Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
Metabolismus Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
BÍLKOVINY Proteiny.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
α- aminokyseliny a bílkoviny
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119

Zdravá výživa vyvážená strava = bílkoviny + vitamíny + minerální látky + menší množství tuků a cukrů + dostatek vody jíst méně, ale častěji ( 5x denně)   http://www.hravezijzdrave.cz/ http://www.vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/zdrava-vyziva-deti/potravinova-pyramida.html http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/potravinova-pyramida http://www.pppinfo.cz/vyzkousejte_test.asp

Bílkoviny Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen) http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Glas_melk http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Glas_melk.jpg/220px-Glas_melk.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Eggs_3145g.jpg/800px-Eggs_3145g.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commns/thumb/a/ae/FooodMeat.jpg/800px-FoodMeat.jpg

Vitamíny rozpustné ve vodě B1 (thiamin) Zdrojem jsou obiloviny (hlavně klíčky), kvasnice, játra, srdce, ledviny a libové vepřové maso. Ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech. Projevy nedostatku jsou zvýšená únavnost, sklon ke křečím svalstva, dispozice k zánětům nervů B2 (riboflavin) Zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce a ledviny. Zasahuje do buněčného dýchání. Projevy nedostatku: malinový jazyk, bolavé ústní koutky, poruchy ústní sliznice. B6 (pyridoxin) Zdrojem je mléko, kvasnice a maso. Podporuje metabolismus bílkovin a funkce vitaminů B1 a B2. Mezi projevy nedostatku patří pomalé hojení zánětů a zhoršená regenerace sliznic. vitamín PP (kyselina nikotinová) Vyskytuje se v kvasnicích, libovém mase, mléce, listové zelenině a v játrech. Je součást enzymů podílejících se na přenosu elektronů v chemických reakcích. Projevy nedostatku jsou: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy. B12 (kobalamin) Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko. Vitamín B12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby (pro resorpci nezbytný vnitřní faktor). Projevem nedostatku je anémie. Vitamín C (kyselina askorbová) Zdrojem je ovoce a zelenina (šípky a rybíz). Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje).

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Peka%C5%99sk%C3%A9_dro%C5%BEd%C3%AD.JPG/800px-Peka%C5%99sk%C3%A9_dro%C5%BEd%C3%AD.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/GrainProducts.jpg/290px-GrainProducts.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG/260px-Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg/220px-Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Vegetables.jpg/220px-Vegetables.jpg

Vitamíny rozpustné v tucích A (axeroftol) Tento vitamín je obsažen v barevné zelenině a plodech jako provitamin (pomeranč, mrkev, kapusta kadeřavá, špenát, brokolice, feferonky, dýně), v rybách, tucích, játrech, mléku, mléčných výrobcích, másle a vejcích ve funkční formě. Je nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka Projevy nedostatku jsou: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže D (antirachitický) Zdrojem jsou vnitřnosti, tučné ryby, kvasnice, vejce a mléko Zvyšuje resorpci vápníku a fosforu ve střevní sliznici V dětství se nedostatek projevuje křivicí (porucha mineralizace kostí). V dospělosti se projevuje odvápněním kostí a zubů (zlomeniny a zubní kaz). E (tokoferol) Zdrojem jsou rostlinné oleje, živočišné tuky a obilná zrna. Zabraňuje hromadění některých rozpadových produktů metabolismu. Projevy nedostatku jsou: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek (rozpad). K (antihemoragický) Vyskytuje se v zelenině (květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách), obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Vitamin K zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve. Projevy nedostatku jsou: prodloužení doby nutné k zástavě krvácení, těžké krvácení i při malém poranění. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADny

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Broccoli_bunches.jpg/258px-Broccoli_bunches.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Salmon_Fish.JPG/220px-Salmon_Fish.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Cheese_platter.jpg/300px-Cheese_platter.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Sunflowerseed_oil.jpg/220px-Sunflowerseed_oil.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Bloemkool.jpg/220px-Bloemkool.jpg