29.1 Kompas a světové strany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Světové strany SEVER ZÁPAD VÝCHOD
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Orientace na mapě a v krajině
4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Buzola.
Elektronická učebnice - I
Orientace na mapě a v krajině
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Elektronická učebnice - I
Práce s plánem obce 3. ročník
VY_32_INOVACE_24_ Prvouka 3. ročník Orientace v krajině
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
Elektronická učebnice - I
Moje vlast, moje bydliště Světové strany VY_32_INOVACE_01 Sada 9
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
3.1 Bod, úsečka (modelování, rýsování, měření)
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
Elektronická učebnice - II
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - I
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
49.1 Porovnávání čísel v oboru přirozených čísel do
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
6h.1 Písmenko U Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
Elektronická učebnice - I
29.1 Pamětné sčítání a odčítání do 1000
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
77.1 Desetinná čísla se třemi desetinnými místy
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
3.1 Zraková diferenciace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana.
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
ORIENTACE V KRAJINĚ ANOTACE
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ORIENTACE_V_KRAJINE Název materiálu:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
SEVER ZÁPAD VÝCHOD JUH Hlavné svetové strany
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

29.1 Kompas a světové strany Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.1 Kompas a světové strany Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

29.2 Co už víš? Znáš nějaké světové strany? K čemu slouží? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.2 Co už víš? Znáš nějaké světové strany? K čemu slouží? Žádný stát, město, pohoří ani jiné místo na Zemi neleží ve stejném bodě. Na mapě nebo globusu můžeš vidět zakresleny státy výše či níže, vpravo nebo vlevo. K lepší orientaci nám proto pomáhají světové strany.

29.3 Světové strany – hlavní a vedlejší Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.3 Světové strany – hlavní a vedlejší sever severozápad severovýchod západ východ jihozápad jih jihovýchod K lepší orientaci v krajině nám slouží světové strany. Máme 4 hlavní světové strany – sever (S), jih (J), východ (V) a západ (Z). Vedlejší světové strany se nazývají – severovýchod (SV), jihovýchod (JV),severozápad (SZ), jihozápad (JZ). Nejčastěji bývá na mapě sever směrem nahoře.

29.4 Jak určíme světové strany? Co je kompas či buzola? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.4 Jak určíme světové strany? Co je kompas či buzola? Kompas je přenosné zařízení, které nám pomáhá určit světové strany. Pohyblivá kompasová ručička má vždy jednu stranu zbarvenu červeně. Červená strana ukazuje vždy na sever. Pozor! Co se stane, když je kompas v blízkosti železného materiálu? – ručička nemusí ukazovat vždy správně Zdokonaleným kompasem je buzola. Oproti kompasu má navíc měřidlo azimutu. Azimut se měří otočným kolečkem na buzole a pomáhá lépe určit směr.

29.5 Procvičení. Pracujte s mapou. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.5 Procvičení. Pracujte s mapou. Jakým směrem pojedeš, když: vyjedeš z Prahy a pojedeš do Ostravy vyjíždíš z Liberce a jedeš do Plzně vyjíždíš z Karlových Varů a jedeš do Brna vyjíždíš z Prahy a jedeš do Hradce Králové vyjíždíš z Ostravy a jedeš do Plzně vyjíždíš z Hradce Králové a jedeš do Karlových Varů vyjedeš z Prahy a pojedeš do Českých Budějovic Úkoly pro skupiny či jednotlivce. - pracujte s mapou a dávejte si podobné úkoly

29.6 Pro šikovné. Jak můžeme určit světové strany bez kompasu? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.6 Pro šikovné. Jak můžeme určit světové strany bez kompasu? Existuje více způsobů, jak určit světové strany. Víte, jak najdeme sever bez kompasu? Vyzkoušejte si to! Určení směru podle hvězd Najdi nejvíce zářící hvězdu, pravděpodobně se bude jednat o Polárku (neboli Severku). Následuj ji a půjdeš na sever. Určení směru v lese Lišejníky rostou na stromech více na severní straně. Určení směru podle slunce Malou ručičku nasměruj ke slunci. Poloměr mezi ručičkou a dvanáctkou ukazuje jih /zimní čas/. Určení směru podle úlů Včelí úly bývají otočeny k východu. Určení směru za pomoci pařezů Letokruhy pařezů jsou na severní straně hustší.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.7 CLIL In English the cardinal directions are called: north, south, east, west. For short: N, S, E, W. The intermediate direction are northeast, southeast, southwest and northwest. The abbreviations are NE, SE, SW, NW. cardinal directions – světové strany north – sever south – jih east – východ west - západ intermediate directions – vedlejší světové strany

29.8 Test znalostí Mezi hlavní světové strany nepatří: sever jih Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 29.8 Test znalostí Správné odpovědi: Mezi hlavní světové strany nepatří: sever jih severovýchod západ 3. Jaký směr ukazuje červený konec kompasové ručičky? východ 2. Jak se nazývá kříž, který zobrazuje světové strany: směrová družice směrová růžice světový kříž směrový kříž 4. Sever lze také určit podle: vody listí rašeliny letokruhů c b a d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.9 Použité zdroje, citace http://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/obrazky/2628/1.gif?104933u slide č. 3 http://www.helpforenglish.cz/files/compass-rose.gif slide č. 7 http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/orientace_v_krajine/obr%C3%A1zek%202.jpg slide č. 3 http://cesko.svetadily.cz/userfiles/image/clanky/cesko/cesko-mapa.jpg slide č. 5 http://vkskaut.blog.cz/0701/urceni-svetovych-stran-bez-busoly slide č.6 http://g.denik.cz/9/ac/cv-ulyklaster_denik-380.jpg slide č.6 Obrázky z databáze klipart

29.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 29.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník 4. ročník Klíčová slova Světové strany Anotace Prezentace popisující učivo o světových stranách, orientaci na mapách, buzole a kompasu.