Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Regionální politika.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Strukturální politika
Regionální politika a strukturální fondy 22. září 2014
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Regionální politika a strukturální fondy
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Jan Jedlička manažer EU Office/Knowledge Centre ČS Staré Město, 9. června 2015.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Regionální politika a strukturální fondy- historie 19. října 2015
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika

Proč regionální politika v EU? projekt společného trhu –snaha o hospodářský růst, 4 svobody –volný pohyb ale omezen z důvodu nestejných podmínek v jednotlivých oblastech –jen samotný společný trh nestačí-> musíme pomoci ve vyrovnávání (jde ovšem proti logice volné soutěže) vliv vytvoření Hospodářské a měnové unie –lze jen omezeně využívat makroekonomické nástroje k regulaci růstu či asymetrických ekonomických šoků regionální politika jako druh kompenzačních plateb –vyrovnání dopadů ekonomicky slabších regionů na slabší regiony a země –souhlas s dalším prohlubováním integrace

Regionální politika: historie Římské smlouvy (1957) –minimální důraz –ekonomické rozdíly mezi regiony malé –společný trh si pomůže sám (alokace zdrojů) pomalý rozvoj v 70. letech –konec hospodářského zázraku –vstup Británie a Irska- vznik tzv. kohezní koalice zlom 80. let –hlavním impulsem dokončení jednotného trhu (není možné pokračovat v ochranářství) –další prohlubování rozdílů mezi státy (jižní rozšíření) –reforma rozpočtu pod taktovkou Delorse nové základy regionální politiky –propojení s finanční perspektivou –snaha o systematický přístup (dlouhodobé programy)

Podíl výdajů na regionální politiku v rozpočtu EU

Zásady regionální politiky co je regionem? –potřeba srovnávání: přitom v každé zemi jiné –vznik NUTS (nomenklaturní územní statistické jednotky) slouží jen k porovnávání úrovně pět stupňů, velikost ve státech zhruba stejná –klíčovým kritériem HDP zásady –princip koncentrace soustředění se na regiony s nejhoršími problémy –princip partnerství velmi úzká spolupráce s orgány všech úrovní (EU-stát-region) –princip programování prostředky distribuovány v rámci víceletých programů –princip doplňkovosti (adicionality) investice pouze doplňkem- nenahrazují snahy členských států musí být spolufinancování –princip monitorování a vyhodnocování před schválením projektu vyhodnocení dopadů, průběžný monitoring

Současné fondy regionální politiky Evropský sociální fond –založen 1957 –hlavní nástroj sociální politiky a zaměstnanosti, rozvoj lidských dovedností, vzdělání –orientace na tzv. soft projekty Evropský fond regionálního rozvoje –založen 1975 –cílem je vyrovnat regionální rozdílnosti v EU a podporovat stabilní a udržitelný rozvoj –největší strukturální fond co do výše prostředků –orientace na tzv. hard projekty Fond soudržnosti (Kohezní fond) –založen 1993 –není součástí strukturálních fondů –příjemcem pomoci stát (ne regiony) –podmínky účasti: HDP nižší než 90% průměru EU a snaha dodržovat konvergenční kritéria společné měny –pouze velké projekty (jiný druh schvalování) –priority: projekty v oblasti životní prostředí budování dopravní infrastruktury (transevropské sítě)

Regionální politika základ v rozpočtovém rámci na stejné období další zjednodušení proti předchozím obdobím pomoc rozdělena do tzv. cílů (programování) cíl: Konvergence –podpora růstu a tvorby pracovních míst v nejméně rozvinutých členských zemích a oblastech –regiony s nižším HDP než 75 % průměru EU cíl: Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost –regiony s vyšším HDP než 75 % průměru EU –tzv. regionální i horizontální cíl (vše, co není v cíli Konvergence) –ekonomika založená na znalostech, životní prostředí –životní prostředí –posilování Lisabonské strategie cíl: Evropská územní spolupráce –podpora přeshraniční a meziregionální spolupráce

Cíle na období (miliard eur) –51,7 % staré členské státy, 48,3 % nové –cílem zvýšit HDP aspoň o 10 %, 2,5 milionu pracovních míst

Analýza SWOT

Proč společná zemědělská politika? zvláštní pozice zemědělství –není jako jiné ekonomické sektory –fluktuace cen s ohledem na (ne)přízeň počasí –nedobré být závislý na dovozech (soběstačnost) –je nutné se starat o krajinu součást národního dědictví enviromentální důvody –bezpečnost a zdraví potravin politické faktory –pro některé státy důležitý sektor (Francie, Španělsko, Polsko) –zemědělci často klíčovou voličskou skupinou –silné lobbystické zastoupení na národní i evropské úrovni (COPA/COGECA) dobré vazby na politické rozhodování –slabí „protivníci“ (spotřebitelé atd.) nejsou tak soustředěni bez vlastního politického zázemí)

Historický vývoj SZP SZP jedním ze základních kamenů integrace –výměna mezi Německem a Francií volný pohyb zemědělský výrobků, ale ne volný trh –zpočátku tzv. garantované výkupní ceny co vyprodukuji, tak prodám za předem známou cenu ceny vždy vyšší než na světovém trhu – léta: výsledkem nadprodukce „jezera vína a hory másla“ exponenciálně rostou náklady pro rozpočet EU ochrana vlastního trhu –světové ceny nižší, proto nutné zavedení vysokých cel nebo dovozních kvót tlak na reformy –původ zevnitř (drahé) i zvenku (obchod: USA, rozvojové země) –zavedení stropů- podpora jen do určitého množství

Růst nákladů na SZP (v % HDP)

Potoky vína a hory másla…

Snaha o reformu SZP prvním krokem zavedení stropů a kvót –po překročení ztráta nároku na výkupní ceny –postupné snižování výkupních cen změna č. 1: přesun z podpory ceny na podporu příjmu (decoupling) –nejdříve podpora podle rozlohy a plodiny či třeba na zvíře –nyní: dotace na základě jednotného platebního schématu plyne pouze dle rozlohy, volba plodin pouze podle trhu –omezení podpory velkých firem a farmářů (modulace) –cílem SZP má být zajistit udržitelnou péči o krajinu změna č. 2: zohlednění dalších faktorů v zemědělství –hlavně bezpečnost potravin (reakce na skandály v 90. letech) a ochrana životního prostředí –pro získání dotace nutné splnit různé podmínky (cross-compliance) –větší podpora pro biovýrobu a jiné podobné praktiky změna č. 3: přímá podpora venkova –posílit život na vesnici, peníze i ze strukturálních fondů hrozba rozšíření o postkomunistické státy –vstupují země se silným zemědělstvím- finanční neudržitelnost –dohoda, že dotace pro ně budou do roku 2013 nižší reformy zdaleka nejsou u konce: nutné brzy řešit –má být zcela jednotná platba pro všechny? (prozatím rozdíly)

Vývoj výdajů na SZP ( )

Posuny ve financování SZP

Odpor proti reformám…

Dopady SZP jak výrazná je podpora? –velké rozdíly mezi státy –role národního spolufinancování (možná další podpora) –průměr z EU kolem 200 eur/hektar –zemědělci nežijí jenom z dotací! výrazné zvýšení produktivity –méně lidí vyrobí daleko více –není ale jen zásluhou SZP, navíc je to vždy dobré? životní podmínky zemědělců zlepšeny –jsou ale velké rozdíly (malí vs velcí, podle plodin, státu) zajištěna stabilita nabídky –nyní EU soběstačná skoro ve všem ( % spotřeby, nyní kolem 110 %) přiměřené ceny utopií –spotřebitel platil většinou vyšší ceny než na světovém trhu další následky –náklady na SZP neumožňují rozvoj jiných politik –neustále jádrem sporu mezi státy (zhoršuje atmosféru)

Průměrná podpora na hektar (2009)

Podíl dotací na obratu celého sektoru

Kdo těží ze SZP?