1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý 14.30-16.00.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Vnitřní a vnější rovnováha ekonomiky
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Hospodářská politika státu
Fiskální a monetární politika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Demografická prognóza
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Základní makroekonomické ukazatele
Makroekonomie.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Zadání případové studie
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Trh práce a politika zaměstnanosti
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Inflace.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Soustava veřejných rozpočtů
Tisková konference ČMKOS
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Magický čtyřúhelník hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvod do finanční vědy a financí
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Tisková konference ČMKOS
Organizace.
Základy ekonomie Seminář 10..
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý

2 Akreditace Anotace: Předmět seznamuje posluchače se základy ekonomické analýzy. Zabývá se kvantitativním popisem hospodářství a analyzuje základní ekonomické indikátory jako je HDP, platební bilance, veřejný dluh, index spotřebitelských cen, míra nezaměstnanosti a další. Kurz se zabývá jejich konstrukcí, ekonomickým významem, vzájemnými vztahy a především jejich interpretací. Smyslem kurzu je vybavit jeho absolventy znalostmi v oblasti ekonomické analýzy a vytvořit jim tak předpoklady pro důkladné pochopení kurzů hospodářské politiky. Předmět rozvíjí poznatky obsažené v úvodním kurzu makroekonomie, analyzuje indikátory do větší hloubky a vystihuje vzájemné souvislosti mezi nimi. Základní obsahovou náplní kurzu je pět tematických bloků, které pokrývají následující oblasti: výkonnost ekonomiky; vnější vztahy; fiskální a monetární politiku; sociální a demografickou statistiku; vzájemné vztahy a interpretace jednotlivých veličin. Cíl Cílem kurzu je vybavit studenty technickým aparátem pro hlubší pochopení následných kurzů hospodářské politiky. Studenti jsou vedeni k pochopení širších souvislostí konstrukce, výpočtu a použití ekonomických indikátorů a jsou jim demonstrovány možnosti rozdílných interpretací vývoje makroekonomických veličin.

3 Literatura Základní literatura 1. Kadeřábková, Anna. Úvod do ekonomické analýzy. Linde, Praha, MF ČR: Makroekonomická prognóza ČR Rozšiřující literatura: 1. Economist: Guide to Economic Indicators, Economist 5th edition; UK ČNB: Zpráva o inflaci 2008; zoi_2006_leden.html

4 Podmínky zkoušky Zkouškový test: Závěrečná zkouška probíhá formou písemného testu. Forma testů: 25 otázek a,b,c,d. Klasifikační stupnice: A bodů B bodů C bodů D18-17 bodů E bodů F méně než 15 bodů

5 Seznam přednášek I 1. HDP: měření a jeho problematika; mezinárodní a mezičasové srovnání (15. září) 2. Ekonomický růst a hospodářské cykly: trend a cyklus; konvergence (22. září) 3. Platební bilance: otevřenost ekonomiky; importy a exporty; struktura platební bilance; vnější zadlužení; rezervy (29. září) 4. Měnové kurzy: nominální a reálné směnné kurzy; efektivní směnné kurzy; směnné relace; konkurenceschopnost (6. října)

6 Plán přednášek II 5. Indikátory fiskální politiky: skladba veřejných příjmů a výdajů; deficit a přebytek veřejných financí; veřejný dluh (13. října) 6. Indikátory měnové politiky: měnové agregáty; úrokové sazby; výnosové křivky (20. října) 7. Ceny a mzdy: cenové indexy; deflátor; ceny komodit; mzdy a úplné náklady práce (3. listopadu)

7 Plán přednášek III 8. Demografické ukazatele: populace a její změny; pracovní síla a její skladba; stárnutí populace; stárnutí pracovní síly (10. listopadu) 9.Trh práce: zaměstnanost a nezaměstnanost; míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti; volná pracovní místa; struktura zaměstnanosti a nezaměstnanosti (24. listopadu) 10. Sociální statistika: podíl sociálních výdajů na HDP; životní minimum; minimální mzda; míry absolutní a relativní chudoby (1. prosince) 11. Vztahy a interpretace: Okunův zákon, Phillipsova křivka; Vztah růstu a inflace; Beveridgova křivka; Politické dezinterpretace ekonomického vývoje. (8. prosince)