Ekologická etika Reflexe příčin ekologické krize a cest, jak z ní ven Jan Činčera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Hodnotová orientace svobodné generace
přednáška Environmentální etika
Proč se nestarat o životní prostředí? Životní prostředí je luxus, na který si nejdřív musíme vydělat Předcházení problémům peníze naopak šetří – prevence.
Hodnotová východiska ochrany ŽP a UR Předpokládá udržitelný rozvoj také změnu našeho jednání?
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Environmentální etika
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Environmentální etika
Environmentální etika
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Abrahámova přímluvná modlitba
Environmentální (ekologická) etika
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Rodinné potřeby a ekonomika
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
I. Starověké středomoří
Environmentální etika
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Ekologické problémy Petr Machala.
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Environmentální etika
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Environmentální hnutí a etika
Od moderní k nové společnosti
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Ekoetika. Enviromentální etika Ekologická etika Etika životního prostředí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Je předcházení vzniku odpadů slučitelné s kapitalistickým ekonomickým systémem? RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc. Katedra společenských věd Fakulty managementu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanské vzdělávání Mgr. Ondřej Matějka. Metodický výklad k výzvě Hodně aktivit – jeden princip Občanské vzdělávání má podpořit občany ve schopnosti vystoupit.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Náboženství a fanatismus
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Environmentální vzdělávání
Filozofové odpovědnosti: židovská filozofie reagující na holocaust
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Ekologická etika Reflexe příčin ekologické krize a cest, jak z ní ven Jan Činčera

Co to je? n Etika = nauka & praktická reflexe dobrého a zlého v jednání n Ekologická etika „..ve vztahu k životnímu prostředí, mimolidskému světu“ u Hledání bludné koleje v historii. u Definování východisek pro zdůvodnění ohleduplného postoje.

Hledání slepé koleje n Průmyslová revoluce n 17. století – Descartes n Konec středověku – Fromm n Křesťanství – Lynn White n Patriarchát – ekofeminismus n Homo sapiens - Lorenz René Descartes

Nová východiska skupina lidstvo život n Ne selhání, ale nedokončený etický vývoj, rozšiřování okruhu bytostí hodných úcty (Leopold) n Proč rozšiřovat? Hledisko: u Antropocentrické u Teocentrické u Biocentrické u Ekocentrické Rozšiřování etických ohledů

Antropocentrismus n Člověk je zdrojem hodnot. n Dobré je to, co je dobré pro člověka. n Dva výklady: u Svět jako skladiště. u Svět jako dědictví pro příští generace (trvale udržitelný rozvoj). Životní prostředí SpolečnostEkonomika Trvale udržitelný rozvoj

Teocentrismus n Bůh je zdrojem hodnot n Dobré je respektovat jeho příkazy n Dva výklady: u Svět je nám dán k dispozici (Whitova kritika křesťanství) u Svět je nám zahradou, my jsme zahradníci, Bůh majitel (koncept správcovství, stewardship)

Biocentrismus n Každý život je hodnotou o sobě. n Speciesmus je nepřijatelný. u Schweitzer u hlubinná ekologie (Naess, Seed) u etika ochránců zvířat n Otazníky: u Lze připustit násilí? u Co jsou oprávněné (vitální) potřeby? Albert Schweitzer

Ekocentrismus n Leopold: „Dobré je to, co směřuje k integritě celku.“ n Etika ochránců přírody n Otazníky: u Jak velikého celku? – Lovelock, hypotéza GAIA u Střet jedinec x celek (Hardin) F Pomoci rozvojovým zemím? F Uchovat demokracii? Aldo Leopold

Závěr n Každé východisko EE nabízí možnost pro ohleduplné i destruktivní jednání. n Nelze nalézt jednoznačné odpovědi … n Jediné dává otevřené srdce ke kráse i utrpení světa.