Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119
Zdravá výživa vyvážená strava = bílkoviny + vitamíny + minerální látky + menší množství tuků a cukrů + dostatek vody jíst méně, ale častěji ( 5x denně) http://www.hravezijzdrave.cz/ http://www.vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/zdrava-vyziva-deti/potravinova-pyramida.html http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/potravinova-pyramida http://www.pppinfo.cz/vyzkousejte_test.asp
Bílkoviny Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen) http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny
http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Glas_melk http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Glas_melk.jpg/220px-Glas_melk.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Eggs_3145g.jpg/800px-Eggs_3145g.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commns/thumb/a/ae/FooodMeat.jpg/800px-FoodMeat.jpg
Vitamíny rozpustné ve vodě B1 (thiamin) Zdrojem jsou obiloviny (hlavně klíčky), kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové maso. Ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech. Projevy nedostatku jsou zvýšená únavnost, sklon ke křečím svalstva, dispozice k zánětům nervů B2 (riboflavin) Zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce a ledviny. Zasahuje do buněčného dýchání. Projevy nedostatku: malinový jazyk, bolavé ústní koutky, poruchy ústní sliznice. B6 (pyridoxin) Zdrojem je mléko, kvasnice a maso. Podporuje metabolismus bílkovin a funkce vitaminů B1 a B2. Mezi projevy nedostatku patří pomalé hojení zánětů a zhoršená regenerace sliznic. vitamín PP (kyselina nikotinová) Vyskytuje se v kvasnicích, libovém mase, mléce, listové zelenině a v játrech. Je součást enzymů podílejících se na přenosu elektronů v chemických reakcích. Projevy nedostatku jsou: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy. B12 (kobalamin) Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko. Vitamín B12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby (pro resorpci nezbytný vnitřní faktor). Projevem nedostatku je anémie. Vitamín C (kyselina askorbová) Zdrojem je ovoce a zelenina (šípky a rybíz). Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje).
http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Peka%C5%99sk%C3%A9_dro%C5%BEd%C3%AD.JPG/800px-Peka%C5%99sk%C3%A9_dro%C5%BEd%C3%AD.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/GrainProducts.jpg/290px-GrainProducts.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG/260px-Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg/220px-Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Vegetables.jpg/220px-Vegetables.jpg
Vitamíny rozpustné v tucích A (axeroftol) Tento vitamín je obsažen v barevné zelenině a plodech jako provitamin (pomeranč, mrkev, kapusta kadeřavá, špenát, brokolice, feferonky, dýně), v rybách, tucích, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vejcích ve funkční formě. Je nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka Projevy nedostatku jsou: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže D (antirachitický) Zdrojem jsou vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce a mléko Zvyšuje resorpci vápníku a fosforu ve střevní sliznici V dětství se nedostatek projevuje křivicí (porucha mineralizace kostí). V dospělosti se projevuje odvápněním kostí a zubů (zlomeniny a zubní kaz). E (tokoferol) Zdrojem jsou rostlinné oleje, živočišné tuky a obilná zrna. Zabraňuje hromadění některých rozpadových produktů metabolismu. Projevy nedostatku jsou: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek (rozpad). K (antihemoragický) Vyskytuje se v zelenině (květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách), obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Vitamin K zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve. Projevy nedostatku jsou: prodloužení doby nutné k zástavě krvácení, těžké krvácení i při malém poranění. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADny
http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Broccoli_bunches.jpg/258px-Broccoli_bunches.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Salmon_Fish.JPG/220px-Salmon_Fish.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Cheese_platter.jpg/300px-Cheese_platter.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Sunflowerseed_oil.jpg/220px-Sunflowerseed_oil.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Bloemkool.jpg/220px-Bloemkool.jpg