RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Chemické reakce karboxylových kyselin
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů
CHEMIE 9. ROČNÍK DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Termoplasty, termosety
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Plasty („umělé hmoty“)
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Biodegradovatelné polymery
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
© NEA GROUP M004 APLIKACE Ropa & Plyn Transport plynu / Ukládání plynu / LNG / CNG Chemický a petrochemický průmysl Hydrokrak / Odsíření Hydrodesulphurization.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Jak je to s odpady ?.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_168.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Polyestery Martin Pazdera 5.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní pojmy organické chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
VÝROBA PNEUMATIK Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_VLAKNA_PREZENTACE_03 Název školy Střední.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
9. Řízená depolymerace Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza,
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Biodegradabilní polymerní materiály: vlastnosti, aplikace
Transkript prezentace:

RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888

Co to je PET? Polyethylentereftalát je termoplast ze skupiny polyesterů, známý pod zkratkou PET z poly(ethylen tereftalat). Termoplast je plastický, deformovatelný materiál, který si tyto vlastnosti uchovává i po zahřátí a opětovném ochlazení. Polyestery (PES) jsou skupinou polymerů, které obsahují esterovou funkční skupinu. Estery jsou organické sloučeniny, ve kterých je -OH skupina karboxylové kyseliny nahrazena organickým zbytkem vzniklým z alkoholu po odštěpení vodíku.

K čemu se využívá. PET se uplatnil především při výrobě vláken vynikajících nemačkavostí a malou navlhavostí lahví (obvykle označovaných jen zkratkou PET) dalších obalů a fólií

Samotný průběh recyklace Sběr PET lahví Třídění PET lahví Drcení PET lahví - tvorba PET flakes Zpracování PET drtě na různé výrobky PET střiž, PET pásky, PET folie, PET granulát

Sběr PET lahví V ČR se recykluje 60 % PET láhví to je 6 lahví z 10

Třídění PET lahví Provádí se ručně na třídící lince Po vytřídění zůstávají pouze PET lahve tzn. odstraní se: Lahve z jiného materiálu Znečištěné lahve (oleje, barvy atd.)

Drcení PET lahví - tvorba PET drtě („flakes“) PET lahve se nejprve nadrtí na malé kousky tzv. PET "flakes" Tyto kousky se pak ve vodní lázni vyperou a zbaví se zbytků víček, etiket nebo lepidel, kterým je etiketa přilepená. Vyprané "flakes" se usuší a připraví na další zpracování.

Zpracování PET drtě Nadrcené a vyprané PET láhve se následně ve speciálních strojích zahřívají na teplotu okolo 200°C a jsou vytlačovány speciálními tryskami, kde z nich vzniká syntetické vlákno. Takto získané vlákno se dále upravuje a používá na výrobu izolačních tkanin, geotextilií, zátěžových koberců, nebo koberců do aut.

Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 17.5.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Termoplast http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyethylentereftal%C3%A1t http://hlavik.ic.cz/pet.html http://www.notesandsketches.co.uk/Recycling.html http://eng.amipak.by/petffilm/film/ http://www.recifa.cz/sber-a-svoz-odpadu-018/ http://www.ostrov.cz/index.php?id=647 http://www.jaktridit.cz/cz/foto-a-video/fotogalerie/plast-2 http://www.jihlava.cz/co-se-s-odpady-dale-deje/d-220953 http://alik.idnes.cz/nez-se-z-pet-lahve-stane-mikina-de7-/alik- alikoviny.asp?c=A110217_143237_alik-alikoviny_mrk http://www.nazeleno.cz/bydleni/odpady-1/trideni-plastu-v-cr-se- recykluje-60-pet-lahvi.aspx http://alik.idnes.cz/co-se-deje-s-odpady-kdyz-je-vytridite-dvf-/alik- alikoviny.asp?c=A101214_172121_alik-alikoviny_mrk http://www.vysocina-news.cz/clanek/v-jihlave-tridi-odpad-na-nove- lince/email/ http://www.ciur.cz/clanek/stitek/recyklace