Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Socioekonomická geografie
EKOLOGIE.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Organizační struktury
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Historické etapy vývoje managementu
Krajina, krajinné složky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ekologické aspekty liniových staveb
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Základní principy a metody krajinné ekologie
Struktura krajiny Diferenciace krajinné sféry
Krajina a životní prostředí
, Brno Připravila: Hana Habrová
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Složky krajiny a životní prostředí
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Krajinná ekologie.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základní principy geografického výzkumu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekologie.
Základní ekologické pojmy
REGIONALIZMUS A REGIONY
Vztahy geografie k ostatním vědám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Regionální analýza Charakteristika regionu Složky a prvky krajinné sféry Struktura regionu Typy regionů Účelové regiony NUTS Přirozená regionální struktura.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Myšlení ve fyzické geografii A.Hynek, Geografický ústav PřF MU, březen 2004.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Geografie Krajinná sféra
Ekologie.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Charakteristika zeměpisu CR
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Nauka o krajině

Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na fyzickogeografické komplexy (K. Billwitz, 1985). Geoekologie není synonymem krajinné ekologie. Geoekologie má užší záběr než krajinná ekologie, protože do ní vstupuje jen jako jedna z řady oborů (Ľ. Mičian, 1996). Geoekologie jako “nástupkyně” nauky o krajině dále směřuje ke kooperaci s ostatními disciplinami, které se zabývají krajinou. Krajinná ekologie (geoekologie) - „Krajinná ekologie interdisciplinární prostor, který studuje a předpovídá vznik, vývoj, chování a prostorovou organizaci krajinných systémů, jako celostních útvarů použitím ekosystémového nebo geoystémového přístupu“ (Mičian) Přístupy ke krajinné ekologii (geoekologii) Zjednodušeně - syntéza biologie (ekologie) a geografie Ekosystémový (biocentrický) - studuje procesy a vztahy v krajině jako interakci ekosystémů v prostoru. Americká škola - Forman, Godron, Americká škola - prostorové rozšíření, ekologie populací, společenstev a ekosystémů do krajinné dimenze. Polycentrický (geosystémový) Německá škola (Richter, Haase, Mannsfeld, Leser) Ruská škola - Sočava (termíny geosystém, geobiocenóza, krajina = geosystém složený z geogiocenóz, zahrnuje kromě přírodní faktorů také faktory sociální, ekonomické a technické). Antropocentrický - Z.Lipský - aplikační krajinná ekologie

Definice: Jde o vědeckou disciplínu, která se zaměřuje na strukturu, funkční vlastnosti a teritoriální diferenciaci komplexních přírodních systémů, přičemž biota je považována za jejich funkční součást, nestojí však v samém centru výzkumného zájmu (tzn. pozornost se neorientuje na vnitřní strukturu a vztahy biosystémů, ale pouze na rámcové funkční vztahy bioty a abiotických prvků přírodní krajiny) (J. Minár, 1998). Krajina Krajina Předmětem studia mnoha vědních oborů - geografie, ekologie, umění,…. Termín krajina - různý význam, obecně srozumitelný. Původní význam: regio, provincia (terra) - označení určité části zemského povrchu. Do vědeckého názvosloví byl zaveden koncem 18.století (napřed geografický, potom ekologický pojem. Krajina = pojem, používán pro označení území v přírodě, které je určitým způsobem vymezeno. Geografické chápání - určitý celek, který se kvalitativně liší od celků okolních. Krajina ve smyslu geografickém má určitou vnitřní homogenitu, svou individuální strukturu, probíhají v ní určité jevy a procesy a vůči sousedním krajinám je vymezena přirozenými hranicemi. Krajina je jednotným a vývojově stejnorodým územním celkem a její rozloha se může pohybovat od několika km 2 až po tisíce km 2. Konkrétní krajina se od okolních krajin liší charakterem jejich dílčích složek - reliéfem, klimatem, hydrologickými a pedologickými vlastnostmi, biotou, a také charakterem antropogenních zásahů a výtvorů; zpravidla jsou v ní propojeny prvky přírodní a civilizační. Nauku o krajině jako komplexní fyzickogeografickou disciplínu formuloval v roce 1913 Passarge (Německo) a v roce 1915 Berg (Rusko). Měla představovat protipól rostoucí specializace a diferenciace geografie. V bývalém SSSR se tato komplexní disciplína označovala jako “lanšaftověděnije”, “kompleksnaja fizičeskaja geografija”, “učenie o geosistěmach”. Intenzivně se tento směr vyvíjel i v Německu jako“Landschaftskunde”, “komplexe physische Geographie” a nejnověji jako “Geoökologie”. Zlom nastal Carl Troll - biogeograf- Krajinná ekologie (od 1960) používá termín geoekologie

Prostorové měřítko krajiny (úrovně zkoumání)