Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuDělení plemen skotu podle směru užitkovosti Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov velkých hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceHistorie chovu skotu v Českých zemích Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaPlemena mléčná, masná, kombinovaná Datum
Dělení plemen skotu podle směru užitkovosti
Mléčná plemena skotu: lichoběžníkový tvar těla velké vemeno vemeno je silně žilnaté šikmé uložení žeber jemná kůže s lesklou hladkou srstí na krku zvrásnělá výrazná mléčná žíla, jamka, zrcadlo končetiny jsou suché (nejsou tak zmasilé, jako u masného skotu) většinou jsou viditelné i kyčelní hrboly
Masná plemena: Obdélníkový tvar těla Široký hřbet Výrazné osvalení beder, plece a kýty Silnější končetiny Plemenice nemají oproti dojným plemenům velká vemena (produkce mléka slouží pouze pro potřeby telete). Tlustá pevná kůže s delší často zvlněnou srstí Lehce probíhající porody menších telat Chov na pastvinách, vhodný pro ekozemědělce
Kombinovaná: Splňují požadavky na dobrou mléčnou užitkovost Středně silná kostra s dobrým osvalením Dobré růstové schopnosti Vyšší podíl tuku a bílkovin v mléce Vhodné pro produkci sýrů a kysaných mléčných výrobků Mohou se dále šlechtit oběma předcházejícími směry
Holštýnsko – fríský skot: Patří mezi nejrozšířenější kulturní plemena na světě. Jedná se o mléčně specializované plemeno. Plemeno je známo také pod synonymem holštýnsko-fríský či černostrakatý skot. Plemeno je charakteristické svou černo-bílou barvou. Určité procento jedinců se rodí jako homozygoti recesivní s barvou červeno-bílou. Tyto jedince velice často označujeme jako RED holštýn. Plemeno je chováno v mnoha zemích světa, zejména pak v USA, Kanadě, Japonsku, Izraeli a jiných stádech světa, kde tvoří velice početné populace.
Plemeno pochází původně z oblasti Německa (Holstein-Frisian). Odtud bylo importováno do celého světa (zejména Severní Amerika), kde došlo k jeho intenzivnímu šlechtění na zvýšení mléčné užitkovosti. Plemeno řadíme k populacím otevřeným, to znamená, že chovatel v Japonsku či Evropě může využívat světové kvalitní plemenné býky odkudkoliv. Průměrná užitkovost tohoto plemene na našem území se pohybovala v roce 2010 na úrovní kg za laktaci s tučností 3,76 % a 3,28 % bílkovin. Kvalita masa není vzhledem k užitkovému typu dobrá. Populace na našem území čítá ks.
Ayrshirský skot: je plemeno pocházející ze Skotska. Na vzniku se podílela plemena místní, ale i importovaná z Holandska, Francie aj. Plemeno je spíše menšího až středního tělesného rámce s výškou v kohoutku 127 – 134 cm. Hmotnost je mezi 450 – 550 kg. Charakteristické pro toto plemeno je: polo-vejčité utvářené plemeno bohatě žilnatěné, hluboký hrudník, prostorné břicho, sušší končetiny a užší záď. Typické jsou lyrovitě zahnuté rohy. Plemeno je skromné, plodné a dlouhověké. Na území ČR bylo v minulosti používáno k zušlechťování strakatého skotu. Průměrná užitkovost v ČR u toho plemene dosahuje 6002 kg mléka s tučností 3,99 % a obsahem bílkovin 3,24 %.
Jerseyský skot: Je jedním z nejcharakterističtějším dojným plemenem chovaným na celém světě od USA po Rusko. Krávy dosahují hmotností až 420 kg s kohoutkovou výškou 116 – 121 cm. Plemeno je charakteristické vysokou užitkovostí s vysokým obsahem složek (zejména tuku). Zvířata mají jemnou konstitucí, kratší hlavu, hluboký prostorný hrudník a velké žlaznaté vemeno. Zabarvení zvířat je celoplášťově šedohnědé, jen mulec, špičky rohů a paznehty jsou černé. V České republice bylo do kontroly užitkovosti zapojeno 110 krav tohoto plemene s průměrnou užitkovostí kg mléka, tučností 5,29 % a obsahem bílkovin 3,90 %.
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN