Základní pojmy výpočetní techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multiplexory a demultiplexory
Advertisements

Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Základní dělení a parametry logických členů
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Zápis logických funkcí
Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
Algoritmy – jejich tvorba Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
von Neumannovo schéma Střední odborná škola Otrokovice
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Základní pojmy číslicové techniky
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Realizace logických obvodů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Brzdy se vzduchotlakým ovládáním
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Číselné soustavy
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Základní pojmy výpočetní techniky Střední odborná škola Otrokovice Základní pojmy výpočetní techniky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Miroslav Hubáček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika 1 DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Miroslav Hubáček Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Gu-IKT/1-VT-3/6 Název DUM Základní pojmy výpočetní techniky Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 28-52-H/01 Obor vzdělávání Gumař-plastikář Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: vysvětlení základních pojmů výpočetní techniky Vybavení, pomůcky Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova Počítač, algoritmus, číselná soustava, informace Datum 17. 7. 2013

Historie výpočetní techniky Náplň výuky Základní pojmy výpočetní techniky Algoritmy Číselné soustavy Informace

Základní pojmy Počítač – stroj na zpracování informací Hardware – technické vybavení počítače Software – programové vybavení počítače Algoritmus – postup pro řešení určité úlohy, který v každém kroku říká, jak dále postupovat Program – algoritmus zapsaný v programovacím jazyce Programovací jazyk – umělý jazyk určený pro zápis programů Instrukce – předpis k provedení nějaké činnosti realizovaný přímo technickým vybavením počítače

Základní pojmy – HW Paměť – zařízení které umožní uložit obsah informace, uchovat ji po požadovanou dobu a znovu ji získat pro další použití Procesor – složitý obvod, který zpracovává informace uložené v operační paměti počítače Řadič – část procesoru, která řídí činnost všech částí počítače Aritmeticko-logická jednotka – část procesoru, která provádí veškeré aritmetické a logické operace Sběrnice – skupina signálových vodičů umožňujících přenos dat a řídicích povelů mezi dvěma a více zařízeními Periferie – zařízení rozšiřující možnosti použití počítače

Základní pojmy – sítě Počítačová síť – spojení dvou a více počítačů tak aby mohli navzájem sdílet své prostředky Topologie – systém propojení počítačů v počítačové síti IP adresa – adresa počítače, která umožňuje navázat spojení v síti TCP/IP – sada protokolů umožňujících komunikaci v počítačové síti, je hlavním protokolem celosvětové sítě Internet Aktivní síťový prvek – zařízení, které slouží ke vzájemnému propojení jednotlivých částí počítačových sítí Pasivní síťový prvek – zařízení sloužící k fyzickému přenosu dat v rámci počítačové sítě

Základní pojmy – SW Operační systém – základní programové vybavení počítače umožňující uživateli ovládat počítač BIOS – programové vybavení, které je využíváno při startu počítače pro inicializaci a konfiguraci připojených hardwarových zařízení a následnému spuštění operačního systému Aplikační software – programové vybavení které umožňuje uživateli provádět nějakou činnost Antivirový program – slouží k identifikaci, odstraňování a eliminaci počítačových virů a jiného škodlivého software Grafický editor – program umožňující uživateli vytvářet a upravovat grafické soubory

Algoritmus Slovo algoritmus je odvozeno ze jména Arabského matematika Abu Ja'far Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi Al-Khwarizmi psal o hinduisticko-arabských číslicích a byl prvním, kdo použil nulu jako zástupce v pozičním bázovém zápisu Existují dva standartní způsoby k vyjádření algoritmu: pseudokód vývojový diagram Příklad pseudokódu: pokud je číslo kreditní karty platné, proveď přenos, založený na číslech kreditní karty a objednávky jinak zobraz chybové hlášení konec podmínky

Vývojový diagram Vývojový diagram slouží ke grafickému znázornění jednotlivých kroků algoritmu nebo obecného procesu Příklad: Vývojový diagram funkčnosti žárovky Obr. 1: Vývojový diagram

Číselné soustavy Desítková soustava – dekadická soustava využívá symbolů 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 je to v současnosti nejpoužívanější číselná soustava Dvojková soustava – binární soustava využívá symbolů 0 a 1 používá se v digitální a výpočetní technice Šestnáctková soustava – hexadecimální soustava využívá symbolů 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E a F využívá se ve výpočetní technice Osmičková soustava – oktalová soustava využívá osmi symbolů 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 a 7 využívá se ve výpočetní technice v unixových operačních systémech

Zápis čísel v různých číselných soustavách Obr. 2: Zápis čísel v různých číselných soustavách

Informace Pojem informace patří k nejobecnějším kategoriím současného života Obecný pohled na informaci sdělení, zpráva  jazykový projev, ve kterém se co nejobjektivněji věcně a dokumentaristicky konstatují určitá fakta Jednotkou informace je 1 bit 1 bit reprezentuje informaci, získanou odpovědí na jednu otázku typu ano / ne Tyto odpovědi můžeme označit binárními číslicemi 0 a 1 Jednotka množství dat v informatice, zpravidla označuje osm bitů, tzn. osmiciferné binární číslo Základní jednotka kapacity paměťových médií je 1 Byte

Jednotky kapacity paměti BIT nejmenší jednotka informace v paměti počítače označení b název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové číslo) buď 0 nebo 1 BYTE – slabika skupina osmi bitů označení B (1 B = 8 b) WORD – slovo skupina několika byte – 2 B, 4 B, 8 B apod.

Násobky jednotky kapacity paměti 1 byte je dost malá jednotka, proto se kapacity dnešních pamětí udávají v jeho násobcích: kilo, mega, giga, tera 1kB = 210 B = 1 024 B 1MB = 220 B = 1 048 576 B 1GB = 230 B = 1 073 741 824 B 1TB = 240 B = 10 99 511 627 776 B v praxi se velmi často používá přepočet kapacity v dekadické soustavě, kdy se vychází z přibližného vztahu: 210  103, tedy 1024  1000 přibližně tak můžeme říci, že: 1 kB je asi 1 000 B 1 MB je asi 1 000 000 B 1 GB je asi 1 000 000 000 B v případě údaje v MB je odchylka skoro 5 %, u kapacity udávané v GB už ale přesahuje 7 %

Kontrolní otázky: Definujte tyto základní pojmy: počítač, hardware, software, počítačová síť. Které číselné soustavy se využívají ve výpočetní technice? Vysvětlete jakým způsobem vyjadřujeme množství informace. Jak zapisujeme kapacitu disků?

Seznam obrázků: Obr. 1: Vývojový diagram. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. 2012 [vid. 16. 7. 2013]. dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vyvojovy_diagram_zarovka.png Obr. 2: vlastní

Seznam použité literatury: [1] KRAS, R. Obsluha počítače pro začátečníky v kostce. Praha: FRAGMENT, 2004. ISBN 80-7200-589-8. [2] Informační technologie. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. 2012 [cit. 16. 7. 2013]. dostupné z: http://www.cmsps.cz/~marlib/historie/historie.htm [3] Slovní pojmů z výpočetní techniky. In: lfhk.cuni.cz/moodle2 [online]. 2012. [cit. 16. 7. 2013]. dostupné z: http://moodle.lfhk.cuni.cz/moodle2/mod/glossary/view.php?id=120

Děkuji za pozornost 