Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Kolektivní investování
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Regulace pojistného trhu
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Hospodaření pojišťoven
Bankovní systém, centrální banka
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Oceňování pojištěného majetku
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Marketingové řízení pojišťoven.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
1 Český pojistný trh a mezinárodní pojistný trh PF UK Praha Ing. Jaroslav Mesršmíd, CSc.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura finančního trhu
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Kolektivní investování
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Podniková ekonomika.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Kolektivní investování
Ukazatele pojistného trhu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
Transkript prezentace:

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Implementace Směrnic EU do české legislativy v pojišťovnictví  Změna dohledu nad pojišťovnictvím od tzv. materiální kontroly na kontrolu solventnosti a managementu.  Zpřísnily se požadavky na kapitálovou vybavenost pojišťoven v závislosti na rozsahu povolené činnosti, kontrola vlastníků či osob ve statutárních a kontrolních orgánech pojišťovny nebo zajišťovny.  K zásadní změně došlo v povolovacím řízení, kde se upustilo od schvalování všeobecných pojistných podmínek a rozhodující důraz je kladen na charakter požadované činnosti a schopnost tuto činnost bezpečně provozovat. Blíže viz Pojistná ekonomika (dále jen PE), s. 62

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Investiční činnost pojišťovny  Cílem investiční činnosti je zhodnocení kapitálu, který pojišťovny vlastní a spravují. Komerční pojišťovna však musí investovat takovým způsobem, aby byla schopna v jakémkoli okamžiku v budoucnosti plně dostát svým závazkům vůči klientům.  Komerční pojišťovny investují dočasně volné peněžní prostředky spravovaných technických rezerv a také část svého vlastního kapitálu s cílem zhodnocovat je na finančním trhu.  Důležitým aspektem investiční činnosti komerční pojišťovny je objem jejích technických rezerv, který je ovlivněn zejména následujícími faktory:  strukturou pojištění v pojistných odvětvích,  počtem pojistných smluv, které pojišťovna spravuje,  mírou využití zajištění, popřípadě jiných způsobů eliminace pojistně-technického rizika. Blíže viz PE, s. 69

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Investiční činnost pojišťovny  Při posuzování investiční činnosti v komerční pojišťovně je třeba odlišit investiční činnost v komerční pojišťovně pro životní pojištění a investiční činnost v komerční pojišťovně pro neživotní pojištění.  Při finančním umístění prostředků technických rezerv životních pojištění je kladen důraz na bezpečnost a výnos, samozřejmě při zajištění potřebné likvidity.  Naopak dva základní výrazy, popisující finanční umístění prostředků technických rezerv neživotních pojištění, jsou bezpečnost a likvidita. Při zajištění určitého stupně rizika a likvidity se následně klade důraz na maximalizaci výnosů. Blíže viz PE, s. 69

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Zásady finančního umístění  Zásada bezpečnosti, která určuje, že jednotlivé složky finančního umístění musí poskytovat záruku návratnosti vložených prostředků.  Zásada rentability, která ukládá, aby jednotlivé složky finančního umístění zabezpečovaly výnos z jejich držby nebo zisk z jejich prodeje.  Zásada likvidity, což znamená, že v závislosti na charakteru provozované pojišťovací činnosti musí být část finančního umístění aktiv, jejichž zdrojem jsou technické rezervy, uložena tak, aby tyto prostředky byly pohotově k dispozici k plynulé úhradě výplat pojistných plnění.  Zásada diverzifikace, která znamená, že jednotlivé složky finančního umístění musí být rozloženy mezi větší počet právnických osob, mezi nimiž není vztah ovládané a ovládající osoby, ani osob, které jednají ve shodě. Blíže viz PE, s. 70

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Skladba a limity finanční umístění  Skladba finančního umístění Blíže viz PE s. 70 – 73 a Zákon č. 277/2009 Sb. o pojišťovnictví, §  Limity skladby finančního umístění Blíže viz PE s. 73 – 76 a Vyhláška ČNB č. 434/2009, § 13

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Podíl jednotlivých druhů aktiv ve finančním umístění evropských pojišťoven podle CEA

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Finanční umístění dle ČNB

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Vývoj aktiv a finančního umístění ČAP

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Vývoj aktiv a finančního umístění ČAP

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Finanční umístění České pojišťovny, a.s.

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Finanční umístění Generali pojišťovny, a.s.

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Finanční umístění Generali pojišťovny, a.s. V mil. Kč Cenné papíry s pevným výnosem5 579, , , , ,50 Cenné papíry s proměnlivým výnosem1 761, ,10647,401070, ,80 Depozita u bank1 345, , ,50742,20391,40 Finanční umístění v podnikatelských seskupeních 590,00643,60163,00156,90208,10 Pozemky a stavby132,40226,50713,30716,40720,80 Ostatní půjčky21,605,506,107,207,70 Ostatní finanční umístění (finanční deriváty)0,00 -19,00-80,4037,70 Finanční umístění životního pojištění, je-li nositelem investičního rizika pojistník 1 164, , ,302736, ,30 Celkem10 594, , , , ,30

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Výnosy - náklady na finanční umístění Generali pojišťovny, a.s.

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Oceňování obligací a akcií  Blíže viz Cipra Tomáš „Pojistná matematika“, 1999, kapitola 3 (finanční matematika v pojištění – investiční praxe)  Blíže viz Cipra Tomáš „Finanční a pojistné vzorce“, 2006, kapitola 9 (finanční instrumenty)