Světové průplavy Světové průplavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití labské vodní cesty pro sportovní a turistickou plavbu Občanské sdružení Sportovní přístav Kolín
Advertisements

Vodní doprava.
Evropa Podnebí a vodstvo.
HYDROSFÉRA.
Evropská nej….
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
. Tisíc ostrovů - anebo taky "Kraj ptačího ducha", jak oblast pro desítky druhů ptáků, kteří zde hnízdí, nazývali kanadští Indiáni - je neskutečně krásný.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Doprava.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Do vln Niagary hledí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná….
Registrační číslo projektu
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Porto a portské víno Vítězslav Traurig. Základní informace o městě Druhé největší portugalské město obyvatel Turisticky nejnavštěvovanější v.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_024.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Transsiberianul Má délku 9289 km a přechází přes osm časových pásem. Je nejdelší dráhou na světě. Její stavba byla zahájena za cara Nicholas II, je také.
Hydrosféra oceánská voda
Služby vodní dopravy a ostatní formy dopravy
Společenské a hospodářské prostředí
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
AMERIKA POLOHA,ROZLOHA, ČLENITOST
Evropa vodstvo.
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
Registrační číslo projektu
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
VODSTVO AFRIKY.
Panamský průplav Petra Andělová 7.třída
Státy Severní Afriky „Arabové v Africe“ Obr.1. Státy Severní Afriky „Arabové v Africe“ Obr.1.
Afrika.
PANAMSKÝ PRŮPLAV Historie.
Vypracovala: Nikola Dudíková
VODSTVO AMERIKY Většina světadílu je odvodňována do Atlantského oceánu, řeky ústící do Tichého oceánu a do Severního ledového oceánu mají méně vody a jsou.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – doprava Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Doprava a spoje Miloš Bečka a Dominik Bařina, 8. A.
Baťův kanál Karolína Žujová IX.B 2016/17.
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
VY_32_INOVACE_40_Panamský průplav
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Světadíly
Jedna z největších kontejnerových lodí při vjezdu do přístavu.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Systém vodních staveb v Evropě
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Významné průplavy světa
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
AMERIKA - VODSTVO.
Transkript prezentace:

Světové průplavy Světové průplavy Používej myš !

Korintský průplav protíná stejnojmennou šíji, která spojuje Peloponés Korintský průplav (Řecko) Délka : 6,3 km Šířka : 21 m Výška okrajů : 87 m Postavení : 1893 Korintský průplav protíná stejnojmennou šíji, která spojuje Peloponés s pevninským Řeckem. První pokusy o prokopání kanálu byly již za císaře Nerona. Průplav se stavěl mezi lety 1881 až 1893. Kvůli jeho hloubce / 8 m / ho dnes využívají především výletní lodě

Suezský průplav (Egypt) Délka : 169 km Postaven : 1869 Kanál spojuje Středozemní a Rudé moře. Je rozdělen na dvě části – severní a jižní Hořkým jezerem. Předchůdce vznikl už ve 13. století př.n.l. za dob egyptských faraonů. Obnoven byl perským králem Dáreem i římským císařem Traianem. O projekt se zajímal i císař Napoleon Bonaparte. O stavbu a prokopání průplavu tak, jak vypadá dodnes, se zasloužil Francouz Ferdinand Lesseps. Otevřen byl v roce 1869

Bělomořsko-baltický kanál (Rusko) Délka : 227 km Postaven : 1933 Kanál byl projektován již za carského režimu. Až diktátor Stalin dokončil myšlenku pomocí pracovních táborů / tzv. gulagů /. Projekt byl uskutečněn nelidskou dřinou politických odsouzenců za necelé dva roky. Otevřen byl v roce 1933, pro svoji malou hloubku je využíván pro plavby výletních lodí.

Panamský průplav (Panama) Délka : 58 km (82 km zahrnující ústí) Postaven : 1914 Panamský průplav spojuje Atlatský a Tichý oceán. Jeho stavbu započali 1880 Francouzi, ale budování bylo znesnadněno nepříznivým malarickým klimatem a sesuvy půdy. Na francouzský projekt navázali v roce 1901 Američané. Podařilo se jim za pomoci techniky postoupit mnohem dál. Poučeni z předchozích chyb věnovali maximální péči hygieně, vysoušení okolních močálů a stavění opěrných zdí. Průplav byl slavnostně otevřen roku 1914.

Kanál Bridgewater (Velká Británie ) Délka : 66 km Postaven : 1761 Průplav vznikl jako dopravní cesta pro transport uhlí z dolů v Lancashire do železáren v Manchestru. Sloužil tomuto účelu od roku 1761. V současné době se po něm plaví pouze turistická plavidla. Kanál je zajímavý tím, že nikdy nebyl znárodněn.

Společný kanadsko - americký projekt umožnil zaoceánským lodím plout Cesta svatého Vavřince (Kanada - USA) Délka : 3770 km Společný kanadsko - americký projekt umožnil zaoceánským lodím plout z Atlantského oceánu do Lake Superior v Severní Americe. Vodní dílo s mnoha zdymadly bylo dokončeno v roce 1954

Dnes je kanál splavný pro výletní lodě a menší tranzitní plavidla. Kanál v Kielu (Německo) Délka : 99 km Postaven : 1895 Průplav spojuje Severní moře s Baltem. Práce na něm započaly v roce 1887 a skončily roku 1895. Dnes je kanál splavný pro výletní lodě a menší tranzitní plavidla.

Kanál du Midi (Francie) Délka : 240 km Postaven : 1681 Průplav du Midi je vodní dílo zbudované v letech 1666 – 1684. Spojuje Atlatský oceán a Středozemní moře přes řeku Garone. Stavbu vedl šlechtic Pierre-Paul Riquet. Od 70 tých let 20. století kanál slouží převážně turistice a k zavlažování přibližně 40.000 ha zemědělské půdy

Gran Kanal v Číně (Čína) Délka : 1790 km Postaven : 609 př. n. l. Jeho počátky se datují do 6. století př.n.l.. Se svojí délkou 1776 km je nejdelším říčním průplavem. Kanál se používá hlavně k přepravě zboží a materiálu mezi přístavním městem Hangzhou a Pekingem.

Ve Finsku je touto sítí kanálů propojeno 120 jezer Kanál Saimaa (Finsko) Délka : 58 km Postaven : 1856 Zdymadla : 28 Průplav Saimaa je dopravní kanál spojující finské jezero Saimaa s ruským Vyborgem. Ve Finsku je touto sítí kanálů propojeno 120 jezer

F I N ODKAZY : Canal de Corinto Canal de Suez Canal de Stalin Canal de Panamá Bridgewater Saint Lawrence Canal de Kiel Canal de Midi Gran Canal de China Canal del Saimaa