Zobrazení zrcadlem a čočkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Advertisements

Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Lom světla.
Digitální učební materiál
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Název projektu: Škola a sport
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: Škola a sport
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Zobrazení zrcadlem dutým.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Název projektu: Škola a sport
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Zobrazení zrcadlem a čočkou Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.24 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: září 2013 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium,8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Zobrazení optickými soustavami Materiál slouží k zopakování zobrazení pomocí kulových zrcadel a čoček. Materiál je přehledem možností zobrazení předmětu před zrcadly a čočkami.. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Duté zrcadlo přehled význačných paprsků ke zobrazení C F

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti větší než 2f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, zmenšený a skutečný obraz [1]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti 2f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, stejně velký a skutečný obraz [2]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti 2f – f před dutým zrcadlem vzniká převrácený, zvětšený a skutečný obraz [3]

Zobrazení dutým zrcadlem předmět ve vzdálenosti menší než f před dutým zrcadlem vzniká vzpřímený, zvětšený a zdánlivý obraz [4]

Vypuklé zrcadlo přehled význačných paprsků ke zobrazení F C

Zobrazení vypuklým zrcadlem vlastnosti vzniklého obrazu nezávisí na vzdálenosti předmětu od vypuklého zrcadla vždy vzniká zmenšený, vzpřímený a zdánlivý obraz F C

Spojná čočka přehled význačných paprsků ke zobrazení F0 Fi

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti větší než 2f před spojkou vzniká převrácený, zmenšený a skutečný obraz [5]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti 2f před spojkou vzniká převrácený, stejně velký a skutečný obraz [6]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti 2f - f před spojkou vzniká převrácený, zvětšený a skutečný obraz [7]

Zobrazení spojnou čočkou předmět ve vzdálenosti menší než f před spojkou vzniká vzpřímený, zmenšený a zdánlivý obraz [8]

Rozptylná čočka přehled význačných paprsků ke zobrazení Fi F0

Zobrazení rozptylnou čočkou vlastnosti vzniklého obrazu nezávisí na vzdálenosti předmětu od rozptylky vždy vzniká zmenšený, vzpřímený a zdánlivý obraz [9]

Trocha opakování Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti menší než ohnisková vzdálenost od dutého zrcadla a spojky. Porovnejte vlastnosti vzniklých obrazů. Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti a) větší než 2f od vypuklého zrcadla b) menší než f od vypuklého zrcadla. Porovnejte vlastnosti vzniklých obrazů. 3. Pomocí význačných paprsků sestrojte obraz předmětu, který je ve vzdálenosti f od spojky. Porovnejte vlastnosti vzniklého obrazu.

Zdroje a použitá literatura [1] REIS, Marcelo. wikipedia [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_1.png [2] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_2.png [3] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conc[4] avo_3.png [4] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Concavo_4.png [5] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_1.png [6] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_2.png [7] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_3.png [8] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenteconv_4.png [9] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 23.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lentediv_1.png SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0