Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M-1-015 Katalogové údaje a značení kondenzátorů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M-1-015 Katalogové údaje a značení kondenzátorů."— Transkript prezentace:

1

2 Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M-1-015 Katalogové údaje a značení kondenzátorů

3 Technická dokumentace Katalogové údaje a značení kondenzátorů. * Jmenovitá kapacita kondenzátoru: výrobcem předpokládaná kapacita vyznačená na kondenzátoru. * Tolerance jmenovité kapacity kondenzátoru: největší odchylka skutečné kapacity kondenzátoru od jmenovité kapacity. Na součástkách se většinou neuvádí – výrobce ji uvádí pro jednotlivé typy v katalogu. * Jmenovité napětí: nejvyšší napětí, na které je kondenzátor konstruován. Nesmí být v žádném případě překročeno – možnost zničení. * Izolační odpor: odpor mezi elektrodami kondenzátoru, je tvořen odporem dielektrika a izolace, která elektrody kondenzátoru obklopuje.

4 Značení kondenzátorů. Pozn. Kondenzátory vyrábí řada výrobců, kteří používají různé druhy značení. Ve většině případů se kódování skládá z několika čísel a písmen, která udávají: ● hodnotu ● provozní napětí – je největší napětí, které může být trvale připojeno na kondenzátor, při okolní teplotě < 40ºC. ● toleranci ( % )

5 Značení kondenzátorů. 1) Značení kondenzátorů dle DIN: M – kovová vrstva K – plast Třetí písmeno označuje dielektrikum S – polystyren P – polypropylen C – plykarbonát U - celuózoacetát T – polyetérftalát ( polyester ) Např. MKT -polyesterový kondenzátor, MKS -polystyrénový kondenzátor

6 Značení kondenzátorů. a) Číselné označení kapacity: ● Základní jednotkou pF – označení J ● Tisíc pikofaradů – k ● Mikrofarad – M ● Tisíc mikrofaradů – G ● Pozn. Písmena jsou na místě desetinné čárky.

7 Značení kondenzátorů. Např. 4J7 = 4,7 pF 33 = 33 pF 3k3 = 3300 pF M1 = 0,1 μF G5 = 500 μF 2G = 2000 μF

8 Značení kondenzátorů. b) Značení tolerance – značí se velkým písmenem a následuje za označením kapacity. c) Maximální provozní napětí - udává se ve voltech.

9 Značení kondenzátorů. 2) Barevný kód. U malých kondenzátorů jsou údaje o součástce uvedeny pomocí barevných proužků nebo teček.

10 Značení kondenzátorů - barevný kód

11 Značení kondenzátorů. 3) Číselné kódy pro kondenzátory-keramické.

12 Značení kondenzátorů. 4) Značení kondenzátorů SMD. Často chybí označení velikosti kapacity, neboť tyto kondenzátory jsou určeny pro automatické osazování z rolí na desky plošných spojů. SMD keramický ↓ ↓

13 Značení kondenzátorů. Svitkové kondenzátory: Různé velikosti >

14 Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník Děkuji za pozornost.

15 Literatura Základy elektrotechniky (L.Voženílek-F.Lstibůrek) Elektronika I (Bezděk) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M-1-015 Katalogové údaje a značení kondenzátorů."

Podobné prezentace


Reklamy Google