Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVítězslav Bezucha
1
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
2
OBEZITA Rizikový faktor Pro onemocnění srdce 80% CMP – „mrtvice“ Cukrovka – diabetes 2. typu Maligní onemocnění „rakovina“ – 40%
3
RIZIKOVÉ FAKTORY Výživa dítěte genetická predispozice časná výživa dítěte může ovlivnit budoucí obezitu nedostatky ve výživě plodu se projeví v dospělosti Význam kojení z hlediska budoucí prevence – optimální délka kojení je 6 měsíců Pokud dítě prospívá, není nutné ho překrmovat
4
REGULACE PŘÍJMU POTRAVY Má svůj vrozený základ, který se může narušit nevhodnými zásahy
5
Pokud děti nejsou nuceny do přejídání a nedostávají tučné sladké pamlsky, jsou schopny řídit si svůj jídelníček tak, aby i při nevyrovnaném příjmu potravy v jednotlivých porcích mají denní energetický příjem stabilní, vyvážený
6
PREFERENCE JEDNOTLIVÝCH SLOŽEK POTRAVY Tuk je významnou chuťovou složkou Obliba jídel s tukem se fixuje d 18 měsíce věku – nebezpečí návyku na pamlsky Kombinace jídel – není vhodný zaběhnutý rytmus jídelníčku – školní jídelny !!! Barva jídla – preferují červenou, žlutou, oranžovou – bonbóny Nemají rádi zelenou – zelenina Sladká chuť – její preference s věkem klesá Chlapci ji mají větší
7
O DMÍTÁNÍ JÍDLA odmítání jídla mezi 1.-4. rokem je běžnou záležitostí jedná se o přirozenou negativní reakcí tento jev je přechodný dítě nesmí být nuceno nutná trpělivost POKUD TO NEZVLÁDNEME – RIZIKO NESPRÁVNÝCH STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ
8
VÝBĚR POTRAVIN Velmi důležitý faktor od útlého věku děti kopírují rodiče obézním dětem matky často nabízejí jídlo - myslí si, že ovlivní stravovací návyky dítě by nemělo dostávat nadměrné porce – lépe, když si přidá nebezpečí manipulace s výživou jako odměnou zabavení neklidného dítěte jídlem má své riziko – tyto děti jsou častěji obézní
9
VÝŽIVA A JEJÍ JEDNOTLIVÉ SLOŽKY Obecně platí, že prevalence obezity nesouvisí pouze se zvýšením energetického příjmu Průběh metabolismu je ovlivněn charakterem energetického zdroje tuky prakticky postrádají sytící efekt, jejich příjem prakticky nevede k potlačení hladu v přebytku se ukládají do tukové tkáně při nadbytečném příjmu se neaktivují regulační mechanismy tuky výrazně zlepšují chuťové vlastnosti
10
V LIV ŽIVIN NA OBEZITU bílkovinycukrytuky sytivost +++ +++ - Potlačení hladu+++ + - ukládání+ -+ +++ autoregulace při nadbytku +++ ++0
11
JÍDELNÍČEK Snídaně Celozrnné snídaňové cereálie s mléčným výrobkem – bez snídaně se nejde domů Je nutné překonat fyziologické ranní nechutenství
12
JÍDELNÍČEK Dopolední svačina Ovocno – zeleninový základ většina školáků jí zeleninu zcela nedostatečně svačina by neměla nadbytečně zatežovat trávení, aby dítě neodváděla od procesu učení
13
JÍDELNÍČEK oběd Školní jídelna - měla by garantovat racionální výživu
14
JÍDELNÍČEK odpolední svačina Ovocně - mléčná má tvořit 10% energetického příjmu má krýt odpolední pohybovou aktivitu dítěte
15
JÍDELNÍČEK večeře Měla by večeřet celá rodina u společného stolu bez komunikačního nepřítele – televize Měly by převažovat středomořský typ stravy s obsahem esenciálních mastných kyselin ???? večeřet 2-3 hodiny před spánkem Dostatečný spánek – minimálně 8 hodin – dítě roste ve spánku, nikoliv v bdělém stavu
16
PITNÝ REŽIM Velmi důležitý faktor – dostatečný příjem tekutin – minimálně slazených i během vyuřování Riziko nadváhy se zvyšuje s každou sklenicí přislazeného nápoje
17
F YZICKÁ AKTIVITA !!! Dítě by mělo mít denně aspoň 1-2 hodiny fyzické aktivity. Nikoliv u počítače
18
DĚKUJI ZA POZORNOST
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.