Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
V OLBA PRÁVA A JEJÍ POZICE V MEZINÁRODNÍM PRÁVU SOUKROMÉM Zpracovala: Pavlína Adamíková.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Předmět a prameny pracovního práva
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
CISG – podmínky aplikace, obecná ustanovení
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Rizika mezinárodního obchodu
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Pojem a historický vývoj
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Systém soukromého práva
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Ochrana duševního vlastnictví a design
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
OBCHODNÍ PODMÍNKY V MEZINÁRODNÍM OBCHODĚ - TEORETICKÁ A PRAKTICKÁ ANALÝZA Michal Wit Pospíšil BA (Hons) Bakalářská práce Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Model strategie marketingového mixu
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
Mezinárodní obchodní transakce Právní režim Vztah fóra a právní regulace Nestátní prostředky právní úpravy Přednáška v kursu Právo mezinárodního obchodu.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Mezinárodní obchodní zastoupení Právní forma pro zprostředkování odbytu jak v mezinárod., tak vnitrost. obchním styku Nepřímý obchod = do procesu kontraktace.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Distribuce. Vstup na zahraniční trhy Zda expandovat Na které trhy vstoupit Způsob vstupu na trh Marketingový program Organizace marketingu.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Východiska evropské úpravy
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Obecné otázky pojišťovacího práva
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
PROBLEMATIKA INVESTIC
Subjekty MPV – seminář I
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Právo mezinárodního obchodu
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva soukromého a obchodního Zdeněk Kapitán

Nepřímé dodávky Jsou zajišťovány různou formou: 1. Obchodní zastoupení 2. Distributorská smlouva 3. Nesamostatný zástupce (zaměstnanec) 4. Hybridní formy Proto je vždy nutné udělat maximum pro seznámení se s prostředím

2. Vzorovou smlouvu distributorskou Činnost ICC Mezinárodní obchodní komora v Paříži (International Commercial Chamber, ICC) se snaží vyrovnat deficit neexistující jednotné úpravy Vydala: 1. Vzorovou smlouvu o obchodním zastoupení 2. Vzorovou smlouvu distributorskou

Právní regulace Vnitrostátní právo … (podrobněji později) Komunitární právo – směrnice EHS č. 86/653 1978 – návrh Haagské úmluvy o právu rozhodném pro smlouvy o zprostředkování a zastoupení (kolizní) a) vnitřní vztahy – volba, nebo sídlo zástupce b) vnější vztahy – sídlo zástupce, lex loci actus 1983 – návrh Ženevské úmluvy o zastoupení při mezinárodní koupi zboží (přímá); pouze „vnější“ vztahy

Charakteristika Obchodní zastoupení Distribuce ekonomická samostatnost zástupce rovnost zástupce a zastoupeného úplatnost zastoupení (provize) předmět transakce zůstává ve vlastnictví zastoupeného až do předání zákazníkovi výkon činnosti zpravidla jen pro jednu stranu Distribuce ekonomická samostatnost distributora rovnost výrobce a distributora neúplatnost distribuce předmět transakce se stává vlastnictvím distributora a ten je prodá zákazníkovi výkon činnosti zpravidla pro více stran

Vznikající vztahy U obchodního zastoupení je třeba rozlišo-vat tři roviny vztahů: 1. vztah mezi zástupcem a zastoupeným 2. vztah mezi zastoupeným a třetí osobou 3. vztah mezi zástupcem a třetí osobou Obdobně je tomu i u distribuce Často se směšují, přitom mají samostatný právní život! Viz schémata.

Co by měla smlouva obsahovat Autentický text smlouvy Individuální definice obchodního zastoupení/ distribuce Doba trvání závazku Vymezení smluvního území a výhradnosti Náhrada nákladů za činnost zástupce/distribuce Provize (pouze o. z.) Odpovědnost za solventnost zákazníků (možnost sjednání tzv. delcredere)

Výhradnost/nevýhradnost Zastoupení lze sjednat: 1. výhradní 2. nevýhradní 3. polovýhradní (jednostranně výhradní) Výhradnost lze vázat na: 1. území 2. osoby

Uvedení na trh či registrace Tento významný požadavek podstatně ovlivňuje realizaci obchodu v zemi, na jejímž území jedná zástupce/distributor Smluvně lze zmocnit zástupce/distributora, v takovém případě uvádí na trh v příslušné zemi fakticky on Finančně je tato činnost náročná, proto je třeba uvažovat o náhradě nákladů

Na co se zeptat partnera je-li omezena v jeho státě volba práva je-li k zastoupení/distribuci vyžadován souhlas státní autority je-li v jeho státě omezen způsob zániku smlouvy jaké jsou podmínky uvedení výrobku na trh v jeho zemi … záruky v této oblasti je pak třeba ošetřit ve smlouvě

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0198 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.