Pozemní stavitelství II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

postup výroby dřevěných schodů
Název operačního programu:
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
schodišťový stupeň schodišťové rameno
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Jiří Čihák. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje
Technologie hodina číslo SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: H/01 Truhlář Předmět:
postup výroby dřevěných schodů
postup výroby dřevěných schodů
postup výroby dřevěných schodů
Název operačního programu:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název operačního programu:
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Terénní a železobetonové schodiště STA30
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Schodiště v RD.
 Základní údaje obdélníka  Obdélníkové tvary  Základní údaje kvádru  Kvádrové tvary Obdélník, kvádr.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Pozemní stavitelství Typologie Bytové domy Autor: Ing. Šoupal Kamil
postup výroby dřevěných schodů
postup výroby dřevěných schodů
postup výroby dřevěných schodů
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Terénní a železobetonové schodiště STA30
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají.
Zakreslování schodišť
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo DUMO9.
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Pozemní stavitelství II
Pozemní stavitelství II
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
Pozemní stavitelství II
Pozemní stavitelství II
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Pozemní stavitelství II
Pozemní stavitelství II
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SCHODIŠTĚ. Kce sloužící ke spojení různých výškových úrovní Za schodiště lze považovat min.3 výškové stupně Od 3 stupňů by mělo být zábradlí Schodišťové.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo DUMO7.
Technická dokumentace staveb
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Postup při návrhu (výpočtu) schodiště
Schodiště – zakreslování zakřiveného schodiště
Schodiště – postup zakreslování
Transkript prezentace:

Pozemní stavitelství II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8. Schodiště II – materiálové a technologické řešení

Legenda Klíčové pojmy Cíle kapitoly Čas potřebný ke studiu kapitoly stupnice, podstupnice, čelo, sedlo, drážka  Cíle kapitoly -seznámení se s názvoslovím schodišťového stupně -seznámení s požadavky na schodišťový stupeň.   Čas potřebný ke studiu kapitoly 5 hodin

8.1. Materiály a úpravy povrchů schodů Klasický stupeň se dělí na následující části : Schodišťový stupeň – terminologie : 1 – stupnice, 2 – podstupnice, 3 – čelo, 4 – hrana, 5 – sedlo, 6 – drážka. Dřevěné stupnice a podstupnice DRÁBEK, P.,1999. Schodiště. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-7469-739-7.

8.1. Materiály a úpravy povrchů schodů Schodišťové stupně je možno rozdělit podle následujících hledisek: 1) podle polohy v rameni: běžné – jsou to ostatní stupně mezi nástupním a výstupním 2) podle půdorysného tvaru: jalové – jsou v úrovni podesty a nepřekonávají žádný výškový rozdíl přímé – jsou obsaženy v přímých schodišťových ramenech a mají obdélníkový půdorysný tvar nástupní – první stupeň v rameni (není-li v rameni jalový stupeň) kosé – jsou ve schodištích s křivými a smíšenými rameny, mají lichoběžníkový půdorysný tvar výstupní – poslední nejvyšší stupeň, jehož stupnice je součástí podesty zakřivené – stupně, jejichž přední hrana i přední hrana následujícího stupně jsou zakřivené zvláštní – jejich tvar nelze popsat základními geometrickými tvary ČSN 73 4130 Schodiště a šikmé rampy – Základní požadavky, str.11

8.1. Materiály a úpravy povrchů schodů 3) podle příčného průřezu: plné – stupně tvoří jednotlivé kvádry obdélníkového průřezu snímané – jednotlivé kvádry v průřezu sestávají z pravoúhlých trojúhelníků, jejichž přepony tvoří spodní stranu schodišťového ramene deskové – nemají podstupnici a jsou součástí např. visutých schodišť zalomené – obdobně jako deskové, ale mají podstupnici, která tvoří buď přední hranu nebo zadní stěnu (tj. podstupnici následujícího vyššího stupně). Všechny stupně v jednom schodišťovém rameni musí mít shodnou výšku a ta se měří jako svislá vzdálenost horního povrchu stupnic dvou po sobě následujících stupňů. Všechny stupně v jednom schodišťovém rameni musí mít na výstupní čáře shodnou šířku. Výjimku tvoří stupně jalové a výstupní, které ovšem neovlivňují poměr stoupání, poněvadž jsou součástí podesty nebo mezipodesty. Minimální povolená šířka stupně 210 mm, stupnice 250 mm. Kosé a zvláštní stupně musí mít v nejužším místě šířku stupně nejméně 130 mm. Min. velikosti stupnice a podstupnice. WITZANY, J. a kol., 2006. Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT, str. 247. ISBN 80-01-033422-4.

8.1. Materiály a úpravy povrchů schodů Rameno schodiště je sestaveno buď z jednotlivých stupňů spojených na sedlo a drážku nebo je vybetonováno vcelku. Z kamenných stupňů se nejvíce používá z důvodu malé obrusnosti žula, porfyr, syenit, tvrdý mramor. Stupně plné pravoúhlé. Kolektiv katedry pozemního stavitelství. 1973. Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT. Stupně zešikmené mohou mít různě profilovaná čela.

8.1. Materiály a úpravy povrchů schodů Různá úprava stupňů. Povrchové úpravy stupňů. MĚŠTAN, R., 1989. Stavba svépomocí. Praha: SNTL, str.209. ISBN 80-03-00165-X.

Legenda Studijní materiály Otázky a úkoly Základní literatura: WITZANY, J. a kol., 2006. Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT. ISBN 80-01-033422-4. Doporučené studijní zdroje: HORNIAKOVA, L. a kol., 1988. Konstrukce pozemných stavieb I. Bratislava: ALFA, SNTL. 063-568-88 KPS. MACEKOVÁ, V., 2006. Pozemní stavitelství II(S) modul 01 Schodiště. Brno: FAST CERM. ISBN 978-80-7204-519-8. Otázky a úkoly 1) Jaké známe stupně dle polohy v rameni ? 2) Jaké jsou min. rozměry stupně a stupnice?

Legenda Klíč k řešení otázek Použitá literatura Odpověď : „Viz výklad.“ Použitá literatura WITZANY, J. a kol., 2006. Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT. ISBN 80-01-033422-4. ŠILAROVÁ, Š. a kol., 2005. Konstrukce pozemních staveb 20.pomůcka do cvičení. Praha: ČVUT. ISBN 80-01-002678-7. ČSN 73 4130:2010. Schodiště a šikmé rampy. Základní požadavky. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. HORNIAKOVA, L. a kol., 1988. Konstrukce pozemných stavieb I. Bratislava: ALFA, SNTL. 063-568-88 KPS. MACEKOVÁ, V., 2006. Pozemní stavitelství II(S) modul 01 Schodiště. Brno: FAST CERM. ISBN 978-80-7204-519-8. Přednášky doc. Ing. Václava Kupilíka, CSc.