Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třída: obojživelníci Amphibia. Třída: obojživelníci Amphibia.
Advertisements

KMEN: STRUNATCI Chordata
RYBY.
Třída RYBY Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě. Mají kostěnou kostru a dýchají pomocí žaber. Tělo.
OPAKOVÁNÍ TŘÍDA RYB A OBOJŽIVELNÍCI Přehled některých ryb a obojživelníků Skokan hnědý na snůšce (provázky jsou snůšky ropuchy ob. Snůška ropuchy.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Anatomie Kapra obecného
Obojživelníci.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu na ZŠ Přednáška č.5
OBOJŽIVELNÍCI
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
charakteristika obojživelníků
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
PARYBY.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Obecná charakteristika + rozdělení.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Kruhoústí.
Třída: Obojživelníci (Amphibia)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBRATLOVCI RYBY.
Bezčelistnatci Agnatha.
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu ZŠ (3
TAJENKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
OPAKOVÁNÍ – ZOOLOGIE 7.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
PARYBY I..
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Třída: RYBY.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Podtřída: Ocasatí Mají dva páry stejně vyvinutých končetin
Třída : Paryby U/6 žraloků Zástupci: žraloci - rejnoci
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Strunatci Žraloci.
Zpracoval: Marcela Kováříková
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci třída: mihulovci nadtřída: čelistnatci třída: paryby ryby obojživelníci plazi ptáci savci

Mihulovci Výhradně vodní – sladkovodní i mořští Dlouhé, válcovité tělo Ústní otvor kruhovitá s nepravými zuby a jazykem Vývoj nepřímý – larva mihoha Larvy se živí planktonem, dospělci loví bezobratlé nebo se přichytávají na těla ryb a trkají z nich svalovinu, vnitřnosti a krev U nás MIHULE POTOČNÍ

Paryby Převážně mořští Žralok modrý Převážně mořští Dýchají žábrami, - mají několik žaberních štěrbin Kostra je chrupavčitá Na povrchu těla plakoidní šupiny – ze stejného základu jako zuby Gonochoristé . Oplození vnitřní pomocí přeměněné ploutve. Většina rodí živá mláďata Jsou to ŽRALOCI A REJNOCI Rejnok středomořský

Ryby Výhradně vodní Dýchání žábrami, která jsou kryta skřelemi Tělo kryto kostěnými šupinami různých tvarů V kůži množství žláz produkujících sliz – ochrana před vodou Orientaci ve vodě napomáhá proudový orgán – postranní čára U převážné většiny oplodnění vnější (samci mlíčí, samice jikry)

cejn obecný Hřbetní ploutev je krátká, řitní je delší. kapr obecný . Hřbetní ploutev je dlouhá, řitní je krátká, u tlamy pár hmatových fousků. karas – ploutve stejně jako kapr, ale fousky chybí.

okoun říční úhoř říční štika obecná sumec velký

Obojživelníci Vázáni na vodní, případně vlhké prostředí. Larvy dýchají žábrami, dospělci plícemi za pomoci kožního dýchaní. Tělo může být zcela bez končetin (červoři), se dvěma páry končetin (bezocasí – žáby), případně i s ocasem (ocasatí – mloci, čolci) Tělo je kryto kůží s velkým množstvím kožních žláz (slizových, u některých i jedové). Ze smyslů nejvýznamnější čich, orientace sluchem, chemoreceptory a mechanoreceptory v kůži, u některých (především žáby) je významným smyslem i zrak. Oplodnění je u většiny vnější, vajíčka jsou kladena do vodního prostředí. Vývoj je nepřímý, larvy – pulci prochází proměnou, při které jim dorůstají končetiny, mění se cévní a trávicí systém, vznikají plíce a zanikají žábry. Dospělci jsou převážně masožraví, pulci býložraví. Obojživelníci mírného pásu přežívají zimní období v anabióze – stavu strnulosti.

ocasatí čolek obecný čolek velký mlok skvrnitý Náš jediný vejcoživorodý.

bezocasí rosnička zelená ropucha obecná skokan zelený skokan hnědý