Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VÍTR.
Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,
Extrémní fenomény počasí
Modrá planeta Země.
Podnebí Afriky.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Název Atmosféra 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Světadíly a kontinenty + oceány
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Globální cirkulace atmosféry
Krausová, Ničová, Jirotková
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HURIKÁNY VY_32_INOVACE_ 12 Hurikány.
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
TROPICKÉ CYKLÓNY petr klika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:Amerika - podnebí Autor:Mgr.
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
POHYB VZDUCHU.
Asie – hranice, přírodní poměry INTERAKTIVNÍ TEST
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Křížovka - Tropický deštný les
MONZUNOVÉ VĚTRY Mgr. Petr Králík.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Podnebí, podnebné pásy.
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr
Subtropický podnebný pás
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Tropická cyklóna Tropická cyklóna je atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže), v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ATMOSFÉRA.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Transkript prezentace:

Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová

Vznik větru vzduch je neustále v pohybu na Zemi se vyvinul celkový planetární oběh vzduchu v atmosféře existuje 6 tzv. buněk, ve kterých vzduch neustále koluje z oblasti vysokého tlaku vzduch do oblasti nízkého tlaku vzduchu a vzniká vítr ♥ teplý vzduch stoupá vzhůru a tlak při něm se snižuje vzniká oblast NT – rovník, polární kruhy ♥ studený vzduch klesá, protože je těžší – vzniká oblast vysokého tlaku vzduchu – na 30°a na pólech

Pravidelné větry: Pasáty Monzuny Tropická cyklóna Tornádo Mistrál Bríza Fén

1. Pasáty: pravidelné větry vanoucí od obratníků k rovníku (J polokoule - JV-pasát, S pol. - SV-pasát) 2. Monzuny: pravidelné vzdušné proudy měnící během roku směr, vznikají díky rozdílnému ohřívání pevniny a moře, zasahují především V a JV Asii, S Austrálii a) letní monzun - z oceánu na pevninu, přináší déšť b) zimní monzun - z pevniny na moře, suchý, chladný

3.Tropická cyklóna různé názvy v různých částech světa tajfun (V Asie) cyklon (Indický oceán) willy-willy (Austrálie) hurikán (Karibik) bouře, vznikající v trop. oblastech oceánů, doprovázené prudkými lijáky a vlnobitím průměr vzdušného víru stovky km, rychlost až 300 km/h, délka trvání i několik dní pustoší hlavně pobřeží (ztráty na životech, obrovské materiální škody) družicové snímky umožňují varovat obyvatelstvo, hurikány dostávají jména (Fran, Mitch, ….)

4. Tornádo : (=tromba) malý průměr víru (desítky-stovky metrů), obrovská rychlost větru - až 600 km/h, vzniká hlavně ve vnitrozemí (prérie USA), trvá několik minut až hodin, velmi ničivé

5. Mistrál: J Francie, studený severní vítr vanoucí v březnu a dubnu 6. Bríza: vítr na pobřeží, přes den z moře na pevninu, v noci obráceně 7. Fén: teplý a suchý vítr na závětrné straně hor(S Alp), způsobuje v zimě rychlé tání sněhu