FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady A: VÝRAZY Autor: Petr Halama – Mgr. Alena.
Advertisements

Rovnice s absolutními hodnotami
Definiční obor lomeného výrazu – podmínky, kdy má lomený výraz smysl
Název projektu: Učení pro život
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Lomený výraz – podmínky, kdy je lomený výraz roven nule
Lomené výrazy – tvar zlomku, ve jmenovateli je proměnná
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_83.
Lomený výraz – definice, vlastnosti
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_97.
AnotacePrezentace, která se zabývá kvadratickou funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají a sestrojí kvadratickou fúnkci.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva
AnotacePrezentace, která se zabývá úvodem do lomených výrazů. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci rozpoznají lomené výrazy. Speciální.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_145 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AnotacePrezentace, která se zabývá porovnáváním zloků se stejným a různým jmenovatelem na číselné ose. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný.
AnotacePrezentace, která se zabývá grafem funkce. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci tvoří grafy. Speciální vzdělávací potřebyNe.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.02 Číselné výrazy
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vyvození a procvičení učiva žák rozezná, pojmenuje, vymodeluje a popíše základní operace s úsečkami; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
FUNKCE 13. Zápis funkční závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
VÝRAZY OBSAHUJÍCÍ MOCNINY AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Prezentace PowerPoint je určena pro studenty druhých ročníků všech učebních oborů, je zaměřena.
12. Průsečíky se souřadnými osami
FUNKCE 17. Mocninná funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva žák vyvodí vzorec výpočtu povrchu kvádru; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr. Michaela Suchardová Autorem materiálu.
FUNKCE 19. Logaritmická funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
6. Graf funkce – kvadratická funkce
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Druhá mocnina a odmocnina VY_32_INOVACE_077_Druhá mocnina a odmocnina.
FUNKCE 18. Exponenciální funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
2.1.1 Kvadratická funkce.
I. Podmínky existence výrazu
Vyvození a procvičení učiva
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Nerovnice s neznámou ve jmenovateli
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
7.1 Základní pojmy Mgr. Petra Toboříková
Základní škola Čelákovice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Transkript prezentace:

FUNKCE 2. Pojem funkce – příklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z Provozuje OA a SZeŠ Bruntál.

Funkce funkce je pravidlo, pomocí kterého je každému reálnému číslu x  A  R přiřazeno právě jedno číslo y  R množina A se nazývá definiční obor funkce: D(f) množina všech y  R, ke kterým existuje alespoň jedno x  A: y = f (x) se nazývá obor hodnot: H(f)

1)Je dána funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}. Určete hodnoty funkce p v daných bodech a zapište je do tabulky.

1)Je dána funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}. Určete hodnoty funkce p v daných bodech a zapište je do tabulky. Řešení: p(  2) =  2(  2+1) = 2

1)Je dána funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}. Určete hodnoty funkce p v daných bodech a zapište je do tabulky. Řešení: p(  2) =  2(  2+1) = 2 p(  1,5) =  2(  1,5+1) = 1 p(0) =  2(0+1) =  2 p(4,6) =  2(4,6+1) =  11,2 p(8) =  2(8+1) =  18

1)Je dána funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}. Určete hodnoty funkce p v daných bodech a zapište je do tabulky. Řešení: p(  2) =  2(  2+1) = 2 p(  1,5) =  2(  1,5+1) = 1 p(0) =  2(0+1) =  2 p(4,6) =  2(4,6+1) =  11,2 p(8) =  2(8+1) =  18 x 22  1,5 04,68 y = f (x) 21 22  11,2  18

2) Stanovte definiční obor a obor hodnot funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}.

2) Stanovte definiční obor a obor hodnot funkce p: y =  2(x+1), x  {  2;  1,5; 0; 4,6; 8}. Řešení: D (p) = {  2;  1,5; 0; 4,6; 8} H (p) = {2; 1;  2;  11,2;  18}

Nyní si stanovíme definiční obory a obory hodnot funkcí, s nimiž jsme se již setkali. 3) Stanovte definiční obory a obory hodnot funkcí:

V těchto případech je definičním oborem množina bodů, které lze dosadit do předpisu funkce tak, aby získaný výraz dával smysl. Řešení

Do tohoto výrazu lze dosadit libovolné x  R, tedy: D (f) = R H (f) = R

Řešení Pro platí V  0, tj. 2x – 5  0 a odtud. Odmocnina z nezáporného výrazu je opět nezáporná, tedy:

Řešení Pro platí V ≠ 0, tj. x + 5 ≠ 0 a odtud x ≠  5. Jelikož čitatel ani jmenovatel není nulový, ani celkový výraz nemůže nabývat nulové hodnoty. D (h) = R / {  5} H (h) = R / {0}

Řešení Do tohoto výrazu lze dosadit libovolné x  R. Druhá mocnina je vždy kladná, v našem případě zmenšená o 7. D (i) = R H (i) =  7;  )

Řešení Do tohoto výrazu lze dosadit libovolné x  R. Absolutní hodnota reálného čísla je vždy kladná, v našem případě zvětšená o 3. D (j) = R H (j) =  3;  )

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona číslo: III/2/1/MAT/42 Předmět: Matematika Anotace: Prezentace je zaměřena na seznámení s pojmem „funkce“ Autor: Mgr. Jitka Kusendová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: určí definiční obor a obor hodnot funkce Klíčová slova: definiční obor, obor hodnot Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: střední odborná škola Typická věková skupina: 16 – 18 let Celková velikost: 666 kB