Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: https://sites.google.com/site/noseklidsketelo/ vytvořil: Richard Jonáš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Srdce Tereza Potužáková.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Stavba a činnost srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
Zpracoval: Ondřej Boček
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Cévní systém lidského těla
Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Oběhová soustava srdce a cévy
Krevní oběh.
Srdce a jeho funkce v těle
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: https://sites.google.com/site/noseklidsketelo/ vytvořil: Richard Jonáš

Funkce srdce po celý život člověka funkce - udržovat cirkulaci krve v cévách => rytmicky se naplňuje krví ze žil a vyprazdňuje do tepen základem rytmické střídání stahu srdeční svaloviny (systoly) a ochabnutí srdeční svaloviny (diastoly) systola: dutiny se v srdci vyprazdňují stah postupuje jako vlna z obou předsíní do komor jeden cyklus srdeční činnosti - postupné naplnění dutin a vypuzení objemu (= srdeční revoluce, srdeční cyklus) obě poloviny srdce pracují současně vytvořil: Richard Jonáš

Práce srdce Systola-je koordinovaný stah srdeční svaloviny síní nebo komor. Diastole-je uvolnění (relaxace) srdečního svalu Izovolumická kontrakce-roste tlak, objem se nemění Ejekční fáze-objem se zmenšuje, tlak se nemění Izovolumická relaxa-tlak klesá, objem se nemění Plnící fáze-objem komor roste, tlak se nemění vytvořil: Richard Jonáš

Části srdce Levá síň, pravá síň, levá komora, pravá komora, horní dutá žíla, aorta, plicní chlopeň, trojcípa chlopeň, dolní dutá žíla,dvojcípá chlopeň,aortová chlopeň,plicní žíla,plicní tepna. vytvořil: Richard Jonáš

Anatomie srdce aorta odvádí krev z levé komory do těla největší tepna v těle plicní žíly přivádějí okysličenou krev z plic zpět do srdce (levé síně) 2 zvlášť z pravé a 2 zvlášť z levé plíce duté žíly horní dutá žíla pro krev z hlavy, krku a horních končetin dolní dutá žíla pro krev ze zbytku těla plicní tepna přivádí krev z pravé komory do plic jediná tepna v těle, která i za běžných okolností vede odkysličenou krev

Vývoj srdce Srdce je jeden z prvních orgánů, které se u embrya začnou vyvíjet. Začíná bít zhruba pět týdnů po poslední normální menstruaci (tři týdny po početí) a jeho tep se zpočátku plynule zrychluje až na hodnoty kolem 280 tepů za minutu v 7. až 9. týdnu, načež frekvence opět klesá až na 150 tepů v 15. týdnu. Po porodu se funkce srdce prudce změní, když se dítě odpojí od matčina krevního oběhu a začne dýchat. vytvořil: Richard Jonáš