Živá a neživá příroda III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Prokaryotní organismy
Nebuněčné organismy Viry a viroidy.
Viry říše: nebuněční.
Přírodopis – 6. třída  Nejstarší organismy na Zemi  Jednobuněčné, viditelné pouze mikroskopem  Tvar buněk bakterií: › Kulovitý = koky › Tyčinkovitý.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Viry.
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Základy přírodních věd
NEBUNĚČNÉ ORGANISMY.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
RISKUJ Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ Předmět Biologie Ročník a obor 1.ročník.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Prokaryotická buňka.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
NEBUNĚČNÉ ORGANISMY.
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakterie.
nebuněční parazité buněk
BAKTERIE.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
BAKTERIE.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Nukleové kyseliny nukleosidy nukleotid nukleová báze fosfát
Živá a neživá příroda III
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Bakterie Nikola Klaclová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR:Mgr. Radoušová Marcela
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Živá a neživá příroda III Cyklus volitelných přednášek pro studenty učitelství 1. stupně formy KS i PS

Témata jednotlivých přednášek 1. přednáška VIRY A BAKTERIE 2. přednáška BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ – základní třídění 3. přednáška HOUBY přednáška (26.10. 2005): 4. přednáška BEZOBRATLÍ - ČLENOVCI 5. přednáška BEZOBRATLÍ - HMYZ 6. přednáška OBRATLOVCI – PARYBY, RYBY, OBOJŽIVELNÍCI 7. přednáška OBRATLOVCI – PLAZI, PTÁCI 8. přednáška OBRATLOVCI - SAVCI 9. přednáška MECHOROSTY, KAPRADOROSTY 10. přednáška NAHOSEMENNÉ, KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY 11. přednáška DVOUDĚLOŽNÉ, JEDNODĚLOŽNÉ

VIRY, BAKTERIE, ARCHEA VIRY, VIROIDY, VIRUSOIDY – nebuněčné živé soustavy Nejsou schopny se samostatně rozmnožovat, pouze v buňce hostitele. BAKTERIE ARCHEA - buněčné živé soustavy Mají prokaryotickou stavbu – viz ŽNP II.

VIRY Mikroskopická velikost 15 – 390 nm Nemají vlastní metabolismus Rozmnožování jen v buňce hostitele VIRION – jednotlivá částice viru schopná infikovat buňku * nukleová kyselina DNA nebo RNA * bílkovinný kapsid

Průběh virové infekce Virion přilne k povrchu buňky Celý nebo DNA či RNA pronikne dovnitř Buňka replikuje jeho DNA či RNA Buňka syntetizuje bílkovinu kapsidu Namnožené a zkompletované viriony se hromadí v buňce a ona odumírá – lýza buňky Viriony se dostávají ven a napadají další buňky Ve tkáních vznikají nekrotická ložiska odumřelých buněk

Formy virových infekcí Akutní virová infekce – virus se intenzivně množí – chřipka Chronická virová infekce - virus se dostal do buněk, ale nemnoží se. Může ale časem vést časem vést k nádorovým změnám – Hodginův lymfom (rakovina lymfatické tkáně). Latentní virová infekce – virus je přítomen v cytoplazmě buňky nebo se zapojí do její genetické struktury. Může se i pomalu množit. Takto se může přenášet i po generace. Působením vnějších faktorů se však může začít opět množit – herpesvirus (opar).

Virová onemocnění Viry napadající bakterie Viry napadající rostliny (žlutá mozaika salátu, žlutá zakrslost brambor, mozaikovitost tabáku) Viry napadající živočichy (rýma, chřipka, vzteklina, encefalitida, zarděnky, ebola, žloutenka,neštovice, HIV >

Jak se před virovou nákazou chránit? Viry se mohou přenášet vzduchem, prachem, vodou, potravinami, a kontaktem s nakaženým jedincem – vyhýbat se rizikovému prostředí a rizikovým osobám. Na virová onemocnění nezabírají antibiotika. Při léčbě je důležité posílení imunitního systému organismu. Některým virovým (ale i bakteriálním) onemocněním lze předcházet očkováním – chřipka, tetanus, žloutenka, virová encefalitida, u zvířat vzteklina. více o očkování na www.ockovani.com

BAKTERIE Jednobuněčné prokaryotické organismy Nemají jádro – DNA volně v cytoplazmě jako nukleoid Na povrchu mohou mít slizový obal nebo bičíky Tvar kulovitý,tyčinkovitý, zakřivený

Rozmnožují se převážně dělením (některé i pučením) Za nepříznivých podmínek vytváří endospóry, které jsou schopné přetrvat i extrémní teploty a pH (teploty nad 100 °C) Jsou citlivé na antibiotika (různé druhy bakterií na různá antibiotika) Rezistence na antibiotika – ve své genetické informaci kódují tvorku enzymu, který antibiotikum zničí – antibiotikum se stává neúčinným.

Autotrofní bakterie Zdrojem uhlíku je CO2, energii získávají ze Slunce nebo rozkladem chemických látek. Heterotrofní bakterie Zdrojem uhlíku je organická látka, energii získávají z chemických vazeb. Saprofyté (na mrtvých organismech) Parazité (na živých organismech) Bakterie jsou z ekologického hlediska DEKOMPOZITOŘI – rozkladači (vrací do koloběhu dusík, uhlík a síru)

Patogenní bakterie Průběh bakteriální infekce 1. Bakterie vstoupí do organismu. U živočichů bývají nejčastěji místem vstupu kůže a sliznice. K nákaze dochází - přímo (polibek, pohl. styk, kousnutí) - nepřímo (kapénky, výkaly, moč, předměty nemocných) 2. Bakterie se začínají množit – inkubační doba (doba potřebná pro namnožení dostatečného množství bakterií) 3. Bakterie produkuje a vypouští do organismu toxiny, které jsou roznášeny postupně do celého těla. 4. Toxiny poškozují různé tkáně organismu. 5. Baterie se dostávají z nakaženého organismu k dalším hostitelům. U některých organismů se nemoc nemusí projevit, případně mohou vymizet příznaky onemocnění, bakterie jsou však stále přítomny a dostávají se do okolí – bacilonosič.

Bakteriální onemocnění borelióza mor salmonelóza botulismus tuberkulóza syfilis, kapavka, tularémie, meningitida, cholera, tyfus, bronchitidy, angína, spálová angína, tetanus, nozokominální infekce

Užitečné bakterie V půdě – nitrifikační bakterie – pomáhají rozkládat tkáně a pletiva (přeměňují amoniak na dusitany a dusičnany). - nitrogenní bakterie – váží dusík z půdy do organických sloučenin využitelných rostlinami (symbióza s čeledí bobovitých) Bakterie jako zdroj antibiotik – streptomycin, chloromycetin, aueromycin, tetracyklin Symbióza v našich střevech – Esterichia coli – kvasí některé cukry a produkuje vitaminy skupiny B Potravinářství – kvašení mléčných výrobků (jogurty)

Cyanobakterie - sinice Bakterie obsahující chlorofyl a a jiná barviva – autotrofní organismy. Žijí ve vodním prostředí a jsou schopny snášet extrémní podmínky (některé druhy 2 °C, jiné až 74 °C . Ve sladkovodních nádržích bohatých na organické látky mohou v létě vytvářet tzv. vodní květ. Vylučují toxiny, které u citlivých jedinců způsobují alergie.