Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Výživa osob třetího věku

2 Stáří Kdy nastupuje stáří, to nikdo neví Fyziologické změny v lidském organismu probíhají neustále a pozvolna U každého člověka probíhají jiným tempem Někdy se považuje za stáří věk už 60 let, ale tato hranice se s vědeckým rozvojem lidské společnosti neustále posouvá

3 Výživa má významnou úlohu při ovlivňování zdravotního stavu seniorů Na zvyšující věk je vhodné se připravit, např.: – snížit příjem energie – omezit živočišné tuky – cholesterol Takto se dá omezit pozdější výskyt obezity

4 Změny v organismu seniorů: Chrup je nedostatečný Je snížena produkce trávicích šťáv Snížena aktivita trávicích enzymů Vstřebávací schopnost sliznice střeva je snížena Je zpomalena peristaltika střeva – sklon k zácpě Zhoršuje se využití živin tkáněmi organismu Přizpůsobivost a odolnost organismu se snižuje

5 Probíhají psychické a povahové změny Energetický metabolismus v 70 letech klesá až o 30 % Potřeba bílkovin je stále stejná, tj. 1 g / 1 kg hmotnosti na den Příjem bílkovin by měl být dostatečný (organismus se díky nim brání rozpadu tkání, zejména svalové hmoty a posiluje se i obranyschopnost organismu) Důležité jsou mléčné bílkoviny – vápník (prevence osteoporézy)

6 Příjem sacharidů má odpovídat energetické zátěži (vhodné jsou polysacharidy v celozrnném pečivu s vlákninou, džemy atd.) Příjem tuků ve stravě by se měl snížit a omezit na kvalitní rostlinné oleje, rybí tuky s antisklerotickými účinky Příjem vody se nemá snižovat (senior snadno dehydratuje) Příjem vitamínů by měl být dostatečný, strava by měla být bohatá na vitamíny skupiny B, D a E

7 Příjem chloridu sodného je třeba omezit max. na 10 mg denně (vyšší krevní tlak) Příjem luštěnin by měl být omezen (ve vyšším věku mohou způsobovat nadýmání) Nižší vyměšování trávicích šťáv – jídlo je třeba přiměřeně okořenit Omezit uzeniny, pečená, smažená a grilovaná masa Vejce max. 3 x týdně

8 Je třeba zachovat zásady správné výživy Snížená výkonnost trávicího systému vyžaduje jiné rozložení stravy (je třeba jíst méně a častěji) Strava má být chutná a pestrá

9 Vedant Gulati. [cit. 2013-07-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Old_age.JPG?usel ang=cs Len Rizzi (Photographer). [cit. 2013-07-12]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marinated_beef_st eak_with_potato_vegetable_salad.jpg?uselang=cs KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80- 7168-926-2. str. 156. ŠEBELOVÁ, M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště, OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN80-7320-054-6. str.97–98. Zdroje


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google