Internetové technologie Petr Kašpar KAS265. Obsah Formát PDF Možnosti tvorby v PHP Třída FPDF České fonty Ahoj světe! Buňky Záhlaví/zápatí Pluginy Komplexní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
WWW stránky.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
PHP – vkládání souborů a html 5
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá. Odkazy - oficiální stránky (překladače, help, metody, vývojové prostředí NetBeans,...)
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
TEXTOVÝ EDITOR.
Kaskádové styly - CSS.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
TNPW1 Cvičení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
MAPGUIDE OPEN SOURCE - MAPOVÝ SERVER Student: Bc. Martin Soukup Předmět: GEIS Přednášející : R NDr. Tomáš Vaníček, P hD. Datum: Web:
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
HTML 5 a CSS 3.
Počítačová grafika a prezentace
XML na papír Dušan Fencl
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
INFORMATIKA 7 Úprava dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
PDF formát dokumentů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
INFORMATIKA 7 Formátování odstavce III2 - I7- 03.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
MS OFFICE - WORD POZADÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Excel export a import dat. Import ze souboru.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_048.ICT.13 Zoner Callisto - úvod.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Tvorba webových stránek - tabulka
Portable Document Format
Vkládání a úprava textů v prezentaci
Přehled změn na portálu
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Přehled změn na portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Transkript prezentace:

Internetové technologie Petr Kašpar KAS265

Obsah Formát PDF Možnosti tvorby v PHP Třída FPDF České fonty Ahoj světe! Buňky Záhlaví/zápatí Pluginy Komplexní ukázka

Formát PDF Portable Document Format Vznik v roce 1993, firma Adobe Částečně vychází z PostScriptu Od roku 2008 otevřený standard Norma ISO :2008 Podpora textu, rastrových i vektorových obrazů, 3D objekty, JavaScript, plug-iny Čtečky Adobe Reader, Foxit, … Proč PDF v PHP?

Možnosti vytváření PDF v PHP FPDF Jednoduchá třída pro vytváření PDF Podpora všech základních operací Zend_Pdf (Zend Framework) Vytváření, načítání, modifikace PDF PDFlib, PDFlib Lite Nutnost zkompilovat jádro PHP s parametrem --with-pdflib Lite verze pro nekomerční účely Další způsoby Třídy TCPDF, PHPExcel a další

FPDF Homepage projektu: Třída pro PHP Funguje s PHP4 i PHP5 Žádné speciální požadavky Defaultně neobsahuje české fonty Nepodporuje kódování UTF8, musíme pracovat v CP-1250 Iconv, mysql_query("SET NAMES 'cp1250'") Existuje rozšíření UFPDF „Tolerantní“ licence

FPDF – Vytvoření českých fontů 1/2 Vytvoření metriky a Adobe Type 1 fontu z TrueType fontu Utilita ttf2pt1 ( Mapovací soubor cp1250.map (adresář font/makefont/) Ovládání z příkazové řádky: Výstupem jsou soubory *. afm a *. pfb ttf2pt1 -b -L cp1250.map c:\windows\fonts\arial.ttf arial

FPDF – Vytvoření českých fontů 2/2 Vytvoření definice fontu Vytváří se scriptem v PHP z afm a pfb souborů Výstupem jsou soubory *.php a *.z Oba nakopírujeme do adresáře /fonts/

FPDF – Ahoj světe! AddPage(); $pdf->AddFont('Arial','','arial.php'); $pdf->AddFont('Arial','I','ariali.php'); $pdf->SetFont('Arial','',16); $pdf->Cell(60,10,'Ahoj světe! Ěščřžýáíé.',1,1); $pdf->SetFont('Arial','I',16); $pdf->Cell(60,10,'Ahoj světe! Ěščřžýáíé.',0); $pdf->Output(); ?>

FPDF – Ahoj světe!

FPDF – Základní funkce Přidání stránky AddPage([string orientation,[ mixed format]]) Přidání a výběr písma AddFont(string family [, string style [, string file]]) SetFont(string family [, string style [, float size]]) Vyrenderování dokumentu string Output([string name, string dest]) Dest: I – otevřít v prohlížeči, D – nabídnout ke stáhnutí, F – uložit na disk, S – vrátí v textové podobě

FPDF – Buňky Jednořádková buňka Cell(float w [, float h [, string txt [, mixed border [, int ln [, string align [, boolean fill [, mixed link]]]]]]]) Víceřádková buňka MultiCell(float w, float h, string txt [, mixed border [, string align [, boolean fill]]]) Barvy SetTextColor(int r [, int g, int b]) SetFillColor(), SetDrawColor() Prázdný řádek Ln([float h])

FPDF – Buňky – Kód 1/2 AddPage(); $pdf->AddFont('Arial','','arial.php'); $pdf->SetFont('Arial','',16); $pdf->SetFillColor(200); $pdf->Cell(65,10,'Text s rámečkem.',1); $pdf->Cell(70,10,'Text s pozadím + střed.',0,2,C,true); $pdf->Cell(70,10,'Zarovnání podle předchozího.',0,1); $pdf->SetDrawColor(255,0,0); $pdf->SetTextColor(0,255,0); $pdf->SetLineWidth(1); $pdf->Cell(70,10,'Nový řádek + barvy.',1);

FPDF – Buňky – Kód 2/2 $pdf->Cell(50); $pdf->SetTextColor(100); $pdf->SetFont('Arial','U',12); $pdf->Cell (50,10,'Odkaz',null,null,null,null,' $pdf->Ln(30); $pdf->SetFont('Arial','',12); $pdf->SetTextColor(0); $pdf->MultiCell (50,5,'Dlouhý text text text text text text text text text text text text text text text text'); $pdf->Output(); ?>

FPDF – Buňky – Ukázka

FPDF – Záhlaví/zápatí Vytvoříme novou třídu, která dědí z FPDF Přepíšeme metody Header() a Footer() Image('fei-new.jpg',10,10,15); $this->AddFont('Arial'); $this->SetFont('Arial'); $this->Cell(0,8,'Vysoká škola báňská - TUO',0,2,'R'); $this->Cell(0,8,'FEI',0,0,'R'); $this->Line(10, 28, 200, 28); }

FPDF – Záhlaví/zápatí function Footer() { $this->SetY(-15); $this->SetFont('Arial','',8); $this->Cell(0,10,'Stránka '.$this->PageNo().'/{s}',0,0,'L'); $this->Cell(0,10,'Datum '.date("j.n.Y H:i:s"),0,0,'R'); } } //Použití $pdf=new PDF(); $pdf->AliasNbPages('{s}'); $pdf->AddPage(); $pdf->AddPage(); $pdf->AddPage(); $pdf->Output(); ?>

FPDF – Záhlaví/zápatí – Ukázka

FPDF – Pluginy Dostupné pod odkazem Scripts na Rozšiřují FPDF o spoustu nových funkcí Čárkové kódy (EAN, POSTNET a další) Nové tvary (elipsa, zakulacený obdélník a další) Import EPS/AI, průhlednost Grafy, stromové struktury, vodoznaky JavaScript, záložky A spousta dalších…

FPDF – složitější příklad

Další informace Oficiální stránky projektu FPDF Česká mutace oficiálních stránek Rozsáhlé informace o formátu PDF Ostatní software pro tvorbu PDF