PACS Picture Archiving and Communication System

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TELERADIOLOGIE V ČR - 15 LET ZKUŠENOSTÍ A VÝHLED DO BUDOUCNA
Advertisements

Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Kvantifikace aktuálního ekonomického přínosu ePACS
Mobilní telefon – součást telemedicínských konzultací Autoři : Filip M. + Lékaři + sestry neurochirurgického oddělení KNTB, Technici útvaru informačních.
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Základy databázových systémů
Planmeca Planmeca Planmeca Oy Asentajankatu Helsinki Finland.
PACS (Picture Archiving and Communications Systems)
Digitální obrazová informace a systémy PACS
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
Lékařské zobrazovací metody
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Radiologický informační systém Marek Mechl
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
W.C. ROENTGEN a jak to bylo dál…
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Telemedicina na neurochirurgickém oddělení KNTB Zlín v rámci zlínského kraje Autoři : Filip M. + Lékaři neurochirurgického oddělení KNTB, Technici útvaru.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Počítačová tomografie (CT)
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
AKORD SOFTWARE s.r.o. Ing. Věra Kovářová Softwarové nástroje pro sledování a vyhodnocování kvality řízení Případová studie Parlament České republiky.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Multimédia Žlutířová Eva.
Radiologické zobrazovací metody
Radiologická klinika FN Brno
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.
Využití robotické chirurgie v ČR Dnešní stav – indikace převážně v rukou revizních lékařů Celkem ročně cca 1000 až 1100 operací 82% - prostatektomie 6%
Onkogynekologická diagnostika ve filmu Daniela Fischerová Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 6. jihlavská onkogynekologická konference:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
TIS – technický informační systém
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

PACS Picture Archiving and Communication System Jan Michek

Důležité pojmy Picture Archiving and Communication System = informační systémy pro archivaci, přenos a prohlížení obrazových dat v medicíně DICOM (Digital Image Communication in Medicine) – standart přes který modality dodávají data do centrálního serveru Modality – lékařské přístroje jako rentgen, počítačový tomograf, ultrazvuk, magnetická rezonance atd.

Důvody vzniku Asi před 10 nebo 15 lety se v medicíně kromě základních radiologických metod jako je RTG a CT, objevila řada nových technik s grafickým výstupem: - sonografické vyšetření - NMR (nukleární magnetická rezonance) - PET (pozitronová emisní tomografie) - SPECT (jednofotonová computerová emisní tomografie) - CT a NMR nových generací - mikroskopy s digitálním výstupem

SPECT

Co to tedy PACS je? 1982 Dr. Duerinckx – „PACS“ PACS je tedy počítačový systém zajišťující: akvizici (získávání dat) archivaci distribuci a zobrazení snímku v rámci sítě vizuální získávání všech informací pro účel diagnostiky informace mezi lékaři na vzdálených pracovištích umožňuje integraci zobrazovacích metod na jeden display fúzi jednotlivých vyšetření tisk jednotlivých snímků

Výhody pro lékaře výrazné snížení ekonomických nákladů (RTG materiál) existují oddělení „bezfilmová“ jen s digitálním archivem zrychlení přístupu k informacím zefektivnění práce s rozvojem IT se zlepšují i možnosti PACSu

Výhody pro pacienta diagnostika je včasná a přesná je méně vyšetření při získávání diagnóz v důsledku toho snížení radiační zátěže možnosti konzultací s odborníky ze špičkových pracovišť (telemedicína) možnosti zpracování obrazové informace přímo na oddělení na personálních počítačích zvýšení komfortu pacienta

Zpracování na PC

Modality Vývoj zařízení pro podporu PACS je doménou velkých firem, které zajišťují jak HW tak SW podporu. Výrobci: HP IBM Siemens

Přímá digitalizace pomocí speciálních modalit

Nepřímá digitalizace - pomocí záznamových kazet - malé rozměry zařízení se širokým využitím pro různá pracoviště - rychlé pořízení a zpracování snímků - DICOM kompatibilní

PACS v ČR U nás nabízí firma ICZ, a.s. produkt AMIS*PACS (výrobcem je firma RASNA Imaging Systems) Tento systém je využívá např.: - Fakultní Thomayerova nemocnice Praha Dále je používán na metropolitní úrovni v Brně, kde propojuje - ÚVT Masarykovy univerzity v Brně - Masarykův onkologický ústav v Brně

AMIS*PACS Server - ukládání a řízení přenosu dat + databázový a webový server Modality - digitální výstup a podpora DICOM Zobrazovací stanice Diagnostické Klinické WWW

AMIS*PACS nabízí Dlouhodobou archivaci Plnou podporu DICOM Integraci s jinými lékařskými IS (RIS) Bezztrátovou kompresi (bezztrátový JPEG) WWW rozhraní Právní podporu – (zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředích)

Možnost konzultace

Ultrazvuk

RTG

Použitá zdroje http://www.google.com http://www.csnm.cz/ - Česká společnost nukleární medicíny http://www.casimage.com/ - databáze snímků různých onemocnění (pro výukové účely)