Somatometrie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Vibrace a Zraková zátěž
První – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Žena a sport.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů Chyby měření úhlů -Dostředění přístroje a cíle -Chyba ve čtení -Chyba v cílení -Přístrojové.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Přesnost a chyby měření
Měření úhlů.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
projekt disertační práce
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
RUČNÍ FRÉZKY.
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Úvod do anatomie.
HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU
ZÁTĚŽOVÁ DIAGNOSTIKA LABORATORNÍ TESTY TERÉNNÍ TESTY DIAGNOSTIKA
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.
Vybrané testové baterie
Fyziologie sportovních disciplín
Měření rozměrů hlavy.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
Vývoj orgánů Periodicita – střídání odb.pomalejšího a rychlejšího vývoje orgánů Alternace – vzájemné střídání při vývoji orgánů Akcelerace – fáze zrychlení.
Zátěžové testy anaerobních schopností Wingate test Výskoková ergometrie (kyslíkový dluh/kyslíkový deficit)
Měřící přístroje pro kolejovou dopravu. Obsah prezentace O společnosti. Hlavní oblasti, specializace. Automatické měřící systémy pro kontrolu tvarů a.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
jen pro vnitřní potřebu
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Primární a sekundární napjatost
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Somatometrie.
Somatometrie.
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Měření kožních řas.
Měření hmotnosti.
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Hydraulika podzemních vod
Měření rozměrů hlavy.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Jak postupujeme při měření délky
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Statistika a výpočetní technika
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Přesnost a chyby měření
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů
Transkript prezentace:

Somatometrie

Je jednou z antropometrických metod. Podle Hrdličky je to: systém technik měření a pozorování člověka a částí jeho těla nejpřesnějšími prostředky a metodami k vědeckým účelům. Je omezena pouze vlastnostmi a účelem problému, který pomáhá řešit. Není sama cílem, ale prostředkem k jeho dosažení.

Pravidla, rozdělení, hranice a kvalifikace – jsou vytvořeny uměle, jsou věcí dohody a úmluvy. Na základě kolektivní zkušenosti byly vytvořeny a definovány hlavní antropometrické procedury. Je v zájmu možnosti porovnávání výsledků, dodržovat je. (co nejpřesněji!)

Zákonitosti vývoje: (nutné si uvědomit) Dědičnost (genotyp, fenotyp) Zákonitosti růstu Puberta a pohlavní diferenciace Závislost tvaru na funkci (zatížení – nečinnost) Variabilita (variace, oscilace kolem průměru) Korelace a kompenzace (týká se všech částí těla, projevuje se v určitých základních vzájemných poměrech růstu těchto částí – hlava a trup, kompenzační mechanismy - zbytnění nebo zakrnění jiné části těla aj.) Plasticita, elasticita, reakce a adaptace (3D, elasticita po pominutí tlaku má snahu zaujmout původní tvar, při dlouhodobém působení – adaptace, při trvalém působení – trvalé změny)

Co lze touto metrickou metodou objektivně zjišťovat: (u jedince, populace) Růstové změny Vlivy prostředí Vliv práce Vliv výživy Vliv sportu

Reprezentativní vzorek: Měření tělesných znaků u velkého počtu jedinců určité populace – standardní norma. Praktický význam existence takovéto normy: Sledování postupu léčby růstových poruch, rehabilitace… Pro lehký průmysl – zpracování oděvů (velikosti oděvů, bot, klobouků, rukavic) Pro tovární zhotovení užitkových předmětů (nábytek, madla, v dopravních prostředcích sedadla, u strojů ovládací panely…) V kriminalistice – identifikace osob Ve vojenství – uzpůsobení zbraní, helmy, (ženy – muži) Umění

Unifikace metod: zajišťuje srovnání výsledků jednotlivých měření dříve – dnes, na různých územích, podmínkách… Při odklonění se od stanovené metody – zvážit co přinese, zda neztrácíme víc, než můžeme získat!!!

Somatometrická laboratoř:

Instrumentarium: (antropometrické nástroje) Antropometrická stěna Osobní váha

Antropometr

Torakometr

Pelvimetr

Pelvimetr s goniometrem

Dotykové měřítko (kefalometr)

Kefalometr

Pásková míra

Kaliper Popis: Kaliper Somet harpendenského typu se stupnicí od 0 do 10cm s přesností na 0,1 mm. Využití: Určený pro měření kožních řas ke stanovení složení těla (např. dle Pařízkové, Matiegky, pro stanovení endomorfní a mezomorfní složky somatotypu).

Dynamometr (ruční): Popis: Elektronický ruční dynamometr je určen pro měření síly flexorů prstů. Příslušenství: Nabíječka, sonda pro měření se záznamovým zařízením. Využití: Pro měření maximální síly stisku ruky

Analyzátor tuku Popis: Váha + přístroj k měření podkožního tuku v těle. Váží do 136 kg, dílky po 100 g, měří a analyzuje: tělesný tuk. Příslušenství: váha Využití: Hodnocení tukové složky v těle pomocí bioelektrické impedance.

Tonometr

Bicyklový ergometr: Popis: Bicyklový ergometr s možností nastavení zátěže (od 20 do 999 W). Maximální hmotnost pacienta 120 kg. Přístroj je vybaven automatickým měřičem tlaku. Využití: Pro simulování zátěže při testovaní. Ergometr je využíván při spiroergometrii, testu W170 apod.

BĚHÁTKO: Pro Run Waru V1 (Sapilo) Popis: Běžecký ergometr s možností ručního nastavení rychlosti (od 0,5 do 25 km/hod) a sklonu (od 0 do + 15 %). Pohyblivý povrch 1.5 x 0,5 m. Využití: Pro simulování běžecké zátěže v laboratorních podmínkách. Ergometr je využíván při spiroergometrii.

PULSOX-300i CONICA Použití: Neinvazivní měření saturace hemoglobinu kyslíkem a kapilární krvi. Součásti: Sonda je fixována suchým zipem na distálním článku prstu ruky, k němu je kabelem připojeno záznamové zařízení na zápěstí.

Spirometr

Obecné zásady měření: Měříme probandy po jednom, ne za přítomnosti dalšího (pouze rodičů – u dětí) Na nahém těle (pouze - spodní prádlo) Měříme na levé straně těla (nedominantní končetině), sledujeme-li asymetrii – na obou stranách Měří jeden, zapisuje druhý (zapisovatel - nemusí být odborník) Při únavě nutná přestávka

Před měřením umýt ruce, dnes i dezinfekční prostředky na ruce (alkoholové) Nástroje otíráme po použití a mezi měřeními 80% etylalkoholem Měříme vždy dopoledne Větší cenu méně rozměrů a více probandů Kontrola nástrojů – verifikace měřidel (před měřením)

Podmínky měření: Výška, výškové rozměry – provane stojí při stěně, dotáká se jí patami, hýžděmi a lopatkami, špičky u sebe. Hlava je v rovnovážné poloze – orientační rovině (určená horními okraji obou zvukovodů (tragion) a dolním okrajem očnice (orbitale) – vodorovná), provane se dívá před sebe Měření s antropometrem – pravou rukou za objímku nadzvednout (do svislé polohy), před špičky probanda, pozor na vyklonění z osy, předáme do levé ruky a pravou sjedeme jezdcem k antropometrickému bodu. Odečteme hodnotu.

Přípustná chyba: Výsledky výzkumu mohou být zatíženy určitými nedostatky, příčina: Pozorovací chyba (způsobená pozorovatelem, nebo vadnými pomůckami) Variabilita přírody Nedokonalé zpracování dokladového materiálu zaviněný: nedostatkem vhodných metod neznalostí vhodných metod nesvědomitostí

přípustná chyby při měření na výšky na těle je ± 1 cm přípustná chyby při měření měr na těle je ± 0,5 cm přípustná chyby při měření měr na hlavě je ± 0,1 cm