24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Vážní deník Renata Štěpničková Skalský Dvůr
Databáze.
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Databáze Úvod.
Adresářová služba Active directory
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Tabulkový procesor.
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Vytvořil: Robert Döring
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
(ZÁKLADNÍ POJMY A PRINCIPY, STRUKTURA, OBLASTI POUŽITÍ, VKLÁDÁNÍ A EDITACE, IMPORT A EXPORT DAT)
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu pro vedení daňové evidence - číselníky Prezentace - powerpoint ing. Květoslava.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Areál VÚTS Liberec a. s.. Systém LCS Helios IQ je postaven na komunikační architektuře typu klient/server. LCS Helios IQ je progresivní výkonný komplexní.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
DATABÁZE.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Úvod do databází zkrácená verze.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Databáze MS ACCESS 2010.
SOFTWARE Operační systémy.
Unix a Internet 9. SQL server
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Z3104 Geodatabáze úvod.
Z3104 Geodatabáze úvod.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Relační model databáze
Přednáška 9 Triggery.
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání a editace dat, import a export dat)

Základní pojmy Databáze je jednoduše řečeno sbírka dat, se kterými můžeme dále pracovat. V databázi existují databázové tabulky. Do databázových tabulek se vkládají do jednotlivých řádků a sloupců záznamy . V databázi můžeme nejen mazat a editovat záznamy, ale taky vyhledávat, různě seskupovat, třídit, řadit.

Základní pojmy Transakční zpracování v počítači znamená, že skupina logických operací je chápána jako transakce. Transakce musí být vždy provedena jako jeden celek. Pokud se při zpracování v rámci transakce vyskytne jakákoliv chyba, a transakce nemůže být dokončena, všechny dílčí operace musí být vráceny do stavu před začátkem transakce.

Základní pojmy SQL je standardizovaný dotazovací jazyk používaný pro práci s daty v relačních databázích. SQL je zkratka anglických slov Structured Query Language Primární klíč je pole nebo kombinace polí, jednoznačně identifikující každý záznam v databázové tabulce. Žádné pole, které je součástí primárního klíče, nesmí obsahovat hodnotu NULL. Každá tabulka má mít definovaný právě jeden primární klíč (entitní integrita).

Databáze klient-server – Serverová část spravuje data a zajišťuje veškeré operace s nimi. – Klientská část umožňuje uživatelům práci s daty. Výběry a další operace se provádějí na serveru a klient dostává pouze výsledky dotazu. – Databáze na serveru je většinou tvořena jedním velkým souborem, do kterého lze nahlížet pouze pomocí databázového klienta.

Význam a nasazení databází Pro různé druhy evidovaných údajů vznikly databázové aplikace, které obsahují konkrétní funkce pro práci s konkrétními daty. Těmito daty mohou být: ● Příjmy a výdaje firmy – účetnictví ● Evidence pracovníků firmy a jejich výplat – mzdy a personalistika ● Evidence zásob nebo zboží – skladové hospodářství ● Evidence výrobků a pracovních operací – řízení výroby ● Evidence adres přátel nebo obchodních partnerů – adresář ● Obrovská šíře dalších evidenci – pacienti u lékaře, studenti ve škole, automobily v okrese, databáze CD disků, odjezdy a příjezdy autobusů,... -Dnešní společnost eviduje v databázi téměř všechno. -Devadesát procent peněz v ekonomice nejsou fyzické peníze, ale jen čísla na účtech podniků a občanů, uložená na počítačích v nějaké databázi.