Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno
Workplace learning v rozvoji pracovníků
Ústav pedagogických věd FF MU
Memorandum o celoživotním učení
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Týden vědy Vliv sociálních interakcí na práci učitele Roman Švaříček.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Organizační struktura
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
A11 - Mobility v oblasti vědy a výzkumu Ing Wolfgang Melecký.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Projekt DP – POT MKH DIS1 téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku autor: Petr Kuchař,
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Ředitelé českých škol a jejich životní a profesní dráha
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
NSK – vazby na evropské procesy
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Ústav podnikové strategie Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Autor BP: Miroslava Sobotovičová.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Skryté světy učení na pracovišti
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Intenzivní podpora škol
Pedagog.
Transkript prezentace:

Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno Příspěvek je dílčím výstupem z projektů: Decoding working places as learning spaces Vzdělávání dospělých v různých fázích životního cyklu: priority, příležitosti a možnosti rozvoje (výzkumný program MPSV ČR „Moderní společnost a její proměny“)

ČAPV, Hradec Králové, Workplace learning –Učení na pracovišti, učení pro pracoviště a prostřednictvím pracoviště –(Evans, Karen, 2007) Klíčem je UČENÍ PRO PRACOVIŠTĚ Koncept, který obrací pozornost k interakci JEDINEC - PRACOVIŠTĚ

ČAPV, Hradec Králové, Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům ON THE JOB OFF THE JOB WPL

ČAPV, Hradec Králové, Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům WPL FORMÁLNÍUČENÍ NEFORMÁLNÍ UČENÍ INFORMÁLNÍ UČENÍ

ČAPV, Hradec Králové, Workplace learning inspirace a souvislosti Celoživotní učení Organizační učení Rozvoj lidských zdrojů (sociálně zodpovědný) Reflektivní praxe Sociální konstruktivismus

ČAPV, Hradec Králové, Workplace learning pozitivní konotace Produktivita práce Alternativní cesty k dovednostem Horizontální i vertikální mobilita Vyrovnávání příležitostí Posilování sebeúcty a profesního sebevědomí Adaptace pro pracoviště Atd.

ČAPV, Hradec Králové, A největším takovým problémem je, nebo co mě připadalo jako problém, když se setkáš v mnohém s nepochopením ze strany vedoucích pracovníků. Protože ti by měli být erudovaní, ti by tomu měli rozumět, ti by se měli v různé problematice orientovat, takže to si myslím že každý správný vedoucí pracovník by tohleto měl vědět a znát, co na té škole má, koho tam má, co tam dělá atd. Taková neprofesionalita ze strany vedení mě rozčiluje. Učící se učitel v učící se (?) škole perspektivou WPL

ČAPV, Hradec Králové, Učící se učitel v učící se (?) škole NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Inovační cyklus

ČAPV, Hradec Králové, Učící se učitel v učící se (?) škole NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Inovační cyklus Učební a inovační cykly probíhají v různých rytmech ( Cutcher a Gershenfeld, 2006 )

ČAPV, Hradec Králové, Inovace perspektivou WPL  Mnohé dokumenty (NRP, SRLZ), výzkumy a analýzy deklarují vzájemný vliv vzdělávání a rozvoje zaměstnanců a inovativností organizace/podniku.  (WPL je vnímáno jako slibná součást rozvoje lidí)  Na druhou stranu, některé výzkumy dokládají, že inovace a rozvoj lidských zdrojů jsou konkurující si oblasti v řízení (Nečadová, Breňová and Průcha, 2006)

ČAPV, Hradec Králové, Problémy rozkryté perspektivou WPL Ilegální učení Střety učebních cyklů Tendence obhajovat NE-vzdělávání –(mj. Horwath a Morrison, 1999)