Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

Statistika.
Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
ZÁKLADY PRAVDĚPODOBNOSTI
Přednáška 10 Určitý integrál
Lineární funkce a její vlastnosti
Limitní věty.
Odhady parametrů základního souboru
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Náhodná veličina.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
Obecné a centrální momenty
Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Aplikovaná statistika
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Funkce více proměnných.
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Průměry aritmetický průměr: geometrický průměr: harmonický průměr:
Odhad metodou maximální věrohodnost
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Základy zpracování geologických dat
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
(Popis náhodné veličiny)
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Aritmetický průměr - střední hodnota
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Pravděpodobnost Přednáška č.2. Deterministický a náhodný děj Každý děj probíhá za uskutečnění jistého souboru podmínek Deterministický děj-děj, ve kterém.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Náhodná veličina.
Definiční obor a obor hodnot
Statistika 2.cvičení
Popisná statistika: přehled
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Popisná analýza v programu Statistica
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Funkce více proměnných.
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lineární funkce a její vlastnosti
Statistika a výpočetní technika
Analýza kardinálních proměnných
Rozdělení pravděpodobnosti
, tzn., že distribuční funkce „začíná v 0“.
Medián, modus Medián Pro medián náhodné veličiny x platí: Modus
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Grafy kvadratických funkcí
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor: je základní prostor,  je -algebra (všechny podmnožiny ), P je pravděpodobnost. Náhodná veličina X je reálná měřitelná funkce X:   R. Poznámka: Měřitelná funkce: vzorem otevřeného intervalu je prvek , neboli je podmnožina . Příklad. Házíme kostkou. = {padne 1, padne 2, …, padne 6} jsou všechny podmnožiny  P je pravděpodobnostní funkce definovaná na . Definujeme náhodnou veličinu X: padne i  i. Rozlišujeme diskrétní a spojité náhodné veličiny. Diskrétní náhodná veličina má obor hodnot diskrétní (například konečný). Spojitá náhodná veličina má obor hodnot interval, nebo jejich spočetné sjednocení.

Diskrétní náhodná veličina. Ke každé hodnotě oboru hodnot definujeme pravděpodobnost, s níž hodnota nastane. Postup je následující: p je tak zvaná pravděpodobnostní funkce. Jestliže obor hodnot náhodné veličiny X je {x1, x2, …, xn}, pak Předpis a pravděpodobnostní funkce definují náhodnou veličinu X. Další možnost je definovat náhodnou funkci předpisem a distribuční funkcí F takto:

Příklad. Auto musí projet 4 křižovatky řízené semafory. Na každém semaforu může být buď zelená, nebo červená (oranžovou neuvažujeme). Označme náhodnou veličinu X počet projetých křižovatek na zelenou do první, kam dojede na červenou. Napište pravděpodobnostní funkci p a distribuční funkci F. Obor hodnot X je {0, 1, 2, 3, 4} p(0) = 0.5 p(1) = 0.52 = 0.25 p(2) = 0.53 = 0.125 p(3) = 0.54 = 0.0625 p(4) = 0.54 = 0.0625 p(x) = 0, x > 4. F(x) = pro

Příklad. V osudí je 5 bílých a 7 červených míčků. Náhodná veličina X představuje počet bílých míčků mezi pěti vybranými. Vytvořte pravděpodobnostní a distribuční funkci této náhodné veličiny. Obor hodnot X je {0, 1, 2, 3, 4, 5} , x = 0, 1, 2, 3, 4, 5

Spojitá náhodná veličina. K popisu se používá distribuční funkce F. F (x) = P (X (w) < x) Vlastnosti F(x) (společné pro spojitou i diskrétní náhodnou veličinu): 0 ≤ F(x) ≤ 1 P(x1 ≤ X (w) < x2) = F(x2) - F(x1) pro x1 < x2 F(x) je neklesající funkce F(- ∞) = 0, F(∞) = 1 F(x) je zleva spojitá v bodech x = xi, i = 1,2,..., diskrétní náhodné veličiny a spojitá v ostatních bodech. Místo pravděpodobnostní funkce u diskrétní náhodné veličiny definujeme funkci hustoty f takto: Je to reálná funkce definovaná a nezáporná na intervalu <a, b>, , x, x+h <a, b>, f (x) = 0, x  <a, b>

Vlastnosti f (x) a F (x) spojité náhodné veličiny X: pro x ∈ R platí: f (x) ≥ 0 , f(x) > 0, x <a, b> Příklad. Náhodná veličina X je dána distribuční funkcí F: Určete f (x), znázorněte graficky F (x), f (x), vypočtěte P(0.4 ≤ X (w ) < 1.6). F (x) = 0, x  0, F (x) = x 2 / 4, 0 < x  2, F (x) = 1, x > 2.

f (x) = 0, x  0, f (x) = x / 2, 0 < x  2, f (x) = 0, x > 2.

Definice náhodné veličiny pomocí momentů. Obecná definice momentu mk: pro diskrétní náhodnou veličinu pro spojitou náhodnou veličinu Obecná náhodná veličina může mít nekonečně mnoho nenulových momentů (k + ). To znamená, že pro její charakterizaci je nutno spočítat nekonečně mnoho momentů. V praxi se používají náhodné veličiny, které mají jen několik nenulových momentů počítá jen několik prvních momentů, i když se jedná o obecnou náhodnou veličinu. (nejčastěji 2). Obecná definice centrálního momentu nk (m je 1. moment náhodné veličiny podle definice výše): pro diskrétní náhodnou veličinu pro spojitou náhodnou veličinu

Nejčastěji používané momenty. 1. moment m1 označuje střední hodnotu náhodné veličiny X, m1  E ( X )  m pro diskrétní náhodnou veličinu pro spojitou náhodnou veličinu Pro střední hodnotu platí: 1. E(c) = c , kde c je konstanta 2. E(c.X) = c.E(X) 3. E(X±Y) = E(X) ± E(Y) 4. E(X.Y) = E(X).E(Y), jsou-li X a Y nezávislé 2. Centrální moment označuje rozptyl náhodné veličiny X, n2  s2 pro diskrétní náhodnou veličinu pro spojitou náhodnou veličinu

Pro rozptyl D (X)  s 2 platí: 1. D(c) = 0, kde c je konstanta 2. D(c.X) = c 2.D(X) 3. D(X + Y) = D(X) + D(Y), jsou-li X a Y nezávislé 4. σ se nazývá směrodatná odchylka 3. centrální moment slouží k určení asymetrie rozdělení náhodné veličiny X, n3 se nazývá šikmost. n3 = E[(X – EX)3] / s3 4. centrální moment n4 se nazývá špičatost n4 = E[(X – EX)4] / s4

Kvantily. Nechť F(x) je distribuční funkce spojité náhodné veličiny X. Pak hodnota xp, pro kterou platí F(xp) = p, kde p∈<0,1>, se nazývá p-kvantil. Nejužívanější kvantily: kvartily: x0.25, x 0.50, x 0.75 - rozdělí obor možných hodnot na čtyři části, v nichž se náhodná veličina nachází s pravděpodobností 0.25 decily: x 0.1, x 0.2, ..., x 0.9 - rozdělí obor možných hodnot na deset částí se stejnou pravděpodobností výskytu percentily: x 0.01, x 0.02, ..., x 0.99 - rozdělí obor možných hodnot na sto částí se stejnou pravděpodobností výskytu medián: x 0.5 . . . rozdělí obor možných hodnot na 2 části se stejnou pravděpodobností výskytu.

Modus. u diskrétní náhodné veličiny je to hodnota, v níž pravděpodobnostní funkce p(xi) dosahuje maxima. u spojité náhodné veličiny je to hodnota, v níž hustota pravděpodobnosti f (x) nabývá lokálního maxima.

Cvičení. Hustota pravděpodobnosti náhodné veličiny X má tvar: f (x) = 0, x < 0; f (x) = a sin x, 0 ≤ x < p ; f (x) = 0, x  p. Určete koeficient a, distribuční funkci F(x) a P(p/2 < X < 2p ). Náhodná veličina X je dána tabulkou. Určete její první moment, 2. centrální moment. Náhodná veličina X má hustotu pravděpodobnosti: f (x) = x2 e-x /2, x (0, + ), f (x) = 0, jinak. Určete modus. Náhodná veličina X má hustotu pravděpodobnosti: f (x) = 2x, x<0, 1>, f (x) = 0 jinak. Spočtěte střední hodnotu a varianci. Určete první decil a třetí kvartil pro náhodnou veličinu danou hustotou takto: f (x) = 1/2, x<0, 2>, f (x) = 0 jinak. Třikrát vystřelíme na cíl. Pravděpodobnost zásahu při každém výstřelu je p = 0.7. Určete: pravděpodobnostní funkci počtu zásahů při třech nezávislých výsledcích, b) distribuční funkci a její graf. Náhodná veličina X je dána distribuční funkcí: F (x) = 0, x < 3, F (x) = x/3 – 1, 3 ≤ x < 6, F (x) = 1, x  6. Určete f(x), znázorněte graficky f(x), F(x) a P(1.5 ≤ X ≤ 4).

Určete, a) pro jaká A, B bude F (x) = A + B/(1 + x2) funkcí rozložení náhodné proměnné pro x∈(0, +∞), b) příslušnou hustotu rozložení. V městě byl po dobu 60 dnů evidován počet dopravních nehod v průběhu každého dne a podle počtu nehod v jednom dni vytvořena tabulka.Pro počet nehod v jednom dni jako náhodnou proměnnou sestrojit zákon rozložení, střední hodnotu a varianci. Výsledkem náhodného pokusu je náhodná veličina nabývající hodnot 1/ n (n je přirozené číslo) s pravděpodobnostmi nepřímo úměrnými 3n. Určit střední hodnotu této náhodné veličiny. Funkce f (x) = C (2x – x2) má být hustotou rozložení pravděpodobnosti pro x ∈ <0,2>. Určete a) konstantu C, b) funkci rozložení F(x), c) střední hodnotu příslušné náhodné veličiny, d) varianci a směrodatnou odchylku, e) pravděpodobnost P(X<1).