Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Volný pohyb pracovníků
Volný pohyb zboží.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Veřejné podniky a státní monopoly
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Platební / obchodní bilance
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Zamezení dvojího zdanění
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE II Masarykova univerzita 2015.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
S VOBODA POHYBU SLUŽEB, KAPITÁLU A PLATEB Prezentace 2016.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
V NITŘNÍ TRH EU – PRÁVNÍ ÚPRAVA – 2. ČÁST Prezentace 2015.
Vnitřní trh EU – právní úprava – 2. část Prezentace 2015.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Správní trestání I..
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Východiska evropské úpravy
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Svoboda pohybu služeb, kapitálu a plateb
Svoboda poskytování služeb
Přeshraniční fúze obchodních společností
Fáze ekonomické integrace
Volný pohyb služeb.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Právo usazování a volný pohyb služeb
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek

Volný pohyb služeb Čl. 50 SES „úkony poskytované zpravidla za úplatu, pokud nejsou upraveny ustanoveními o volném pohybu zboží kapitálu a osob.“ Činnosti průmyslové, obchodní, řemeslné a činnosti v oblasti svobodných podnikání Zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti Služby – velký hospodářský význam – 70% HDP EU

Volný pohyb služeb Volný pohyb služeb – dočasný charakter Přeshraniční charakter poskytování služeb – poskytovatel se řídí podmínkami příjemce služby Hospodářská činnost v terciální sféře Překážky: požadavek bydliště či sídla ve státě, kde se poskytují služby, zákaz zakládání pouze poboček Stanovení různých podmínek pro příjemce služeb – různé ceny v hotelech pro tuzemské a zahraniční hosty

Volný pohyb služeb Služby –aktivní – se službou se přemisťuje poskytovatel – advokát, stavební firma Pasivní – příjemce služby se přemisťuje (zubař, turistika) Přemisťuje se předmět –počítačové programy, finanční služby. Poskytovatel a příjemce musejí být v různých státech

Usazování vs. poskytování služeb Usazení – pobočka se usadí v dalším členském státě Služby – poskytovatel má sídlo pouze v původním státě Charakter činnosti- trvalá činnost – déle než 3 měsíce – usazování Pokud je činnost pravidelné a kontinuální – právo usazování

Směrnice 2006/123 Snaha o vyšší liberalizaci na jednotném trhu se službami Volný pohyb služeb bez usazení neplatí pro: služby obecného hosp. zájmu Pošta,elektřina, plyn, voda, odpad Pošta,elektřina, plyn, voda, odpad Povinné notářské úkony, advokátní dle zvl.před. Povinné notářské úkony, advokátní dle zvl.před. ČS mohou omezovat poskytování služeb – důvod veřejného zájmu – veřejný pořádek, veřejná bezpečnost, ochrana zdraví

Finanční služby Bankovní a pojišťovací služby Základem – jednotná licence, na základě které může dotyčná finanční instituce poskytovat služby v ostatních zemích Minimální harmonizace základních podmínek – pojištění vkladů, elektronické bankovnictví, ukazatelé kapitálové přiměřenosti Harmonizace – umožnila vzájemné uznávání licencí

Volný pohyb kapitálu a plateb Platby – převody deviz, které slouží jako protiplnění (za zboží, službu) Kapitál – umístění investice – podíl v podniku, cenné papíry, nákup nemovitostí Čl. 56 – volný pohyb kapitálu – jak mezi členskými státy EU tak s nečlenskými zeměmi Unie Možná omezení: Prevence daňových podvodů Prevence daňových podvodů Povinnost subjektu deklarovat pohyb kapitálu pro správní a statistické účely Povinnost subjektu deklarovat pohyb kapitálu pro správní a statistické účely Veřejný pořádek a veřejná bezpečnost Veřejný pořádek a veřejná bezpečnost ČS může požádat EK – povolit výjimku a přijmout ochranná opatření – snaha o nápravu hospodářské situace v ČS ČS může požádat EK – povolit výjimku a přijmout ochranná opatření – snaha o nápravu hospodářské situace v ČS Sankce vůči třetím zemím – či fyzickým osobám (zmrazení účtů terirostů…) Sankce vůči třetím zemím – či fyzickým osobám (zmrazení účtů terirostů…)

Výjimky v oblasti nemovitostí Trvalá výjimka pro nákup sekundárních obydlí – Dánsko ČR, Maď, Polsko, Kypr, Bul a Rum 5 let od vstupu Zemědělská půda (ČR, Maď, Lit, Lot, Est, Bul, Rum – 7 let Pol – 10 let