fosfor

8 LÍSKA OBECNÁLÍSKA KATALÁNSKÁ - OVÁLNÁ

9  Keřovitá nebo stromovitá rostlina  Teplé oblasti Evropy  Některé druhy se dají pěstovat i v ČR  Dobrá skladovatelnost plodů  Skořápka je polopapírová, zvrásnělá, korkovitá  Sladké – přímý konzum  Hořké – zdroj oleje (kosmetika), plod může být až jedovatý (kyanovodík)  bílkoviny,tuk,cukry,vlákninu, vitamíny B, E, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, selen, železo

10 SLADKOPLODÁ PRAŽENÉ

11 1. MANDLOŇ 2. LÍSKA 3. OŘEŠÁK 3 2 1

12  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Juglans_regia_Echte_Walnu%C3%9Ffru cht_1.JPG  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walnut03.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Corylus_avellana.j pg  http://pixabay.com/cs/mandle-o%C5%99echy-sko%C5%99%C3%A1pka- potraviny-49605/  http://pixabay.com/cs/mandle-pra%C5%BEen%C3%A9- pe%C4%8Den%C4%9B-matice-83766/  http://pixabay.com/cs/o%C5%99echy-l%C3%ADskov%C3%A9- o%C5%99echy-sko%C5%99%C3%A1pka-74362/  http://pixabay.com/cs/mandle-kv%C4%9Bt-d%C5%99evo-zahrada-jaro- 82196/  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohutn%C3%A1_l%C3%ADska046 34.JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:O%C5%99e%C5%A1%C3%A1k_v_ Kladin%C3%A1ch_(1).jpg


Stáhnout ppt "Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – 8.1.17. Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google