ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. SOCIÁLNÍ VÝSTAVBA Definice pojmu
Advertisements

5. POLYFUNKČNÍ DOMY Definice pojmu
Ořechovka a pražské hradby Ve slunném březnovém dni jsme se studenty semináře Město v dějinách vyrazili na exkurzi od Strahovského kláštera směrem k rezidenční.
7. 3. Historický vývoj stavebního typu BD Bytové domy 2. poloviny 20
7. 2. Historický vývoj stavebního typu BD Bytový dům let 20
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
Umění a kultura za 1. republiky
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
5. Nástin historického vývoje RD
Umělecké směry 20. století
Secesní, Konstruktivismusní a Funkcionalimusní sloh
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Československo v 50. letech
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Karmelitská Hotel stavba roku
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.
Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
FUNKCIONALISMUS v Brně Architekt Bohuslav FUCHS
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
Funkcionalistický Zlín – architekti
Funkcionalistický Zlín
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Funkcionalismus v architektuře
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
CHIASMUS Ondřej Mužík.
SECESE.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Na pomezí bruselského stylu a brutalismu
BRUTALISMUS U NÁS Obr. 32: Někdejší budova olomouckého Prioru z roku 1982 od architekta Jana Melichara již na svém místě nestojí, jelikož byla nahrazena.
Šumperk (Malá Vídeň).
HISTORICKÉ STAVEBNÍ SLOHY A JEJICH PROJEVY V LIDOVÉ ARCHITEKTUŘE
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_16_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
MELODIE.
OSTRAVA!!! - PORUBA MÍSTO, KDE ŽIJI .
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Romantická architektura v Čechách
Město a příměstské oblasti
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Prezentace z Ateliérové tvorby I
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Ateliérová tvorba Aneta Šrubařová - VB /2006.
Transkript prezentace:

ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM 1945 - 1989 ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM

Josef HAVLÍČEK (1899 - 1961) Obr. 1: Všeobecný penzijní ústav na Žižkově z roku 1934 od Josefa Havlíčka a Karla Honzíka Obr. 2: Sídliště Labská kotlina v Hradci Králové od Josefa Havlíčka

Kolektivní bydlení jako fenomén Obr. 3: Kolektivní dům ve Zlíně od Jiřího Voženílka je ještě zdařilým příkladem kolektivního bydlení… … než došlo k masivní výstavbě panelových sídlišť a typizovanými domy Výstavba panelových domů …„svojí uniformitou, masovostí a primitivností definitivně zlikviduje šanci na návrat architektury do sféry staveb pro bydlení, ba stane se orwellovským prostředkem na totální zglajchšaltování životů miliónů lidé porobených diktaturou proletariátu, kteří od Aše po Košice budou muset mít tutéž postel, tutéž sedačku, tutéž skříňovou stěnu a později i tutéž televizi s týmž programem na stejném místě téhož bytu, protože velikost a půdorysné řešení pár typů staveb opakovaných po celé zemi jejich jiné zařízení neumožní“ (Petr Pelčák)

Architekt Bedřich ROZEHNAL (1902 - 1984) Obr. 4: Budova Dětské nemocnice v Brně z roku 1952 jako ojedinělá elegantní stavba své doby pamatující meziválečný funkcionalismus, v Brně tak silně zakořeněný Bedřich Rozehnal byl v následujících padesátých letech …„takřka jediným, kdo si v této neelegantní době, přinášející do naší architektury dosud cizí bezduchost a první zárodky socialistického realismu, dokázal uchovat poezii i šarm“ (Petr Pelčák).

ÚNOR 1948 Obr. 5: Sjezd Komunistické strany Československa Únor 1948 byl v komunistické historiografii označován jako „vítězný“ Architekti v důsledku zestátnění podniků museli pozavírat své ateliéry a vstoupit do Stavoprojektů. Na začátku 50. let se uplatňoval architektonický styl socialistického realismu, tzv. „SORELA“.

Jiří KROHA (1893 - 1974) ve třicátých letech představitel meziválečné avantgardy, po komunistickém převratu v roce 1948 ideolog a tvůrce české podoby socialistického realismu Obr. 6: vlastní vila Jiřího Krohy v Brně postavená ve třicátých letech, kdy Jiří Kroha patřil k předním představitelům meziválečné avantgardy Obr. 7: Vítězslav Nezval, Roman Jakobson a Karel Teige v bazénu Krohovy vily v Brně

Socialistický realismus aneb SORELA Obr. 8: Ostrava Poruba Socialistický realismus se vyznačoval monumentální architekturou, která si brala příklady z nedávných sovětských staveb a z historických stylů. Vznikla tak jakási pseudorenesance či pseudoklasicismus v kombinaci s folklórními motivy. V architektuře se u nás nejvíce podepsal na městech v blízkosti těžkého průmyslu: Ostrava - Poruba, Most či Havířov. V Praze je typickou ukázkou hotel International od Františka Jeřábka.