Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZEMĚTŘESENÍ Pinlová Adriana.
Registrační číslo projektu:
Zemětřesení Název školy
Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
ZEMĚTŘESENÍ.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Schéma vzniku a průběhu
ZEMĚTŘESENÍ.
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
ZEMĚTŘESENÍ A SOPEČNÁ ČINNOST
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Chvění a otřesy zemské kůry
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
... aneb Proč se země chvěje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Zemětřesení.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Sopečná činnost a zemětřesení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:Třída:6.C.
TSUNAMI.
Zemětřesení ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_11_Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Oceánie
Název školy: Základní škola Netvořice
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Téma: Polsko Číslo projektu: 02
2.) Zemětřesení.
ZEMĚTŘESENÍ.
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
TSUNAMI.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zemětřesení VY_52_INOVACE_ ledna 2014

2 Náhlé otřesy zemského povrchu způsobené uvolněním velkého množství energie. Místo vzniku zemětřesení je označováno jako ohnisko, popř. hypocentrum. Jeho kolmý průmět na zemský povrch se nazývá epicentrum.

3 Obr. 1

Druhy zemětřesení přírodní a antropogenní dle původu – řítivá 3 % – sopečná 7 % – tektonická 90% 4

Měření  na základě pozorovaných dopadů se určuje intenzita zemětřesení. Používá se MCS (MSK-64) stupnice.  na základě měření seismografu se stanovuje tzv. magnitudo zemětřesení – udává množství energie uvolněné při zemětřesení. Používá se Richterova stupnice 5 Obr. 2

6 Mercalliho stupnice PojmenováníPopis Richterova stupnice INepozorovatelnéČlověk nerozpozná, pouze přístroje2 IIVelmi slabé Rozpoznatelné v horních patrech budov citlivými lidmi (2,6 - 5 mm.s-2). 3 IIISlabé Vibrace, lustry se pohybují; srovnatelné s vibracemi způsobenými projíždějícím těžkým nákladním automobilem. IVMírné Drnčení oken, cinkot příborů a nádobí, zdi vydávají praskavé zvuky. VMálo silné Lze rozpoznat v krajině, probouzí spící, praskání oken, kyvadlové hodiny se mohou zastavit ( mm.s-2). 4 VISilné Vrávorání při chůzi, padají předměty, rozbíjí se nádobí, praskliny v omítce. VIIVelmi silnéLze jen obtížně stát, zvony zvoní, trhliny ve zdech. VIIIBořivé Padají komíny, poškození budov, pohybující se těžký nábytek. 5 IXPustošivéPanika, vážné poškození domů, větší trhliny v půdě.6 XNičivéZničené budovy, porušení přehrad, velké trhliny v půdě.7 XIKatastrofickéRoztržení kolejí a potrubí, zničené mosty, změny terénu.> 8 XIIGlobální Velké předměty létají vzduchem, úplné zničení, rozsáhlé terénní změny (více než 500 mm.s-2).

Jak se chovat při zemětřesení? 7 uvnitř budov: schovat se pod pevný nábytek, nebo se skrčit ve dveřním rámu nebo některém z vnitřních rohů budovy co nejdál od oken, těžkého nábytku zavřít hlavní uzávěry rozvodů elektřiny a plynu nepoužívat výtah ve volném prostoru: vyhledat otevřená prostranství dále od budov a jiných staveb

„vlna v přístavu“ délka: stovky km rychlost: až 700 km/hod výška: desítky metrů Tsunami 8 Obr. 3

pobřeží jihovýchodní Asie. Vlna o velikosti až 15 metrů zabila asi 230 tisíc a postihla miliony lidí a způsobila rozsáhlé škody na tisících km pobřeží. 30. září souostroví Samoa v Tichém oceánu. Konečný počet obětí je okolo 150. Byly stovky zraněných, ale většina z ohrožených stihla utéct na bezpečné vyvýšeniny. 11. března východní pobřeží japonského ostrova Honšú. 38 m vysoká vlna tsunami usmrtila nejméně 28 tisíc lidí. Vlny poškodily i několik jaderných elektráren, zdaleka nejvíce Fukušimu. Vlna místy zasáhla až 10 km do vnitrozemí a způsobila rozsáhlé škody na infrastruktuře, stavbách a průmyslu. [2 [2 9 Obr. 4

Citace: 10 Obr. 1 File: Quake epicenters jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 File:Kinemetrics seismograph.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obr. 3 File:Tsunami-vyvoj.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obr. 4 File:2004-tsunami.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: