Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opravy schodišť Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Výměna schodišťových stupňů
Rozdělení motorových vozidel
Výměna a zesílení zdiva
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Výměna poškozených prvků střech
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Poruchy základových konstrukcí
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Koupelnové sestavy – umyvadla
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účel Základní spojení „dřeva“ – jednotlivých prvků krovu prostřednictvím správného vytvarování spojovaných prvků Tesařské vazby lze doplnit pro zvýšení.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Teplotní roztažnost látek
Podezdívání základů Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Zpevňování základové půdy
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Vodorovné rozepření budov
Brzdy se vzduchotlakým ovládáním
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Účel tesařských konstrukcí
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Transkript prezentace:

Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/615 Název DUM Opravy šikmých střech Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: opravy šikmých střech, podchycení krokví, náhrada shnilých částí krovů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Opravy šikmých střech, podchycení krokví, náhrada shnilých částí krovů Datum 3. 6. 2013

Opravy šikmých střech Náplň výuky Oprava tesařských konstrukcí Podchycování krokví před výměnou vaznice Náhrada shnilých částí krovů novým dřevem

Oprava tesařských konstrukcí Sedlové střechy v mnoha případech nemají zajištěnou stabilitu v podélném směru. Konstrukci, tj. plné vazby i krokve, drží nedostatečně tlusté štítové zdi. Má-li se u krovu odstranit nadměrná deformace, je nesprávné střešní rovinu pouze vypodložit a srovnat do roviny, protože tím se vůbec neřeší vlastní příčina deformací, která záleží v nedostatečných dimenzích jednotlivých částí. Proto v každém takovém případě je žádoucí konstrukci zesílit ať příložkami, nebo vypnutím trámů ocelovým táhlem tak, že z trámu vznikne vzepřený vyztužený nosník. Při porušení konstrukce hnilobou apod., jen na některých místech nestačí zakrýt porušené místo příložkami, protože i v případě, že jsou příložky vypočteny na síly působící v daném průřezu, měla by oprava velice krátkou životnost. Porušenou část je nutno nahradit novou vložkou stejného průřezu, takže příložky (ať dřevěné, nebo ocelové) slouží jen k dobrému spojení starého a nového krovu. .

Při spojování tlačených prvků je nastavení poměrně jednoduché a síly přenese i jednoduchý sraz. Náročnější jsou prvky ohýbané nebo tažené, kdy spoj má odpovídat požadavku, aby průběhu napětí ve spojovaných místech odpovídalo i jejich spojení. Vady krovů se projevují především viditelnou deformací. Příčinami jsou přetížení krovu, porušení dřeva stářím nebo zahníváním a uvolnění spojů. Velký vliv na zachování krovů v dobrém stavu má včasná a dostatečná údržba krytiny a oplechování. Při jejich porušení zatéká dešťová voda na krov a způsobuje zahnívání dřeva. Tento jev se vyskytuje zejména při koncích krokví při okapu a u pozednic, které se odříznou a nahradí dvěma tlustými prkny přibitými v dostatečné délce z obou stran krokve. Právě tak se zesílí i prasklá krokev, která se nejdříve musí vyrovnat sloupkem a zvedákem. Porušená pozednice se po částech nahradí novou. Po předchozím provizorním podepření nosných trámů a krokví. Poškozené konstrukce se postupně nahrazují novými, a to buď celé, nebo jejich části, nebo se zesilují dřevěnými nebo ocelovými příložkami se svorníky. .

Podchycení krokví před výměnou vaznice Vyměňuje-li se vaznice a nároží, musí se podchytit a zajistit nejdříve krokve. . krokev tesařská skoba svorník kleština sloupek Obr. 1

Náhrada shnilých částí krovů novým dřevem Má-li se vyměnit část uhnilé krokve, použijí se příložky, které se s původním dřevem konstrukce pevně spojí hřebíky nebo příložkami příložka příložka uhilá část krokve nová část krokve svorníky svorníky nebo hřebíky nová část krokve Obr. 2

Další poruchy Vyměňují-li se kleštiny, musí se nejdříve zachytit vodorovné složky pomocnými kleštinami. Vyměňují-li se části uhnilých dřevěných konstrukcí, podepřou se všechny jimi nesené konstrukce , a teprve potom se uhnilé části odsraní a nahradí novými, které se s původním dřevem konstrukce pevně spojí.

Kontrolní otázky: Jmenuj důvody, které vedou k poruchám šikmých střech? Nakresli a popiš podchycení krokví před výměnou vaznic Nakresli a popiš náhradu shnilých částí krovů novým dřevem Popiš další opravy šikmých

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Hájek Václav, Pozemní stavitelství pro 3. ročník SPŠ stavebních, Praha, 1980, SNTL

Děkuji za pozornost 