2. LEKCE. V Y JSTE CIZINEC / CIZINKA ? AngličanAngličanka AmeričanAmeričanka NěmecNěmka RusRuska UkrajinecUkrajinka Čech Češka PolákPolka ItalItalka MaďarMaďarka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přídavná jména - opakování
Advertisements

Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Zájmena přivlastňovací a ukazovací
Podstatná jména (rod, číslo, pád, vzor)
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
Přídavná jména přivlastňovací
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Tvarosloví – zájmena, číslovky
ZÁJMENA (pronomina).
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_03.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Druhy zájmen AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 6.,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_512_Podstatná jména rodu mužského 1 AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
Druhy přídavných jmen.
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Podstatná jména rodu mužského životného
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Co nejrychleji a nejpřesněji odpovídej na dané otázky.
Zájmena Druhy zájmen 6. ročník.
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_737_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Český jazyk – 3. ročník ZŠ „Podstatná jména“
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MŮJ, TVŮJ, SVŮJ, JEJÍ
L EKCE 2 CVIČENÍ. D OPLŇTE ROD (M, Ž, S) A UKAZOVACÍ ZÁJMENO ( TEN, TA, TO ) …… voda – rod ………… ….... město – rod ………… …… knížka – rod ………… …… stůl –
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_25_Přídavná jména měkká Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
Životnost podstatných jmen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
1 Podstatná jména Rod VY_32_INOVACE_3_ČESKÝ JAZYK_1_PODSTATNÁ JMÉNA-ROD Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní.
Skloňování přídavných jmen měkkých
Věta se skládá ze slov Název školy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
SOUDCE.
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
VY_32_INOVACE_06_SLOVNÍ DRUHY_ZÁJMENA 1
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ČJ.3.25 Anotace
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Metodický list: Slovní druhy 1. část
ZÁJMENA TEN, NÁŠ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Dobroslava Martínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ3_11_Zájmena
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

2. LEKCE

V Y JSTE CIZINEC / CIZINKA ? AngličanAngličanka AmeričanAmeričanka NěmecNěmka RusRuska UkrajinecUkrajinka Čech Češka PolákPolka ItalItalka MaďarMaďarka ČíňanČíňanka FrancouzFrancouzka

R OZUMÍTE ? doktordoktorka kamarádkamarádka manželmanželka optimistaoptimistka (optimist-ka) pesimistapesimistka (pesimist-ka) profesorprofesorka premiérpremiérka prezidentprezidentka ředitelředitelka studentstudentka učitelučitelka vegetariánvegetariánka

A LE ! člověk mužžena pánpaní přítelpřítelkyně kolegakolegyně sportovecsportovkyně tatínekmaminka

Č TĚTE A: Kdo je to? To je tvůj kamarád? B: Ne, to není můj kamarád. To je můj učitel. A: Jaký je? B: Je mladý a moc sympatický. A: Kdo je to? To je tvoje kamarádka? B: Ne, to není moje kamarádka. To je moje ředitelka. A: Jaká je? B: Je mladá a moc sympatická.

Č TĚTE A: Co je to? To je tvůj dům? B: Ano, to je můj dům. A: Jaký je? B: Je nový a moderní. A: Co je to? To je tvoje auto? B: Ano, to je moje auto. A: Jaké je? B: Není nové. Je staré a není moderní.

A CO S TÍM ? G RAMATICKÝ ROD … Mužský rod životný: končí obvykle na konsonant Mužský rod neživotný: ……………………………… Ženský rod: končí obvykle na -a Střední rod: končí obvykle na -o politik, zpěvák, učitel, herec dům, míč, stůl, počítač učitelka, kamarádka, herečka, maminka auto, město, letadlo, pivo

P ŘÍDAVNÁ JMÉNA (1. P.) Tvrdá přídavná jména hezký muž-ý hezký dům-ý hezká žena-á hezké dítě-é Měkká přídavná jména cizí muž-í cizí dům-í cizí žena-í cizí dítě-í

A ZÁJMENA Ukazovací ten, tenhle mužten ten, tenhle důmten ta ženata to dítěto Přívlastňovací můj, tvůj, jeho, jejínáš, váš, jejich moje/má, tvoje/tvá, jeho, jejínaše, vaše, jejich moje/mé, tvoje/tvé, jeho, jejínaše, vaše, jejich

D OPLŇTE TEN, TA, TO A SPRÁVNÝ TVAR ZÁJMENA TVŮJ A MŮJ Čí je … káva? To je … káva? Ano, to je … káva. Čí je … pivo? To je … pivo? Ano, to je … pivo. Čí je … čaj? To je … čaj? Ne, to není … čaj. Čí je … učitelka? To je … učitelka? Ne to není … učitelka. Čí je … kamarád? To je … kamarád? Ano, to je … kamarád. Čí je … kolo? To je … kolo? Ano, to je … kolo. Čí je … minerálka? To je … minerálka? Ne, to není … minerálka. Čí je … ředitel? To je … ředitel? Ano, to je … ředitel.