Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Jak souvisí hmotnost s nábojem
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Elektrický proud v kapalinách a plynech
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Oxidačně redukční reakce
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrolytická disociace c hemicky čistá voda / destilovaná / – nevodič po vsypání kuchyňské soli (NaCl – chlorid sodný) dochází k tzv. elektrolytické.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výpisky z fyziky − 6. ročník
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vedení proudu v kapalinách
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný.

Popis děje: pozoruj, co se mění ve skleněné misce Může proud procházet kapalinami? Jak se nazývají nositelé elektrického proudu v elektrolytech? Vede elektrický proud destilovaná voda? Vede elektrický proud vodný roztok kuchyňské soli? Jak se nazývá jev, při kterém v roztoku vzniknou ionty? Jaký náboj mají kationty a jaký anionty? Ke které elektrodě se přitahuje kationt a ke které se přitahuje aniont? Co se stane, když se iont dotkne elektrody? Jaká látka vzniká v případě roztoku kuchyňské soli, když se aniont dotkne (přiblíží) k anodě? Jaké jiné látky mohou být elektrolytem? Ukaž na obrázek a klikni levým tlačítkem myši. Otázky k elektrolýze vyvoláš dalším stisknutím tlačítka myši. Odpovědi

Elektrolyt a disociace Elektrolyt je elektricky vodivá kapalina, která obsahuje směs kladných a záporných iontů. Ionty vznikají disociací. Průchodem elektrického proudu dochází k pohybu kladných iontů k záporné elektrodě a záporných iontů ke kladné elektrodě. Na elektrodách pak může docházet k chemickým reakcím ‒ mezi ionty a elektrodou, mezi ionty samotnými nebo mezi ionty a kapalinou v blízkosti elektrody. Disociace je děj, při kterém se některé látky rozdělují v rozpouštědlech, jako je například voda na kladně a záporně nabité částice Cu SO4

Užití elektrolýzy, její negativní působení Elektrolýzou lze rozložit chemické látky elektrickým proudem. Elektrolyticky lze vyrobit některé kovy – například hliník. Využitím elektrolýzy se chemicky čistí měď. Elektrometalurgie využívá elektrický proud k výrobě a zušlechťování kovů. Elektrolyticky se dají některé látky pokovovat – galvanizace. Galvanoplastika je elektrolytické zhotovování přesných otisků. Elektrolytická koroze – poškozování kovů vlivem elektrolýzy. + - H2O + H2SO4 V Hoffmanově přístroji se elektrolýzou vodného roztoku kyseliny sírové rozloží voda na vodík a kyslík. O2 H2 Michael Faraday Zdroj: Obrazový materiál [2011-07-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Michael_Faraday_-_Project_Gutenberg_eText_13103.jpg>.

Odpovědi na otázky – snímek 2 Zpět na zadání otázek Otázka 1: ANO Otázka 2: IONTY Otázka 3: téměř nevede Otázka 4: velmi dobře Otázka 5: disociace Otázka 6: kationt má kladný náboj, aniont má záporný náboj Otázka 7: kationt se přitahuje ke katodě a aniont k anodě Otázka 8: kationty přijmou z katody elektrony (redukce) a anionty odevzdají anodě přebytečné elektrony a vystoupí jako bublinky plynu Otázka 9: chlór (Cl) Otázka 10: kromě roztoků solí ještě některé zředěné kyseliny a zásady AUkaž odpovědi – první kliknutí, smaž odpovědi – druhé kliknutí Pozor, kliknutím mimo tuto řádku ukončíte prezentaci.

Konec prezentace

+ - Zpět na zadání otázek Anoda + Katoda - nádoba - elektrolyt + + - Zpět na zadání otázek Kliknutí mimo domeček ukončí prezentaci Anoda + Katoda - aniont nádoba kationt - elektrolyt + Co způsobilo pohyb kladně a záporně nabitých částic? Jak se tyto částice nazývají?