románská architektura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Románská architektura v českých zemích (11.–13. století)
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Románská kultura 10. – 12. století
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
Románský sloh Kostel sv. Mikuláše Kostelní náměstí
Románský sloh.
Středověká kultura Románský sloh
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Románská kultura ve světě
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotická kultura.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Románský sloh století.
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky RANÉ KŘESŤANSTVÍ
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
GOTIKA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Toskánská architektura - Siena
Románská kultura.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Románský sloh.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB
Gotická architektura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Románský sloh Architektonický slovník Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
pol. 12. století - konec 15. stol.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Dějiny ČR – románský sloh
Digitální učební materiál
Románský sloh.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Románská architektura v Čechách
Studijní prezentace Mgr. Miroslav Zoubek Verze 1.0
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
Čas: 11. – 13. století (místní- zeměpisné rozdíly)
Transkript prezentace:

románská architektura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

charakteristika Románský sloh je slohem uměleckým, který se ve středověku v 11. - 13. století rozšířil ve stavitelství a výtvarném umění v západních zemích, jižní a střední Evropy Na východě Evropy se v té době prosazoval byzantský sloh Románský sloh je považován za nejstarší sloh v Evropě Již jak nám napovídá název používaný pro tento sloh, si určitě jako první představíme římskou říši

charakteristika Sloh vznikl za existence římské říše a to přímo v Itálii Dále se nacházela v Gálii, tedy ve Francii a jižním Německu Ale to není zdaleka vše Románský sloh se rozšířil do cele Evropy a to za pomoci katolické církve Románská architektura spojovala téměř celou Evropu Na naše území se dostala s určitým zpožděním s porovnáním např. se sousedním Německem

charakteristika Dobu románskou na našem území můžeme rozdělit do 4 základních období: 1. období – do poloviny 11. století; 2. období – polovina 11. století až rok 1100; 3. období – 1100 až 1200; 4. období – 1200 až 1230.

ZNAKY PŮDORYSNÝ A PROSTOROVÝ TYP CHRÁMU centrální - ROTUNDA s kuželovou střechou, později s lucernou a apsidou zaklenutou konchou podélný – jednolodní a vícelodní - BAZILIKA (původ v antickém Římě - Konstantinova bazilika): trojlodní později pětilodní stavba s vyvýšenou střední lodí s bazilikálními okny osvětlujícími střední loď, na východě je umístěn chór s kněžištěm zakončeným apsidou pod kněžištěm je krypta zpravidla zaklenuta křížovými klenbami románský vázaný systém – na jedno pole hlavní lodi – dvě pole lodí boční, později klenba šestidílná

ZNAKY OKNA malá úzká s polokruhovým nadpražím, ostění, nadpraží i parapet (bankál neboli lavice) byly skosené okna se i sdružovala do podvojných, potrojných i víceosých oken v hlavních průčelích často (u bazilik) kruhové okno s kružbou (rozeta) okna obytných sídel většinou rovné nadpraží

ZNAKY PORTÁL FASÁDA architektonické orámování vstupních otvorů polokruhové nadpraží, ostění buď jednoduchá bez sloupků a tympanonu nebo ústupkové bez sloupků nebo ústupkové se sloupky a tympanonem FASÁDA plasticky členěna lesenami a vlysem pod římsou leseny často spojeny jednoduchým nebo obloučkovým vlysem nebo tvoří uzavřené lesenové rámy

ZNAKY ORNAMENTIKA perlovec, vejcovec, pila apod. na různých architektonických článcích staveb – spodní plochy klenebních pásů, hlavice sloupů, vlysy, portály, apod.

STAVEBNÍ MATERIÁL KÁMEN - základní materiál (stěny, sloupy, pilíře, klenby) – u nás především opuka, pískovec, tuf, vápenec: lomový i tesaný CIHL. HLÍNA - cihly, cihly vypalované, méně často a krajově (stěny, klenby) DŘEVO - krovy, stropy (zvláště u ranně románských staveb), zakládání staveb na pilotách, srubové stěny, stěny vyplétané proutím s oboustrannou omítkou OMÍTKA a MALTA - zdění, v interiérech omítka na kamenné zdivo

konstrukce SVISLÉ NOSNÉ (převážně stěnové - mohutné) ZDIVO - kvádříkové, řádkové (přitesané kamenné kvádříky, zednicky provázané, později bosované) klasové kombinované (kombinace větších a menších kvádrů po vrstvách) smíšené (kvádrové a vevnitř vylité), v Pobaltí cihelné SLOUPY a PILÍŘE - hlavice (kladivová, krychlová, kalichová, a to hladká nebo zdobená , u pilířů jsou hlavice většinou polštářové), dřík (kruhový průřez, hladký nebo s plastickým vzorem – pletencový, listový, apod. – pilíř svazkový), patka (má nárožní drábky nebo lístky a spočívá na plintu

konstrukce VODOROVNÉ A ŠIKMÉ NOSNÉ STROPY PLOCHÉ - dřevěné trámy a záklop KLENBY - valená, valená do pasů, polovalená, křížová klenba později stoupající s úhlopříčným průnikem polokruhovým (původně plnostěnné tl. až 60 cm), později samostatně vyzděné čelní oblouky a samostatně vyklenutá úhlopříčná žebra v místech průniků (výplň prsou pak je tenčí), kopule, koncha STŘECHY - sedlové (hlavní loď baziliky), pultové (boční loď baziliky), kuželové (rotundy), stanové (věže – u větších staveb byly u věží z kamene vyzděné jehlanové nebo kuželové helmice)

druhy staveb CHRÁMOVÉ – centrální a podélný půdorys, kláštery, kostely OBYTNÉ – hrady, paláce, městské obytné budovy (např. Praha – Staré Město) INŽENÝRSKÉ STAVBY – mosty

významné stavby Kostel Sainte-Foy v Conques (konec 11.stol.) – Francie Kostel Notr-Dame-la-Grande v Poitiers (kolem 1143) – Francie Bazilika Sainte-Madeleine ve Vézelay (kolem 1120) – Francie Dóm v Mohuči (10-12 stol.) – Něnecko Opatský chrám v Maria Laach (1093 – 1156) – Německo Bazilika sv. Jiří na pražském Hradě (kolem 1142) – Čechy Tribunový kostel sv. Mikuláše v Potvorově (konec 13.stol) – Čechy Rotunda sv. Jiří na Řípu (1126) – Čechy Juditin most (1158) – Čechy Dóm se šikmou věží a baptisterium v Pise (1063 – 1278) – Itálie Kostel kláštera v Cluny (od 1088) – Francie

DĚKUJI ZA POZORNOST