1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Testování discovery v SVK Hradec Králové Mgr. Hana Hornychová Mgr. Pavel Hušek SUAleph, 17. –
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Problematika velkého indexu Martin Vojnar
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Bibliotheca academica 2014 Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, 14. a 15. říjen 2014 Christian Motovsky, Senior Account Manager Budoucnost je už.
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Primo / Primo Central webinář 5. října 2010 začátek v 10 hodin Martin Vojnar
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Jak se má tento příspěvek jmenovat ? Martin Vojnar
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
Univerzitní knihovna, Bratislava 21. listopadu 2013 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
1 KALIKO a Primo: lokální portál knihoven v praxi Martin Vojnar
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Zpřístupnění digitalizace pro veřejnost
Identifikátory v digitálních knihovnách Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
1 očima knihoven Martin Vojnar UKB Seminář: Primo očima knihoven.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
1 Martin Vojnar Elektronické informační zdroje a centrální indexy SUAleph, VUT, 6. listopadu 2012.
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Možnosti vyhledávání Rychlé vyhledávaní přednastavené 3 katalogy – NK ČR, SK-UK, VKOL hledání ve všech polích Vyhledávání výběr zdrojů v rámci jedné kategorie.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Národní knihovna v Praze
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Registr digitalizace Registr digitalizace Helena Dvořáková
Historické fondy VKOL - ukázky
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Discovery služby a souborný katalog
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, jednotné vyhledávání 2. (centrální) index 3. ANL+ 4. a jedna pozvánka

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, jednotné vyhledávání a bibliografie Výchozí teze: soumrak knihoven a vzestup uživatelů budoucnost vyhledávání je v discovery systémech (pokud knihovny chtějí zůstat respektovaným hráčem při zprostředkování informací a poskytování informačních služeb), které nabízejí jednotné vyhledávání národní bibliografie představuje „rodinné stříbro“, která musí být součástí jednotného vyhledávání poskytuje nutnou základnu pro článkový prostor, zejména ve vazbě na projekty dlouhodobého zpřístupnění a archivaci (tj. digitalizace) např. pro vytváření přehledu publikační činnosti nebo poskytnutí běžné služby uživateli (získání plného textu článku) obdobná situace u práce s elektronickými zdroji (problematika centrálního indexu)

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, centrální index existují dva modely „discovery“ (A) 1 index (v zahraničí) kam musíte posílat všechna data a uživatele (B) ekosystém více indexů lokální dokumenty pod Vaší přímou správou přátelské indexy odpovídající zájmu Vašich uživatelů globální (centrální) indexy – části nebo celé (B) je správně: obsahuje více kontroly pro knihovnu lepší výkon / Vaše pravidla relevance / lokální sbírky se neztratí

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, centrální index (pokr.) pro kultivaci ekosystému indexů vznikla nová NISO pracovní skupina: Open Discovery Initiative (sponzorováno JISC) není pravda, že centrální indexy mají vše je pravda, že centrální indexy mají téměř vše (ca 150 tis. seriálů) průměrně titulů uspokojí 90% procent požadavků uživatelů

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ekosystém discovery pokud je tento model správně: (B) ekosystém více indexů lokální dokumenty pod Vaší přímou správou přátelské indexy odpovídající zájmu Vašich uživatelů globální (centrální) indexy – části nebo celé místo pro bibliografii je právě mezi přátelskými indexy, tj. jedná se o speciální index, který je vytvořen a udržován pro vícenásobné použití: má vlastní efektivní rozhraní pro vyhledávání umožňuje zařazení do libovolného jiného vyhledávacího systému

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ANL+ český článkový prostor – není z velké části pokryt pilotní projekt NK ČR zahájen v červnu 2011, otevřen v ČB na KS plány na rok 2012: digitalizace NK (250 titulů) a rozšíření záběru aktuální stav indexu 550 tis. článků (potenciál prostoru ca 50 mil.)

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ANL+ (pokr.) porovnání mezi tradiční bází ANL01 a ANL+ dostupné ve více rozhraních, postaveno na Ex Libris Primo uvažuje se o spolupráci s bibliografy – kde je jedinečná přidaná hodnota ? má smysl usilovat o automatickou klasifikaci dokumentů ? kooperace s oborovými bibliografiemi (silný impuls z AV ČR) změna původního systému nabízí: nové služby pro uživatele (plný text) moderní prostředí pro vyhledávání efektivnější provoz bibliografie a její další rozvoj

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní,

10

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Co je pro prezentaci bibliografie podstatné ? mít v „discovery“ prostředí kontrolu nad: 1.daty / indexy (tj. v čem se má hledat / jak se plní index) 2.relevancí (např. definujete, co je méně nebo více důležité) 3.kontextem uživatele (např. různé kategorie uživatelů) 4.rozhraním / funkčností (např. integrace s aplikacemi čtenáře) tuto kontrolu musí mít provozovatel bibliografie (pokud nechce rezignovat na své poslání)

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, = maximální míra kontroly pro knihovnu

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Alma příští generace knihovního systému je tady jmenuje se Alma 22. listopadu 2011 se koná v Praze Alma den kompletní správa všech druhů dokumentů (tištěných, elektronických i digitalizovaných) vše v oblaku knihovníkům stačí www klient

Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Díky za pozornost.