Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
DPFO: ZČ+FP a zálohy na daň Příjmy z pracovněprávního, členského nebo služebního poměru.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1115Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Slevy na dani a sazby.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan (upraveno D. Šramková)
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daň silniční a daň z hazardních her
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Daně z příjmů - klasifikace
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan

Použité zdroje Ing. Eduard Janota (MFČR): Finanční správa a rozvoj měst a obcí v České republice (soubor vybraných přednášek a prezentací z 8. celostátní konference SMO

Hlavní cíle novely Snížení daňové zátěže pro středně- a nízkopříjmové skupiny poplatníků Snížení daňové zátěže pro středně- a nízkopříjmové skupiny poplatníků Zjednodušení administrativní náročnosti Zjednodušení administrativní náročnosti Podpora mobility pracovních sil Podpora mobility pracovních sil

Snížení daňové zátěže Snížení daňových sazeb DPFO Snížení daňových sazeb DPFO - 1. pásmo: z 15% na 12%, - 2. pásmo: z 20% na 19% Rozšíření 1. pásma ze Kč na Kč (cca o 11%) Rozšíření 1. pásma ze Kč na Kč (cca o 11%) Nahrazeni vybraných nezdanitelných částí základu daně slevami na dani Nahrazeni vybraných nezdanitelných částí základu daně slevami na dani

Sazby DPFO (§ 16 odst. 1) Základ daně (od Kč do Kč) Daň Ze základu přesahujícího 0 – % – Kč + 19 % – Kč + 25 % a více Kč + 32 %

Zálohy na DPFO (§ 38h odst. 2) Základ pro výpočet zálohy (od Kč do Kč) Záloha Ze základu přesahujícího 0 – % – Kč + 19 % – Kč + 25 % a více Kč + 32 %

Slevy na dani (§ 35ba) Kč na poplatníka, Kč na poplatníka, Kč na manželku, Kč na manželku, Kč, pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod, Kč, pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod, Kč, pobírá-li poplatník plný invalidní důchod, Kč, pobírá-li poplatník plný invalidní důchod, Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P, Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,

Slevy na dani (§ 35ba) – pokračování Kč u poplatníka – studenta Kč u poplatníka – studenta. Ostatní nezdanitelné částky podle § 15 zůstávají zachovány a princip jejich použití při stanovení daňového základu a výpočtu daňové povinnosti se nemění.

Zjednodušení administrativní náročnosti … … zvýšením výdajových paušálů: předpo Zemědělci 50 % 80 % Řemeslníci 25 % 60 % Obchodníci poskytující služby 25 % 50 % Autoři, vynálezci 30 % 40 % Advokáti, sportovci, tlumočníci, znalci … 25 % 40 % Pronajímatelé 20 % 30 %

Podpora mobility pracovních sil Zaměstnavatelé mají nově možnost uplatnit daňově uznatelné výdaje: - vynaložené na přepravu zaměstnanců do místa výkonu práce dopravními prostředky charakteru hromadných dopravních prostředků, - výdaje na přechodné ubytování zaměstnanců v hromadných ubytovacích zařízeních.

Další změny obsažené v novele zbavení povinnosti platit daň z min. základu daně u poplatníků majících příjem pouze z lesního hospodářství nebo z dotace ze SR, zbavení povinnosti platit daň z min. základu daně u poplatníků majících příjem pouze z lesního hospodářství nebo z dotace ze SR, daňová podpora pořízeni nebo technického zhodnocení registračních pokladen — sleva na dani podle termínu zahájení provozu registrační pokladny: daňová podpora pořízeni nebo technického zhodnocení registračních pokladen — sleva na dani podle termínu zahájení provozu registrační pokladny: - do /2 pořizovací ceny, max Kč na pokladnu, - do – 30 % hodnoty technického zhodnoceni, max na pokladnu.

Dopady novely na veřejné fondy Celkem veřejné rozpočty Státní rozpočet ObceKraje - 14,4 mld. Kč - 10 mld. Kč - 3,1 mld. Kč - 1,3 mld. Kč

Dopady novely na územní rozpočty (rok 2006) Bez novely S novelou Rozdíl KrajeObceKrajeObceKrajeObce DPFO celkem 12,839,711,536,6 - 1,3 - 3,1 - ze záv. čin. 10,726,59,423,4 - 1,3 - 3,1 - z podnikání 1,511,91,511,900 - zvl. sazba 0,61,30,61,300 DPPO11,125,711,125,700 CELKEM23,965,422,662,3 - 1,3 - 3,1

Příklad 1 – výpočet záloh na DPFO Zadání: Daňový subjekt pan Karel Vopička je zaměstnán jako zedník ve společnosti Zedník Šikula, s.r.o. Jeho měsíční HM činí Kč. Má dvě děti a průkaz ZTP/P. Jakou zálohu na DPFO ze závislé činnosti zaplatí? Jaká je jeho čistá mzda?

Příklad 1 – výpočet záloh na DPFO - pokračování Výpočet (v Kč): HM SaZP (12,5 %) SaZP (12,5 %)3.125 Zdanitelná mzda Zdanitelná mzda zaokrouhlená Záloha na DPFO brutto I Sleva (§ 35ba odst.1 pís. a)600 - Sleva (§ 35ba odst.1 pís. a)600 - Sleva (§ 35ba odst.1 pís. e)800 - Sleva (§ 35ba odst.1 pís. e)800 Záloha na DPFO brutto II Daňové zvýhodnění (sleva) Daňové zvýhodnění (sleva)1.000 Záloha na DPFO netto1.276

Příklad 2 – výpočet DPFO Zadání: Pan Karel Vopička měl v roce 2006 tyto příjmy a výdaje (v Kč): 1) Závislá činnost: HM , SaZP , zálohy na DPFO ) Živnost (zedník): P , V ) Odborné články na téma štukování v časopise „Udělej si sám“: leden 2.300, duben 4.800, prosinec 720 4) Soudní znalectví: ) Prodej RD, který tři roky vlastnil a kde i bydlel: 4,5 mil. Pan Vopička má dvě děti a průkaz ZTP/P. Jaká je jeho daňová povinnost k DPFO za rok 2006?

Příklad 2 – výpočet DPFO - pokračování OSVOBOZENÍ: příjem z prodeje RD - § 4 odst. 1 ZDP ZVLÁŠTNÍ SAZBA: články za leden a prosinec nedosahují Kč - § 7 odst. 8 PAUŠÁLNÍ VÝDAJE:živnost 60 % - § 7 odst. 9 pís. b) Kč odborný článek 40 % - § 7 odst. 9 pís. e) Kč znalecká činnost 40 % - § 7 odst. 9 pís. e) Kč STANOVENÍ DZD: § 6: závislá činnost § 7: živnost, odb. článek, znalecká činnost

Příklad 2 – výpočet DPFO - pokračování Výpočet (v Kč): DZD § 6 (HM – SaZP) DZD § 7 (P - V) DZD § 7 (P - V) Základ daně Základ daně Základ daně zaokrouhlený DPFO brutto I Sleva (§ 35ba odst.1 pís. a) Sleva (§ 35ba odst.1 pís. a) Sleva (§ 35ba odst.1 pís. e) Sleva (§ 35ba odst.1 pís. e)9.600 DPFO brutto II Daňové zvýhodnění (sleva) Daňové zvýhodnění (sleva) DPFO netto Uhrazené zálohy Uhrazené zálohy DOPLATEK54.572

Výsledek novely Původní úprava: DPFO = Kč Nová úprava:DPFO = Kč ROZDÍL: Kč