Endoskopie RTG a UZ III. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Advertisements

ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Přínos endoskopie v léčbě chronické rinosinusitidy
Autor výukového materiálu:
Dana Miklicová Šárka Eliášová FN u sv. Anny v Brně
- její předmět, význam, metody a úkoly v léčebně preventivní péči
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Vývodné cesty močové Somatologie.
Řád: Šelmy Pes domácí: nezatažitelné drápy
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Dýchací soustava.
NOTES – budoucnost chirurgie nebo slepá cesta?
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava 2.
Endoskopie Jan Hořejší, 2006.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Dýchací soustava2.
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Endoskopie Ondřej Valíček 2006.
Gynekologické operace
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Vylučovací soustava.
Anatomická stavba ledvin
Endoskopické vyšetřovací metody
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Laparoskopie Autor: Roman Táborský.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vylučovací soustava.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
Mužské pohlavní ústrojí
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
ENDOSKOP.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Vylučovací soustava.
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Obr. 2 Dýchací systém.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
ENDOSKOPICKÉ VYŠETŘOVACÍ METODY
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
ORL. Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho.
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Endoskopie RTG a UZ III. ročník

ENDOSKOPIE Vyšetřovací metody ke zjištění stavu tělních dutin nebo hlouběji uložených orgánů těla Využívá se přímé nebo nepřímé cesty K vyšetření je třeba speciálně upravených tubusů nebo ohebných konduktorů s vláknitou optikou Odstraňují se tak cizí tělesa z dutin, menší chirurgické zákroky – snesení polypu, odebírání vzorků tkání k histologii, provádí se výplachy

Druhy ENDOSKOPIE Podle cíle Podle způsobu provedení: Diagnostické Léčebné Podle způsobu provedení: Vedené fyziologickými cestami (tělními otvory) Vedené uměle vytvořenými cestami (otvory a kanály vytvořené uměle v tkáních)

ENDOSKOPIE Otiatrická (ušní) Transnazální (nosem) rinoskopie (vyšetření nosu) epifaryngoskopie (vyšetření nosohltanu) hypofaryngoskopie (vyšetření dolní části hltanu) laryngoskopie (vyšetření hrtanu) tracheobronchoskopie (vyšetření průdušnice a průduškového stromu)

ENDOSKOPIE Perorální Laryngoskopie Tracheobronchoskopie (vyšetření průdušnice a průduškového stromu) Oesophagoskopie Gastroduoendoskopie Choledochoskopie (vyšetření žlučových cest) Jejunoskopie

Rektální ENDOSKOPIE Anoskopie neboli proktoskopie Rektoskopie Sigmoideoskopie Kolonoskopie

ENDOSKOPIE Vaginální Kolposkopie neboli vaginoskopie (vyšetření pochvy a děložního čípku) Uteroskopie neboli histeroskopie (vyšetření děložní dutiny) Amnioskopie (vyšetření plodového vaku) Fetoskopie (vyšetření plodu)

ENDOSKOPIE Uretrální Uretroskopie (vyšetření močové roury) Cystoskopie (vyšetření močového měchýře) Ureteroskopie (vyšetření močovodu) Pyeloskpie (vyšetření ledvinové pánvičky)

ENDOSKOPIE Slizničním řezem a vytvořeným otvorem v kostní stěně Sinusoskopie maxilární (vyšetření čelistní dutiny) Kožním řezem a preparací vazivovou nebo kostní tkání Sinusoskopie frontální (vyšetření čelní dutiny) Transkonioskopie (vyšetření podhlasivkového prostoru)

ENDOSKOPIE Kožním řezem a preparací vazivovou nebo kostní tkání Mediastinoskopie Thorakoskopie Laparoskopie Kuldoskopie (vyšetření vaječníků) Artroskopie Cysternoskopie (vyšetření koutku mostomozečkového)

Gastroskopie

Záběr z monitoru endoskopu

Vřed duodena

Druhy endoskopů Pevné endoskopy (rigidní) Flexibilní endoskopy (fibroskopické)

Endoskop

Vybavení k endoskopu

Pevné endoskopy Z kovových tubusů a pomocných nástrojů Tubusy jsou kovové roury speciálně uzpůsobené k zavádění do tělních dutin (mají hladké a lehce jazykovitě protáhlé distální konce) Některé jsou navíc v průběhu perforované podélnými štěrbinami (pro snadnější dýchání okolními průduškami - bronchoskop) Užívají se již přes 100 let Další součástí jsou optiky + optický systém

Flexibilní endoskopy Spojují funkci pevných tubusů, optik a světlovodného systému Mají 3 části: vyšetřovací optický konduktor hlavice přívodný světlovodný kabel kompaktní vodič, délka 1-1,5 m, světelné vodiče, ohebná vláknitá optika, kanálky (k aspiraci, k přívodu tekutin a vzduchu, k zavádění ohebných nástrojů Přístroje k manipulaci, operativním výkonům i k odebírání vzorků jsou ohebné – lze je zavést do větší vzdálenosti než je délka konduktoru – optická kontrola manipulace

Flexibilní endoskop

RTG

CT

CT

UZ

MR

Děkuji za pozornost