Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Péče o pracovníky.
Zdravý životní styl ve školách podporujících zdraví Konference PhDr. Jitka Reissmannová, Ph. D. Katedra výchovy ke zdraví PdF MU.
Posouzení nepříznivé sociální situace
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Koncepce péče o staré občany
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Prezentační seminář Asociace Univerzit třetího věku 19. – , Plzeň doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. akademický ředitel Univerzita třetího věku Vysoká.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Metodika nutričního poradenství
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Model transkulturní péče
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Nutriční poradenství.
a zdravého životního stylu.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Modrý kříž v České republice
Víš co jíš? Web MZe.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Ing. Stanislava Správková
AUTOR: Blanka Petlánová
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha

Prevence nemocí, podpora a ochrana zdraví  významná součást zdravotní politiky státu  činnost v této oblasti dána zákonem č. 258/2000 Sb. § 86 § 86 příprava podkladů pro tvorbu zdravotní politiky příprava podkladů pro tvorbu zdravotní politiky podílení se na tvorbě programů ochrany a podpory zdraví podílení se na tvorbě programů ochrany a podpory zdraví poskytování poradenských a dalších služeb poskytování poradenských a dalších služeb výchova ke zdraví výchova ke zdraví monitorování zdravotního stavu obyvatelstva a faktorů životního prostředí, životních a pracovních podmínek monitorování zdravotního stavu obyvatelstva a faktorů životního prostředí, životních a pracovních podmínek

Metodika 1. Diagnostická část : zjištění rizikového profilu klienta zjištění rizikového profilu klienta zjištění pohybového režimu klienta zjištění pohybového režimu klienta zjištění stravovacích zvyklostí a chyb zjištění stravovacích zvyklostí a chyb zjištění stupně kuřácké závislosti zjištění stupně kuřácké závislosti zjištění typu chování ve vztahu ke stresu zjištění typu chování ve vztahu ke stresu

Metodika 2. Analytická část : zpracování údajů komplexním počítačovým zpracování údajů komplexním počítačovým programem programem n porovnání s optimálními ukazateli ve vztahu k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi a způsobu života a způsobu života n navržení individuální změny podle potřeb klienta klienta

Metodika Zásady podávání informací klientovi: n motivace, nezbytné vysvětlit výhody doporučených změn ( zdravotní, estetické, společenské, finanční) doporučených změn ( zdravotní, estetické, společenské, finanční) změny musí být postupné a systematické změny musí být postupné a systematické

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: n vyvarovat se kategorických příkazů a zákazů zákazů rady musí být důsledné rady musí být důsledné srozumitelný způsob podání srozumitelný způsob podání n rady musí být reálné vzhledem k možnostem klienta k možnostem klienta

Metodika práce poradny Zásady podávání informací klientovi: n pozitivní hodnocení efektu změn je i formou motivace pro důsledné dodržování režimu motivace pro důsledné dodržování režimu doplnění vhodnými tiskovými nebo doplnění vhodnými tiskovými nebo audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře

Typy poraden n Pro individuální poradenství v oblasti jednotlivých rizik životního stylu: - výživa a s ní spojená rizika vzniku chronických neinfekčních onemocnění (nadváha, obezita, poruchy příjmu potravy, DM, KVO, atd.) - výživa a s ní spojená rizika vzniku chronických neinfekčních onemocnění (nadváha, obezita, poruchy příjmu potravy, DM, KVO, atd.) - kouření - kouření - pohybová aktivita - pohybová aktivita - stres - stres - komplexní poradenství - komplexní poradenství - skupinová intervence (kouření, stres, PPP) - skupinová intervence (kouření, stres, PPP)

Doporučená literatura n Kebza,V. Možnosti ovlivnění chování – Postgraduální medícína 1,1999, n Kernová V., Komárek,L., Kodl M., Preventivní postupy v primární péči Praha, SZÚ,1999 v primární péči Praha, SZÚ,1999 n Kol. autorů – Metody a postupy v poradnách podpory zdraví – Praha, SZÚ 2001 podpory zdraví – Praha, SZÚ 2001 n Provazník a kol., Manuál prevence v lékařské praxi,

odkazy n Podpora zdraví - zdravi zdravihttp:// zdravi n Kurz Podpora zdraví - Program akreditovaného vzdělávacího kurzu pro nelékařská zdravotnická povolání dle zákona č. 96/2004 Sb. „Podpora zdraví.“ – n Metodické postupy v poradenství - podpory-zdravi podpory-zdravi podpory-zdravi n Národní síť podpory zdraví, o.s. –