Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Opakování k maturitě.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Audit seminář CGI duben 2014.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Lamfalussyho proces.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Zimní semestr 2013 cvičení č. N_STFS.. N_STFS Pojišťovnictví a pojistné produkty Teorie finanční stability a podmínky pro její zachování; Cvičení č. 5.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Ekonomika a řízení bank
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Dohled.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Úvod do účetních systémů Ing. Jana HINKE, Ph.D. Ing. Jitka Zborková
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
4. setkání interních auditorů z finanční oblasti 20. června 2013 Věra Mazánková ČNB, odbor regulace finančního trhu Mezinárodní doporučení (BCBS) k zajišťování.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Regulace kapitálových trhů VOKT (P-9)
Peníze a měnová politika
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Právo finančního systému
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize

Ad 1.:charakteristika FSF Forum pro finanční stabilitu vzniklo v r.1999 Jeho aktivit se účastní významní zástupci finančních institucí jednotlivých států, mezinárodních finančních institucí, mezinárodních skupin regulátorů a supervisorů a expertní výbory centrálních bank. Schází se ad hoc. Forum má jako jediný stálý orgán malý sekretariát u Banky pro mezinárodní platby (BIS)

Ad 2:Mezinárodní standardy Forum ( a spolu s ním Světová banka a Mezinárodní měnový fond) uznávají celkem 12 standardů v různých oblastech: 1. Basilej I 2. účetní standardy (IAS, GAAP apod.) 3. standardy pro audit 4. standardy v oblasti boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a boje proti mezinárodnímu terorismu

(pokrač.) Mezinárodní standardy 5. corporate governance 6. šíření dat (data dissemination) 7. daňová transparence 8. insolventnost a práva věřitelů 9. dohled nad pojišťovnictvím 10.transparence měnové a daňové politiky 11.platební systémy 12.regulace cenných papírů

Protikladný vliv mezinárodních standardů Výhody : sjednocením různých národních standardů lze dosáhnout ekonomických úspor a větší transparentnosti v mezinárodních ekonomických kontaktech Nevýhody: uniformní standardy jsou riskantní v tom, že homogenizace může vést ke snížení stability mezinárodního finančního systému

Výhody národních standardů v oblasti bankovnictví Banky si mohou zvolit země, s nimiž provádějí různé bankovní operace, na základě informací o výkonnosti jejich bankovní soustavy Různé standardy mohou vést k výraznějším inovacím v oblasti typů finančních produktů a služeb nabízených na globálních trzích

Nevýhody národních standardů v oblasti bankovnictví Konkurence mezi různým národními standardy nemusí vést k lepšímu fungování bankovní soustavy, ale naopak může vést k situacím, kdy si banka zvolí země s nejméně regulovaným bankovnictvím

Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Finanční regulace a supervize Bankovní dohled: Core Principles for Effective Banking Supervision (BIS) Regulace v oblasti cenných papírů: Objectives and Principles of Securities regulation ( IOSCO) Dohled na pojiš´tovny: Insurance Core Principles ( International Association of Insurance Supervision)

(pokrač.)Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Institucionální a tržní infrastruktura Insolventnost: Principles and Guidelines on Effective Insolvency and Creditor Right systems ( Světová banka) Corporate Governance: Principles of Corporate Governance (OECD)

(pokrač.)Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Účetnictví: International Accounting Standards-IAS (International Accounting Standards Board) Audit: International Standards on Auditing-ISA (International federation of Accountants)

pokrač.)Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Platební styk: Core Principles for Systemically Important Payment Systems (Committee on Payment and Settlement Systems Integrita trhu The Forty recommendations of the Financial Action Task (FATF – Financial Action task Force)

(pokrač.)Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Makroekonomická politika a transparentnost údajů Transparentnost měnové a finanční politiky: Code of Good Practices on Transparency in Monetary and Financial Policies (IMF – International Monetary Fund)

pokrač.)Hlavní mezinárodní standardy pro zdravé finanční systémy Daňová politika: Code of Good Practices on Fiscal Transparency (IMF) Šíření údajů: Special data Dissemination Standard, General Data Dissemination System (IMF)

Ad 3.:Shrnutí :Core Principles for Effective Banking Supervision (BIS) Obsahují 25 základních zásad nezbytných pro efektivnost systému supervize. Cíle, autonomie, pravomoc a zdroje: 1.1 definice odpovědnosti a cílů orgánů supervize 1.2 kvalifikace, zdroje a nezávislost organů supervize 1.3 právní rámec 1.4 pravomoc vynucování 1.5 požadavek přiměřené právní ochrany supervizorů 1.6 sdílení informací

(pokrač.) Licencování a struktura: 2- kriteria pro licencování a proces licencování 3- povolené bankovní činnosti 4- požadavek, aby supervizoři zkoumali všechny významné převody vlastnictví v bankách a aby měli pravomoc je odmítnout 5- požadavek, aby supervizoři zkoumali větší akvizice a investice prováděné bankami

(pokrač.) Regulace a požadavky na chování (prudential regulation) 6 – minimální kapitálová vybavenost. U mezinárodně činných bank nesmí být nižší než stanoví Basel I 7 – poskytování a správa půjček a uskutečňování investic 8 požadavky na vyhodnocování kvality aktiv a přiměřenost rezerv

(pokrač.) 9 – pravidla pro identifikaci a omezení koncentrace expozice vůči jedinému dlužníkovi nebo vůči skupinám dlužníků 10 – pravidla pro půjčování propojeným nebo blízkým stranám 11 -požadavek, aby banky měly systém pro měření, monitorování a kontrolu rizika země a rizika transferu 12 – požadavek, aby banky měly systém pro měření, monitorování a kontrolu tržního rizika

(pokrač.) 13 - požadavek, aby banky měly systém pro měření, monitorování a kontrolu všech ostatních věcných rizik 14 – banky mají mít adekvátní systémy vnitřní kontroly 15 – pravidla pro prevenci proti podvodům a proti praní peněz

(pokrač.) Metody supervize 16 – celkový rámec pro dohled na místě a pro dohled na dálku 17 – supervizoři mají mít kontakt s managementem bank a s jejími zaměstnanci a mají rozumět bankovním operacím 18 – požadavky pro dohled na dálku

(pokrač.) 19 – supervisoři mají provádět dohled na místě nebo mají využívat externích auditorů k ověřování informací 20 – požadavek konsolidované supervize Požadavky na informace 21 – banky mají vést adekvátní záznamy odrážející skutečnou situaci banky a mají uveřejňovat auditovaná daňová přiznání

(pokrač.) Mezinárodní bankovnictví (cross-border) 23 – požadavek, aby supervizoři prováděli globální konsolidovanou supervizi nad mezinárodně činnýi bankami 24 – požadavek, aby supervizoři navazovali kontakty a výměnu informací s jinými supervizory, kteří se zabývají mezinárodními operacemi, jako jsou úřady v hostitelských zemích